Над 100 000 души в България са болни от свински грип към 5 ноември 2009


Здравният министър Божидар Нанев беше изслушан в парламента за мерките, които правителството взима във връзка със свинския грип, пише dariknews.bg. По думите му в момента има малко повече от 100 000 души в страната, болни от новия грипен вирус. Здравният министър прогнозира, че до края на седмицата заболеваемостта може да достигне 200 на 10 000 души.

Божидар Нанев дойде в парламента по свое желание след като на два пъти искането на левицата да бъде изслушан беше отхвърлено от мнозинството.

48 училища в София са в грипна ваканция от 5 ноември, съобщи държавният главен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. Той обясни, че това е било решено снощи на Областен съвет за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Тези училища са в грипна ваканция до края на седмицата.

В петък ще има нов Областен съвет, на който ще се вземе генерално решение, тъй като заболеваемостта в столицата продължава да се увеличава и ако е с тези темпове, в петък вече ще има епидемиологични стойности“, обясни Тенев. По думите му е много вероятно от 9 ноември да бъде обявена грипна ваканция във всички училища в София, но това зависи как ще се развие разпространението на грипа през следващите два дни.

Междувременно стана ясно, че още 12 училища от област Шумен излизат в грипна ваканция от днес. За това информира началникът на Регионалния инспекторат по образование в Шумен доц. Добромир Добрев. В тях учат общо над 1500 ученици, като нивото на заболеваемост е близо 42%.

До края на седмицата се прекратяват учебните занятия в школата в Златна нива, Плиска, Вълнари, Развигорово, Дибич, Ивански, Градище и Мадара, както и Хитрино и в три училища в Нови пазар. От началото на седмицата, поради високата заболеваемост от грип, във ваканция са и училищата в град Шумен. Доц. Добрев допълни, че в началото на следващата седмица ще бъде взето решение дали е необходимо грипната ваканция да бъде удължена или не.

Снимка: sxc.hu

loading...