Набожността стимулира дълголетието

молитва

Помага ли вярата в Бог за дълголетието?

Национално проучване в САЩ е установило, че хората с религиозна принадлежност са живели почти четири години по-дълго от тези, които нямали връзка с религията.

Да бъдеш религиозен, може да дава тласък на дълголетието, твърдят учени  от Държавния университет на Охайо, САЩ.

Религиозната принадлежност има почти толкова силен ефект върху дълголетието, колкото и полът, което е въпрос на години, обяснява водещият изследовател Лаура Уолс, доктор по психология в Университета на Охайо.

Изследователите установили, че част от причините за увеличаването на продължителността на живота идва от факта, че голяма част религиозните хора често участват в доброволчески и социални организации, за които предишни изследвания са установили, че се характеризират с дълголетие.

Изследването дава убедителни доказателства, че съществува връзка между религиозното участие и колко дълго живее човек, казва Болдуин Уей, съавтор на изследването и доцент по психология в Охайо.

Освен това проучването показа как ефектът от религията върху дълголетието може да зависи отчасти от личността и средната религиозност на градовете, в които живеят хората, допълва Уей.

За целите на проекта учените са направили две проучвания на некролози.

Първото проучване обхваща 505 некролози, публикувани в регистъра на Де Мойн, столицата на щата Айова, през януари и февруари 2012 г. Освен че отбелязват възрастта и религиозната принадлежност на починалите, изследователите също така документират пола, брачното състояние и броя на социалните и доброволческите дейности, посочени за лицето,

Резултатите показали, че онези, които се характеризират с религиозна принадлежност, са живели 9.45 години по-дълго от тези, които не са. Разликата се свива до 6.48 години, след като са взети предвид пола и брачното състояние.

Второто проучване включва анализ на 1096 некролога от 42 големи града в САЩ, публикувани в уебсайтовете на вестниците между август 2010 г. и август 2011 г.

В това проучване хората, които имали религиозна принадлежност, са живели средно с 5.64 години по-дълго от тези, които не са вярващи, като разликата се свива до 3.82 години, след като са били взети предвид допълнителни фактори като пола и брачното състояние.

Много предишни проучвания показват, че хората, които са доброволци и участват в социални групи, са склонни да живеят по-дълго от другите. Така че изследователите обединили данните от двете проучвания, за да разберат дали доброволчеството и социалните възможности, които предлагат религиозните групи, биха могли да обяснят тласъка на дълголетието.

Резултатите показват, че това е само част от причината религиозните хора да живеят по-дълго.

Установихме, че доброволчеството и участието в социални организации добавят по-малко от една година от увеличението на дълголетието, което религиозната принадлежност осигурява, каза Уолъс. Все пак голяма част от ползата от религиозна принадлежност, която не може да обясни защо това е така.

И така, какво друго обяснява как религията помага на хората да живеят по-дълго? Това може да бъде свързано с правилата и нормите на редица религии, които ограничават нездравословните практики като употребата на алкохол и наркотици и правенето на секс с многобройни партньори, каза Уей.

Освен това много религии насърчават практиките за намаляване на стреса, които могат да подобрят здравето, като благодарност, молитва или медитация, допълва той.

Като цяло проучването показва допълнителен пример към все повечето проучвания, разкриващи, че религията има положителен ефект върху здравето, каза Уолъс.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Social Psychological and Personality Science и представени в публикация в уебсайта на World Economic Forum.

Zdraven.bg поздравява всички вярващи с колекция от песни за християни:

Снимка на жена в молитва: Pexels