Най-богатите на вода храни за здраве и красива кожа

маруля

Списък с полезни храни, с богато съдържание на вода, които хидратират организма и помагат за здрава и красива кожа.

Знаете ли, че почти две трети от човешкото тяло се състои от вода? Всичко, от вашите милиони малки клетки, до кожата ви, се нуждае от вода, за да функционира правилно. Затова е важно да пием достатъчно количество течности, за да останете добре хидратирани.

Но не само напитките могат да ви помогнат да повишите нивото на водата си. Всъщност около една пета от дневния ви прием на течности идва от храните, които ядете.

По-здравословно от пиенето на вода е консумирането на храни, които я съдържат естествено. Добре е тези храни да съдържат и минерали, аминокиселини и витамини. Много плодове и зеленчуци също са чудесен източник на вода.

Общоизвестно е мнението, че на ден трябва да се пият поне 8 чаши вода. По този начин се избягва дехидратацията на кожата и в същото време се провежда една своеобразна детоксикация на целия организъм. Водата освен това притъпява апетита. Изследвания показват, че е по-добре да ядете, отколкото да пиете вода – т.е. консумирайте храни, съдържащи висок процент вода.

Според учените от университета в Абърдийн, Шотландия, ще се чувствате по-добре, ако изядете някой „воднист“ плод или зеленчук, отколкото ако изпиете натурален сок. Това има и много освежаващ ефект върху кожата.

Ето плодове и зеленчуци, които съдържат изключително висок процент вода – над 85 процента, както и други полезни вещества:
1. Маруля – 95.63% вода

2. Целина – 95.23% вода
Целина

3. Краставица – 95.23% вода
краставица

4. Домат – 94.5% вода
домати

5. Чушка (сладка) – 93.9% вода
чушки

6. Зеле (бяло) – 92% вода
Зеле

6. Карфиол – 92% вода
Карфиол

8. Диня – 91.45% вода
диня

9. Спанак – 91.4% вода
спанак

10. Ягода – 90.95% вода
Ягоди

11. Грейпфрут – 90.48% вода
Грейпфрут

12. Пъпеш – 90.2% вода
пъпеш

13. Броколи – 89.3% вода
броколи

14. Морков – 88% вода
моркови

15. Портокал – 86.75% вода
портокали

16. Ананас – 86-87% вода
ананас

16. Брюкселско зеле – 86% вода
Брюкселско зеле

18. Ябълка – 85.56% вода
Ябълка

19. Мандарина – 85.2% вода
Мандарини

Данни: Уикипедия; Снимки: Freeimages; Flickr; Pixabay