Мъжете са най-плодовити през лятото

мъж на плажа

Мъжете са най-плодовити през летните месеци юли и август.

През лятото мъжете са най-годни за зачеване, показва мащабно италианско изследване.

През пролетта всички започват да мислят за любов, но през лятото мъжете е по-вероятно да създадат потомство.

Ново изследване показва, че спермата е два пъти по-активна по средата на годината в месеците юли и август, сравнено с януари. Такива са резултатите от проучване, продължило 11 години, което включвало над 5000 души, лекувани от безплодие.

Безплодието се определя като неспособност да заченете дете 12 месеца след първия опит за забременяване. То засяга между 15 и 20% от двойките, като с възрастта нараства рискът да не може да се зачене.

Мъжкият стерилитет е виновен за половината от случаите, а основният проблем е в подвижността на сперматозоидите. За да оплодят яйцеклетка, те трябва да плуват през шийката на матката, матката и маточните тръби на жената.

За да бъдат способни да създадат семейство, поне 40% от мъжките сперматозоиди трябва да бъдат подвижни.

В проучването лекари анализирали данните, събрани от 5188 мъже, посещавали Центъра за репродуктивна неспособност на Университетската болница на Парма, Италия. Те установили сезонна зависимост в качеството на генетичния материал на мъжете.

Резултатите показват, че подвижността достига своя връх през лятото и е най-ниска през зимата. Според лекарите това се дължи в промени в нивата на хормоните, включително на тестостерона.

При хората за успешното зачеване са важни нивата на стрес, кортизол, тестостерон, витамин D и холестерол.

Ние показахме наличието на сезонна променливост в някои функционални аспекти на човешката сперма, потвърждава д-р Алфредо Де Джорджи, ръководител на проучването.

Резултатите от изследването на тема Сезонно изменение на параметрите на човешкото сперма са публикувани в специализираното издание Chronobiology International на 4 май 2015 г.

Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция с български песни за лятото:

Снимка на мъж на плажа: Матю Смит