Мъжете със затлъстели жени са заплашени от диабет

двойка

Мъжете, които живеят с дебели и затлъстели жени, са застрашени от диабет.

Мъжете са изложени на по-голям риск да развият диабет, ако жените им страдат от затлъстяване, но в същото време жените, живеещи с мъже с наднормено тегло, не са изложени на такъв риск, пише британското издание Telegraph.

Първото по рода си проучване за ефекта на съжителското затлъстяване по полов признак, показва, че мъжете са с 21% по-голяма вероятност да развият диабет от тип 2, главно защото споделят лошото хранене и лошите навици относно физическата активност на нежната си половинка.

Въпреки това учените зад изследването не могат да обяснят защо обратното не се получава по същия начин. Сега те призовават мъжете на 50 и повече години, които живеят със затлъстели жени, да се изследват за диабет.

Проучването, представено на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета, открива доказателства, че хората на възраст над 55 години, чийто партньор е диабетик, са с по-голяма склонност да затлъстяват.

Вече е известно, че хората със затлъстяване или семейна анамнеза за диабет тип 2 са в много по-голям риск да развият заболяването. Но до този момент специфичният полов ефект на съпружеското затлъстяване извън собственото затлъстяванеотносно риска от диабет, беше неясен.

Екип от университета в Орхус в Дания е проучил 3650 мъже и 3478 жени на 50 или повече години от национално представителна извадка.

Участниците били интервюирани на всеки две години и половина между 1998 и 2015 г., а новата честота на заболели от диабет тип 2 е 12,6 на 1000 души годишно сред мъжете и 8,6 сред жените.

В последващо проучване изследователският екип изследва дали развитието на затлъстяване с възрастта е различно за хора със и без съпруг с диабет тип 2 при общо 7187 мъже и жени.

Те установили, че при хора над 55-годишна възраст индивидите, живеещи със съпруг / а с диабет тип 2, са имали много по-високи нива на затлъстяване в сравнение с тези, които нямат съпружески диабет.

Това е първото проучване, изследващо ефекта на съпружеското съжителство върху риска от диабет“, каза д-р Адам Хълман, който ръководи изследването.

Съжителството със затлъстяла половинка увеличава риска от диабет на мъжа над ефекта на собственото му ниво на затлъстяване, а сред жените със затлъстели мъже, това не носи допълнителен риск от диабет извън този на собственото си ниво на затлъстяване.

Признаването на споделения риск между съпрузите може да подобри откриването на диабет и да мотивира двойките да увеличат съвместните си усилия, за да се хранят по-здравословно и да повишат нивата на активност и да правят и редовни проверки и диагностичен скрининг и на другия партньор, допълва експертът.

Снимка: Кара Нейл