Мултивитамините подобряват паметта на възрастните

мултивитамини

Мащабно проучване потвърди, че добавките с мултивитамини подобряват паметта при възрастни хора.

Мащабно проучване потвърди, че добавките с мултивитамини подобряват паметта и забавят когнитивното остаряване при възрастните хора, съобщи пресцентърът на Mass General Brigham на 18 януари 2024 г., цитиран от БТА.

До 2060 г. всеки четвърти американец ще бъде на възраст с повишен риск от когнитивен спад и болестта на Алцхаймер, ако не бъдат предприети действия за опазване на когнитивната функция преди проявата на проблемите. Това показват данни на Асоциацията за болестта Алцхаймер в САЩ.

Широкомащабното национално изследване COSMOS на учени от Mass General Brigham проучва свойствата на кокосов екстракт и хранителни добавки с мултивитамини. Mass General Brigham е интегрирана система в областта на здравеопазването и медицинските изследвания в САЩ, обединяваща водещи болници в Масачузетс, САЩ. Резултатите от изследването са публикувани от специализираното издание „The American Journal of Clinical Nutrition“ на 18 януари 2024 г.

Други две публикувани по-рано изследвания в рамките на COSMOS също установиха положителен ефект от дневна доза мултивитамини. Резултатите от мета анализа, който е трето проучване, потвърждават трайни и статистически значими ползи за паметта и когнитивните способности от дневния прием на мултивитамини в сравнение с приема на плацебо.

„Когнитивният спад е сред водещите здравни притеснения за повечето възрастни хора и дневният прием на мултивитамини има потенциал като приемлив и достъпен начин за забавяне на когнитивното остаряване“, каза водещият автор Чираг Вияс от Mass General Brigham.

Снимка на мултивитамини: Ri Butov / Pixabay