Мъжката красота пречи на кариерата


красив бизнесмен

Привлекателността пречела на мъжете в кариерата им.

Привлекателните мъже по-рядко получават повишение, защото колегите им ги възприемат като заплаха, твърдят британски учени, цитирани от в-к Daily Telegraph.

Учени от факултета по мениджмънт на Лондонския университетски колеж установиха, че привлекателният външен вид на мъжете създава впечатление за компетентност. В резултат от това обаче колегите им ги приемат като силни съперници и най-вероятно въобще няма да ги допуснат до длъжности, изискващи индивидуален талант.

Красивите мъже имат шанс за екипна работа, ако началникът прецени, че ще допринесат за неговата кариера. Това обаче не важи за жените, защото при тях красотата не се свързва с компетентност.

Фирмените искат да наемат компетентните кандидати, но индивидите имат своите собствени приоритети. Те не биха искали да вземат на работа някой, който е по-добър и може да ги измести. Мениджърите се поддават на стереотипите и могат да вземат решения, които да са в техен собствен интерес. Така организациите могат да не получат най-компетентните кандидати, каза ръководителят на екипа д-р Сун Йънг Ли, цитирана от агенция БТА. Тя препоръчва конкурсите да се организират с външни компании за човешки ресурси, за да се избягват подобни решения.

Учените основават изводите си на четири експеримента с 870 доброволци. Те са участвали в игри, в които е трябвало на наемат някого на работа, като са имали повече от един кандидат.

Снимка: reynermedia