Наградите Оскар 2021 с нови правила заради коронавируса

Оскар

Наградите Оскар 2021 с безпрецедентни промени в правилата заради световната пандемия от коронавирус.

Правилата за номинации на наградите на Американската академия за киноизкуство за най-добри филмови продукции се променя за 2021 година.

Академията за киноизкуствопроменя традицията си в регламента и прави изключение, невиждано досега в историята на Холивуд, което ще го промени изцяло – филмите претенденти за наградата Оскар ще могат да дебютират със стрийминг услуга без да минават на голям екран през кината, но само за 2020-та година.

В отговор на последствията от пандемията от коронавируса върху филмовата индустрия, Академията обяви историческата промяна за 93-те награди Оскар.

Академията заяви също, че ще обедини двете категории за звук в една и ще премахне DVD екраните за 94-те Оскари през 2022 г. в опит да станат по-въглеродно неутрални, цитира агенция БГНЕС.

Избираемостта на Оскарите е основен въпрос, откакто мерките за социално дистанциране доведоха както до отмяната на големите филмови фестивали, така и до затварянето на киносалоните. Преди това филмът трябваше да мине през минимум седемдневен кино-цикъл в окръг Лос Анджелис, за да бъде смятан за достоен за номинация. Сега филми с предварително планирана премиера в кината се предлагат за домашен стрийминг срещу заплащане. Те вече могат да се класират за най-добър филм и други категории.

„Изправени сме пред разгръщаща се реалност на непредвидена, безпрецедентна глобална здравна криза и се опитваме да реагираме на случващото се в света, като в същото време подкрепяме нашите режисьори, които са в обстоятелство извън техния контрол“, каза президентът на филмовата академия Дейвид Рубин.

Доун Хъдзън, главен изпълнителен директор на филмовата академия, заяви, че те са в “постоянен разговор с всички части на общността, от студиа и режисьори до собственици на кина”, за да вземат решения, които подкрепят всички.

По-рано този месец филмовата академия дари 6 милиона долара, за да помогне на служителите в киното и техните семейства по време на тази криза.

„Основното ни послание е да се грижим за себе си“, добави Хъдзън. „Тази година ще бъдем гъвкави в правилата, защото разбираме колко е безпрецедентно и опустошително всичко.“

Съветът на академията обаче отбеляза, че когато кината се отворят отново, изключението от правилото вече няма да се прилага. Мнозина очакват кината да се отворят отново до юни или юли. Ако случаят е такъв, филмовата академия ще разшири квалификационните кина извън Лос Анджелис, включвайки места като Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Маями и Атланта.

„Кинопреживяването е ДНК-то на академията и съпреживяването в киносалона е нещо, което според нас е съществено за филмите“, каза Хъдзън.

Всички членове на филмовата академия вече могат да гласуват на първия тур за международен игрален филм – категорията, известна преди като най-добър чуждоезичен филм.

Бордът също така съобщи, че за може даден филм да отговаря на категорията за музика, трябва да има 60% оригинална музика. Продължения и филми от поредица трябва да имат минимум 80% нова музика.

Все още не са взети решения относно плановете за годишните награди за цялостно творчество, които обикновено се връчват през есента в Лос Анджелис. Но 93-тите награди на Академията все още са в процес на подготовка и преразглеждане и предстои да се състоят в Лос Анджелис на 28 февруари 2021 година.

Можете да видите и класацията с най-гледаните филми по кината в света през 2020 г.

Снимка: DWilliams