Мъгла вреди на хората с дихателни проблеми

Дишането при мъгла е опасно за хората с дихателни проблеми, предупреждават експерти.

Дните с мъгла са опасни най-много за хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания. Това каза за агенция Фокус проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Рискът идва оттам, че една мъгла представлява силно кондензирана и студена водна пара, която се разстила до почвата, т.е. на нивото, на което дишаме. Около самите водни частици обаче се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии. Човек диша тази конгломерация от вода, прах, вируси и бактерии, като прахът подпомага по-лесно да се разрани лигавицата на горните дихателни пътища и съответно да проникнат вируси и бактерии.

Твърдите частици “пробиват” нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вируси и бактерии, обясни проф. Плочев.

Към тази рискова картина се добавя още един опасен фактор – простудният, тъй като външната температура е едва 0° до -2°. Това означава, че имунитетът намалява, защото кръвта се отдръпва от крайниците и се стига до болестни състояния.

Т.е. мъглите подпомагат развитието на острите респираторни заболявания, които масово циркулират в момента, и осигуряват възможност за по-лесната атака на организма от страна на грипните, парагрипните инфекции, от адено- и риновирусите, обобщи инфекционистът.

При мъгла се усложнява и състоянието на пациентите с пневмония, астма или ХОББ.

В това време с мъгла съветвам хората с хронични белодробни заболявания и тези, които знаят, че слабото им място са дихателните пътища, да си стоят у дома, отсече проф. Плочев. А ако се налага да излизат, да е за кратко – от входната врата до таксито, градския транспорт или колата, и то с шал през устата. Но да не го държат дълго време, защото върху плата се натрупва воден слой, който е много благоприятна среда за поддържане живота на вирусите и бактериите.

Снимка: Sera Photography