Мутация на свински грип откриха в Норвегия

Световната здравна организация съобщи, че е открита мутация в проби на свински грип, взети след първите два смъртни случая от заболяването в Норвегия, предаде агенция АФП.

Норвежкият институт по обществено здраве информира СЗО за мутация, установена в три вируса H1N1“, съобщи Световната Здравна Организация в кратко комюнике, цитирана от dariknews.bg. “Вирусите са били изолирани от първите два смъртни случая от грипа в страната и от един пациент с остро заболяване“, допълва същият източник, уточнявайки, че при изследванията не са открити други подобни примери.

Световната Здравна Организация съобщи, че още през април подобна мутация била наблюдавана и в Бразилия, Китай, Япония, Мексико, Украйна и САЩ, но подчерта, че досега е нямала информация за нови заразявания или смъртни случаи в резултат на нея.

Световната здравна организация съобщи, че към 15 ноември най-малко 6750 души са починали по света от новия грипен вирус A / H1N1, известен като свински грип, като през последната седмица те са се увеличили с 500 души, предаде АФП.

СЗО допълни, че епидемията е достигнала пик в някои региони от северното полукълбо. Американският континент остава най-тежко засегнат с над 4806 починали, пише агенция БГНЕС.

Илюстрация: sxc.hu