Мъжете издържат повече на болка от жените


Мъжете издържат повече на болка от жените, обяви британски учен.

Жените наистина са по-слабият пол, тъй като изследване показало, че мъжете понасят повече болка и е по-малко вероятно да реагират на нея. Според установените стереотипи за двата пола мъжете реагират стоически, когато изпитват болка, докато жените проявяват по-голяма чувствителност.

В продължение на две години изследователят д-р Осама Ташани от университета Метрополитън в Лийдс, Великобритания, привлякъл 200 британски и либийски доброволци, които трябвало да бъдат подложени на въздействието на болка. Според изследователя това е първото подобно проучване.

Участниците в изследването били прободени в ръката с едносантиметрова тъпа игла, а кръвоснабдяването в другата им вдигната ръка било ограничено, докато учените наблюдавали чувствителността, издръжливостта и желанието им да съобщават за болката.

Д-р Ташани казва, че мъжете имали по-висок праг на издръжливост на болка и съобщавали за по-малка болка от жените, независимо от националността си. Британските доброволци не могли да издържат на повече болка от либийските им колеги, но били по-склонни от тях да съобщават за нея.

Реакциите, основаващи се на половите стереотипи, били по-ясно изразени в Либия, отколкото във Великобритания, което показва, че полът и културата играят роля в начина, по който хората се справят с дискомфорта, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: Petr Kurecka, sxc.hu

loading...