Над 380 000 българи са загубили здравните си права след здравната реформа 2010

Над 380 000 българи са загубили здравните си права след здравната реформа 2010 година.

Повече от 380 000 души са изгубили здравноосигурителните си права заради промените в законодателството, съобщиха от НАП.

Тези хора са самоосигуряващи се и имат поне три неплатени здравни вноски през последните 36 месеца. Ако искат да възстановят правата си, те трябва да погасят всички неплатени досега вноски.

От началото на тази година минималният размер на здравната вноска за тези хора е 16,80 лв., а не досегашните 10,40 лева месечно. Друга промяна е, че здравните права се губят при неплатени три вноски за три пъти по-дълъг период от предишния, припомня dariknews.bg.

От плащането на едни закъснели здравно-осигурителни вноски до появяването на тази информация в интернет изтича една седмица. Ако на някой български гражданин му е необходима спешна медицинска помощ и той реши да плаща всички осигурителни вноски, той има по-лесен вариант от изчакването на една седмица, а именно да поиска издаването на специално удостоверение от НАП, обясняват от приходната агенция.

От 1 февруари 2010 г. статусът може да се проверява на страницата на НАП www.nap.bg. Ако се погасят всички неплатени вноски, здравноосигурителните права се връщат. На тази дата изтича важен срок за самоосигуряващите се – дотогава те могат да сменят вида на осигуряването си – само във фонд Пенсии, или освен това и в фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Това означава, че ако човек до 31 декември 2009 г. се е осигурявал в двата фонда на Държавното обществено осигуряване и от 1 януари решава да се осигурява само във Фонд „Пенсии”, то той трябва да подаде декларация.

Снимка: sxc.hu