Надномерното тегло води до 13 вида рак

дебелани

40% от случаите на рак се дължат на наднормено тегло.

Близо 40% от всички случаи на рак в САЩ (общо над 630 000 случая) са свързани с наднорменото тегло, предупреждават здравните власти в страната и призовават за засилване на превенцията.

В държава, където 71% от възрастните страдат или от наднормено тегло, или от затлъстяване, заключенията на Американския център за превенция и контрол на заболяванията са причини за тревога, посочва директорът на центъра Бренда Фицджералд, цитирана от агенциите АФП и БГНЕС.

Мнозинството възрастни американци тежат повече от предписанията и това да са с наднормено тегло или затлъстяване поставя хората в по-голям риск от редица видове рак, допълни тя. По думите й постигането и поддържането на здравословно тегло може да изиграе роля в превенцията на тежкото заболяване.

Съществуват данни, че наднорменото тегло увеличава риска от развитие на 13 вида тумори, сред които рак на хранопровода, рак на щитовидната жлеза, рак на гърдата след навлизане в менопаузата, рак на жлъчния мехур, рак на стомаха, рак на черния дроб, рак на панкреаса, рак на бъбреците, рак на яйчниците, рак на матката, рак на дебелото черво и рак на ректума.

Броят на свързаните с наднормено тегло видове рак се е увеличил, за разлика от общия брой случаи на рак, който спада от 90-те години.

Единствените случаи на рак, свързан с прекомерни килограми, които намаляват от 2005 г. до 2014 г., са тези на рак на дебелото черво. Те бележат спад с 23% най-вече благодарение на по-доброто им откриване.

Учените са установили също, че близо две трети от над 630 000-те случая на рак, свързан с наднормено тегло, диагностициран през 2014 г., са при хора на възраст между 50 и 74 години.

Особен риск има при жените, където 55% от всички диагностицирани случаи на рак са такива, свързани с наднормено тегло. При мъжете този процент е 24%.

По официални данни на властите в САЩ 32,8% от населението на страната страда от наднормено тегло, а 37,9% са със затлъстяване.

Снимка: Сандра Коен-Роуз и Колин Роуз

loading...