Над 50% от раковите заболявания могат да бъдат избегнати

Над 50% от раковите заболявания могат да бъдат избегнати, обявиха онколози.

Повече от половината ракови заболявания могат да бъдат избегнати, твърдят американски учени, като цитират фактори като тютюнопушене, затлъстяване, липса на редовни физически упражнения.

Разполагаме с гигантски брой данни за причините и превенцията на рака, казва професорът от центъра за изследване на рака Ситман във факултета по медицина на Университета във Вашингтон д-р Греъм Колдиц. Време е да се приложи цялото това знание, добави той.

Д-р Колдиц е един от съавторите на статията в американското научно списание Science. Ние знаем, че начина на живот и обществото играят определяща роля за причините за рака, заявява ученият и цитира пушенето, типа хранене и липсата на физическа активност сред основните фактори за рак.

Учените, автори на материала, подчертават, че тютюнопушенето само по себе си е отговорно не само за рака на белите дробове, но и за една трета от всички ракови заболявания в САЩ.

20% от случаите се дължи на затлъстяване, добавят те.

Освен неправилния начин на живот, според учените за рака отговорност носи и структурата на обществото. Те наблягат на средствата, които трябва да се отделят за научни изследвания върху тази болест, както и субсидии за някои хранителни продукти.

Те подчертават, че 75% от случаите на рак на белите дробове могат да бъдат избегнати чрез спиране на цигарите. Според тях изследванията се базират върху краткосрочни цели, а не върху превенцията на болестта, която се подценява тъй като за резултатите от нея са нужни години. Най-често средства за научни изследвания в тази област се отпускат за срок от пет години или по-малко, подчертава агенция БГНЕС.

Учените приветстват стратегии като ваксини за някои видове рак като този на шийката на матката, предизвикан от човешки папилома вирус.

Учените изтъкват и някои успехи в превенцията като сравнително бързото спиране в САЩ на използването на хидрогенирани растителни мазнини или трансмазнини, които са много вредни.

Снимка: Crystal Woroniuk