Наднорменото тегло намалява вкусовите рецептори

дебел мъж

Хората с наднормено тегло имат по-малко вкусови рецептори по езика.

По-малък брой вкусови рецептори по езика имат хората, които са постигнали наднормено тегло чрез много хранене.

Това установиха учени от Корнелския университет в САЩ, които проведоха лабораторно изследване с мишки. Екипът с ръководител Робин Дандо подложи гризачите на хранителен режим, който бързо доведе до наддаването на тегло, съобщи агенция БТА.

След това специалистите се фокусираха върху онези части от езика на животните, които отговарят за възприятията на петте вкуса – за сладко, кисело, солено, горчиво и умами.

Експертите откриха, че пълните мишки имат 25 % по-малко вкусови луковици, отколкото онези с нормално тегло.

Причината за това е възпаление, което възпрепятства нормалната регенерация на образуванията по езика. Те непрекъснато се обновяват, като рецепторните клетки, които ги съставят, узреят, умрат и бъдат заменени от нови.

Рецепторите по езика имат продължителност на живота около 10 дни, а обновяването на една вкусова луковица отнема около четири седмици.

Хранителният режим, физическите упражнения и генетичното предразположение са сред множеството фактори, които играят роля в телесното тегло.

Но вкусовите предпочитания влияят върху избора на храна и някои предходни изследвания откриха, че хората с наднормено тегло често избират продукти и ястия с по-слабо наситен вкус, отколкото хората с нормално.

Все още недоказана теория е, че пълните индивиди компенсират за отслабените си вкусови възприятия с консумацията на по-калорични храни или като цяло с поглъщането на по-големи количества.

Снимка на дебел на маса: Сандра Коен-Роуз