Мънкимен или как една малка искра може да изгори всичко

Мънкимен

„Мънкимен“ е екшън трилър, в който Робин Худ среща Джон Уик в Боен клуб в Мумбай.

Колко далеч бихте стигнали, за да отмъстите за зло, нанесено на някого, когото обичате?

От 5 април 2024 г., само в кината ставаме свидетели на един от най-впечатляващите режисьорски дебюти. Номинираният за „Оскар“ Дев Пател, познат като актьора в главната роля „Беднякът милионер“ и „Лъв: Стъпки към дома“ застава зад камерата на Мънкимен – експлозивен екшън трилър, който наред с впечатляващата си бойна хореография, предлага незабравимо пътуване към сърцето на една малко позната вековна култура и към нашата собствена същност.

Мънкимен

В „Мънкимен“ се сблъскваме със стремежа на един човек да отмъсти на корумпираните лидери, убили майка му, които продължават системно да тормозят бедните и безправните, за да задоволят собствените си интереси. Вдъхновен от легендата за Хануман – икона, олицетворяваща силата и смелостта, героят Кид (Пател) – анонимен млад мъж, изкарва прехраната си в нелегален боен клуб, където вечер след вечер, носейки маска на горила, е пребиван почти до смърт от по-популярни бойци за пари. След години на потискане на гнева си той открива начин да проникне в затворения кръг на зловещия елит на града. Докато травмата от детството му кипи, мистериозно белязаните му ръце отприщват експлозивно отмъщение и е време за разплата с хората, които са му отнели всичко.

За разлика от доста филми за отмъщение напоследък, „Мънкимен“ не експлоатира винаги популярния екшън жанр в името на лесна печалба, а впечатлява с дълбочина и тематично разнообразие. По думите на Дев Пател Мънкимен е „любовно писмо към семейството му“.

Продукцията смесва митологията, която дядото и бащата на Пател разкриват пред него и „отдава почит на силата на невероятните жени“ в неговия живот – най-вече майка му. Мънкимен също така празнува изключителното богатството на индийската култура, но и остро критикува системните институционални проблеми и несправедливости, които продължават да засягат най-уязвимите общности в Индия.

В ексклузивен поглед зад кадър Дев Пател ни приветства на снимачната площадка на Мънкимен и разкрива сериозните физически и психически усилия, които се изискват за създаването на филм от подобен калибър. Усилия, които впечатляват продуцента и носител на „Оскар“ Джордан Пийл, който е категоричен, че режисьорският дебют на Пател е един от най-добрите в киното:

Режисьор на „Мънкимен“ е Дев Пател, който е и сценарист заедно с Пол Ангунавела и Джон Коли. Пател също така е продуцент наравно с носителя на „Оскар“ Джордан Пийл и Базил Иваник. В актьорският състав влизат Дев Пател, Шарлто Копли, Питобаш, Випин Шарма, Сикандар Кер, Собита Дхулипала, Ашвини Калсекар, Адити Калкунте и Макаранд Дешпанде.

„Мънкимен“ започва да пише своята история от 5 април 2024 г. само в кината: