Над половин литър безалкохолно седмично води до диабет и сърдечни проблеми

безалкохолно

Дори само две безалкохолни напитки седмично увеличават риска от диабет и проблеми със сърцето.

Над половин литър безалкохолно седмично увеличава риска от диабет, но и само 300 мл са достатъчни, за да повиши кръвното налягане и да се появят сърдечносъдови проблеми.

Една такава напитка съдържа 14 грама захар повече от дневната норма. Затова и съвсем малко количество увеличава риска от метаболитен синдром, с който идват сърдечносъдовите болести, инсултът, диабетът.

Рисковите фактори, свързани с пиенето на безалкохолните напитки, независимо дали са газирани или не, са напълняване, повишаване на триглицеридите в кръвта, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, намаляване на добрия холестерол.

Освен безалкохолните напитки, две трети от храните съдържат добавена захар, съобщава агенция БТА.

Възрастните могат да консумират по 25 грама захар дневно. При по-голямо количество се повишава кръвната захар.

След като доброволците в изследването на учените от университета на Стеленбош, ЮАР, пили безалкохолни напитки със захар 10 седмици, инсулиновата им чувствителност намаляла със 17 процента. Това допринася за появата на метаболитен синдром и диабет тип 2.

Известно е, че подсладените безалкохолни напитки увеличават и кръвното налягане, а оттук и сърдечносъдовите проблеми.

Някои хора мислят, че могат да избягнат риска, като пият газирани без захар. Други изследвания обаче доказаха, че и те също въобще не са безвредни. В тях се използват диетични подсладители, които предизвикват затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания.

Снимка: Майк Моцарт