Над 95% от населението на света диша замърсен въздух

смог в Пекин

7 милиарда души живеят в зони със замърсен въздух.

Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух и най-тежко засегнати са бедните нации, се казва в доклад.

Според годишния доклад State of Global Air, публикуван от Health Effects Institute в Бостън, САЩ, на 17 април 2018 г., продължителното излагане на замърсен въздух причинява приблизително 6.1 милиона смъртни случая по света от инсулт, инфаркт, рак на белите дробове и хронични белодробни заболявания.

В доклада, цитиран от агенция БГНЕС, се казва, че дишането на замърсен въздух въздух води до инфаркти, рак на белия дроб и хронични белодробни заболявания, причинявайки при много от тях преждевременна смърт.

Също така се твърди, че замърсяването на въздуха е четвъртата най-честа причина за смъртност сред всички рискове за здравето в световен мащаб след високото кръвно налягане, нездравословното хранене и тютюнопушенето.

Според доклада Китай и Индия са отговорни за над 50% от смъртните случаи в световен мащаб, дължащи се на замърсяване на въздуха. Китай е постигнал известен напредък в намаляването на замърсителите. Докато в Пакистан, Бангладеш и Индия се отбелязва най-голямо увеличението на нивата на замърсяване на въздуха от 2010 г. насам.

Използването на твърди горива в домовете на хората за готвене или отопление води до драстично замърсяване на въздуха.

През 2016 г. общо 2.5 милиарда души – един на всеки трима граждани в света, са изложени на замърсяване на въздуха от твърди горива като дървесина или въглища. Повечето от засегнатите живеят в държави с ниски и средни доходи в Азия и Африка.

Една четвърт са смъртните случаи от замърсяването на въздуха в Индия и близо един на всеки пет души – в Китай, се казва в доклада.

Посочва се също така, че броят на хората, които ползват твърди горива е намалял от 3.6 милиарда души по света през 1990 г. до около 2.4 милиарда през 2016 г., въпреки нарастващото население.

През 2015 г. всеки един на шест смъртни случая по света, е свързан със замърсяване под някаква форма – въздух, вода, почви, химическо замърсяване или замърсяване на работното място. Преобладаващата част от жертвите на замърсяването, 92% , живее в страни с ниски и средни доходи.

Снимка на смог в Пекин, Китай: greenkermit

loading...