Надписи в кафенетата в Калифорния ще предупреждават за канцерогенна съставка

кафемашина

Предупредителни надписи за канцерогенна съставка в кафето искат в Калифорния.

В Калифорния, САЩ, посетителите на кафенета може да се окажат посрещнати от предупредителни табели, че кафето съдържа канцерогенно съединение, съобщава статия в изданието Business Insider.

В момента в калифорнийски съд се разглежда такъв иска. Той е внесен от Съвета по образование и изучаване на токсичните вещества. Според ищците посетителите в кафенетата трябва да знаят за потенциалните опасности на кафето.

Акриламидът се получава при термична обработка на продуктите. Той е признат за опасно канцерогенен. Химикалът е открит от шведски учени през 2002 г.

Още преди 15 години експериментално е доказано, че плъхове и мишки, на които е давана вода с това вещество, са развивали рак, съобщава агенция БГНЕС.

Акриламид се получава в процеса на готвене – при пържене и печене на храни от растителен произход, включително зърнени храни, не и задължително за месо и риба.

Богати на акриламид са пържените картофи, чипсовете и други продукти, които се готвят в кипящо масло или печене на скара. То е в изгорелите черни петна при пържените картофи или филийките на тостер.

Канцерогенното съединение може да се получи и при печенето на кафеените зърна, което прави самата напитка опасна.

Представители на компаниите за търговия с кафе твърдят, че то не е опасно за здравето в дозата, в която може евентуално да бъде открита в чаша кафе. Отдавна е доказана и ползата от умерената консумация на кафе – намалява се риска от сърдечни заболявания и дори помага за превенция срещу рак – кафето помага срещу рак на гърдата, рак на простатата, рак на устата, рак на черния дроб и рак на кожата. Предозирането с кофеин също е вредно, но това не означава, че кофеинът е вреден.

Учените подчертават също, че човешкият метаболизмът е различен от този при животните, а към момента няма проучвания дали веществото акриламид може да предизвика вид рак при хората.

Снимка на кафемашина в кафене в калифорния: Нийл Кенеди