Мъжки болести ловят жените все по-често

Разделението на заболяванията на типично мъжки и типично женски, обусловени от анатомията, отдавна не е особено адекватно. Все повече жени стават жертви на инфаркт, цироза на черния дроб и сексуални проблеми, констатира агенция Deutsche Welle.

Инфарктът вече е все по-често срещан при жените. Факт е, че докато случаите при мъжете намаляват, при жените се отбелязва увеличение заради нездравословния им начин на живот – например покрай тютюнопушенето.  Типично мъжките болки – в шията и в лявата ръка – се усещат едва от всяка втора жена. Което се отнася и за сърцебиенето, недостига на въздух, болките в горната част на корема, слабостта. Затова препоръката е при всички внезапно настъпили оплаквания в горната част на тялото, които не прекъсват до 15 минути, да се направят изследвания на сърцето.

Цирозата на черния дроб не се дължи само на алкохола. Около 60% от случаите на цироза в черния дроб не са свързани с прекомерното пиене, а с наднорменото тегло и недостатъчното движение – именно при жените. Предупредителни сигнали са необяснимата умора и недобрата концентрация, а противодействието е дори и само в леката промяна на начина на живот – с повече плодове и зеленчуци, по-малко мазнини, редовно движение и умерени количества алкохол.

Ракът на белите дробове вече не е само мъжки проблем. Научна истина е, че докато жените все по-често успавят да се справят с рака на гърдата, все повече умират от рак на белите дробове. Причината за това е, че междувременно младите жени пушат повече от мъжете. В ранния стадий оплакванията не са еднозначни – обичайно става дума за постоянна кашлица и недостиг на въздух. В този случай – най-вече при пушачките – трябва да се направи рентгенов преглед на дробовете. А основното средство против това заболяване е едно – край на пушенето.

Сексуалните проблеми не отминават и жените. Факт е, че при около 50% от мъжете над 40-годишна възраст и при 40% от жените в критическата възраст телесни причини водят до промяна или затруднения в сексуалния живот. Предупреждението е в недостатъчното желание за секс, в настъпването на сексуална студенина. Възможното противодействие: органичните причини, например нарушенията в хормоналния баланс след отстраняването на матката, могат да се третират със специални пластири.

Снимка: Chris Greene, sxc.hu