Най-вредните храни

дъвчещи бонбони

Представяме списък с най-вредните храни за човешкия организъм.

Един от най-сериозните проблеми, които срещаме в ежедневието е неправилното хранене и последиците от него. Нездравословното хранене е прекият път към затлъстяването, сърдечните заболявания и болестите на стомашно-чревния тракт.

Ето списък с десет изключително вредни храни за организма, които е добре да бъдат избягвани в менюто:

1. Дъвчащи бонбони – всички видове. Пълни с химия, не само за оцветяване, както и с прекалено много захар. Не съдържат абсолютно нищо, което да носи здравна полза за организма.

2. Чипс (всички видове – както царевичните, така и картофените) – те са вредни за организма, защото представляват смес от въглехидрати и мазнини в обвивка от оцветители и заместители на вкусове. Това е калорийна бомба, която не носи на организма нищо друго освен вредности. Затлъстяването е неговото отроче. Нищо полезно за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете. 100 грама сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории, докато 100 г чипс – 550 кал.
чипс

3. Сладки газирани напитки – смес от захар, химия и газове. Те способстват за бързото разпределяне на вредните вещества в организма и са особено вредни с голямото си съдържание за захар. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се причиняват от тяхната употреба. Ако трябва да избирате – ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. Направете си прясно истискани вкъщи със сокоизтисквачка!
газирани напитки

4. Шоколадовите вафли, сладки, десерти и бисквити – твърде много калории и химия има в тях.
сладки

5. Кренвирши и меки салами – никога не можем да бъдем сигурни от какво са направени. Това е комбинация от най-гнусните животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото много често е под 20%. Често в тях се откриват остатъци от кости. Съдържат и много вредни за организма добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др.
кренвирш

6. Мазно месо – ускорява процеса на стареене на клетката и способства за появата на сърдечно-съдови заболявания. Организмът на един млад човек, до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това са тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Пазете се най-вече от продуктите, съдържащи скрита свинска мас и сланина – луканки, салами, кренвирши, пастет и др.
мазно месо

7. Майонеза от магазина – много калоричен продукт, който съдържа изключително количество мазнини, въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н. Към вредните продукти от този тип могат да се добавят кетчупът и различните сосове, които освен оцветители и заместители на вкусовете съдържат и генно-модифицирани продукти. Френският специалитет е хубав, когато е домашно приготвен. По същия начин, по който мазно се маже отгоре на филията Ви, се намазва и от вътрешната страна на тялото Ви. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза, единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Направете си домашна майонеза!
майонеза

8. Макаронени изделия за бързо приготвяне – те са чиста химия и доказано нанасят вреди на организма.
спагети

9. Сол – повишава кръвното, нарушава киселинно-солния баланс в организма, способства за натрупването на токсини.
сол

10. Твърд алкохол – дори в малки количества пречи на усвояването на витамините и останалите полезни за организма хранителни вещества. Освен това той съдържа и изключително много калории.
алкохол

Снимки: дъвчащи бонбони: tquynh1112; безалкохолни напитки: rawpixel; чипс: Томас Б.; сладки: брук Ларк; кренвиши: congerdesign; мазно месо: Робърт Оуен-Уал; майонеза: Марко Верх; спагети: Алайн Понс; лъжица сол: moritz320; алкохолен бар: Pexels