Над 4 чаши кафе дневно вреди

кафета

Повече от четири кафета на ден са вредни за здравето, предупреждават експерти.

Консумацията на кофеин, равен на четири чаши кафе еспресо всеки ден, е вредна за здравето, особено при непълнолетните и при бременните.

Това съобщиха от Европейската агенция по безопасност на храните в доклад за употребата на кофеин в Европа, цитирана от информационните агенции АФП и БГНЕС.

Дозата, която се препоръчва за употреба на стимулиращото вещество, е под 400 милиграма на ден за възрастен човек.

Приемането на кофеин от всякакви източници до 400 мг на ден не предизвиква увеличаване на притесненията за здравето при здрави възрастни в общата популация, освен при бременни жени, посочват от агенцията.

Рискът за здравето не е голям, но все пак съществува, коментира представител на агенцията по отношение на притесненията за приемането на големи количества кофеин.

Въпреки предупрежденията за употребата на кафе, здравните власти в Европа се притесняват най-много по отношение на енергийните напитки с кофеин от типа на Red Bull и други, които се консумират основно от млади хора. Според данните 68% от младежите между 10 и 18 годишна възраст употребяват редовно енергийни напитки, като 12% от тях са сериозни консуматори.

От изследваните 13 европейски страни, Дания води класацията по консумация като там 33% от хората употребяват кофеин над здравословните 400 мг. Следват ги Нидерландия с 17,6% и Германия с 14,6%.

Според данните кофеинът в енергийните напитки може да варира между 70 мг. на литър до значително по-големите 400 мг на литър.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Денис Танг