Над 20 тона ГМО соя заля България

соя

22 тона ГМО соя е вкарана незаконно в България, в пъти по-вредна от допустимото у нас.

Генномодифицирана соя е открита от Агенцията по безопасност на храните в Бургас, съобщи БНТ. Продуктът е намерен при проверка на цех в град Камено. Соята е внесена от Украйна и е доставена от фирма, регистрирана в пловдивското село Царацово.

При приемането на стоката през Митница Пловдив на етикетите от украинска страна е изписано, че продуктът не съдържа ГМО.

Лабораторните резултати показват съдържание на разрешение за употреба ГМО, но в количество над 5%, което не е етикирано според изискванията на законодателството ни.

Фирмата в Царацово внася 22 тона соя от Украйна на 30 март 2015 година.

Камен Янков, директор на Агенция по безопасност на храните в Пловдив заяви пред БНТ: Тази соя е освободена на Митница Пловдив и не е разтоварвана в складовете на фирмата в Царацово, а директно отива… тя е била по заявка на фирма в Камено.

Документите по вноса отговарят на изискванията. При проверката на склада на пловдивската фирма не са открити налични количества соя от опасната партида.

На етикетите и на сертификата, представен от украинска страна, пише, че няма съдържание на ГМО. Колегите от Бургас са взели проба от тази партида соя, вече разфасована и анализът е показал наличие на ГМО, допълва Янков.

По данни на инспекторите от доставените 22 тона соя в Камено са останали около 500 килограма. Анализ на продукта в лаборатория показва наличие на ГМО в пъти над разрешеното, но на етикетите тази информация липсва.

Янков се възмущава: Наясно ли сме колко е допустимото? 0.09 милиграма. Какво се случва над тази стойност? Над тази стойност би следвало това количество да не се допуска за човешка консумация.

За пловдивската фирма, внесла въпросната соя, не са констатирани нарушения. Цехът в Камено, където е разфасована и преработена соята, ще бъде глобен, казаха от БАБХ. Такава глоба може да е в размер от 50 000 до 70 000 лв. Цялото количество е възбранено и собственикът на предприятието ще реши дали да унищожи продукта, или да го преетикетира, като обяви съдържанието на ГМО.

Снимка (не-ГМО соя): Луис Балтар

loading...