Най-гледаните филми в кината по света за 2024 година

киносалон

Ето класацията за най-гледаните филми в кината по света за 2024 година.

Представяме най-най-гледаните филми в кината по света за календарната 2024-а или поне за първите 5 месеца и половина, класирани по касови приходи в щатски долари, събрани от 1 януари до 21 юни 2024 г.

Ето най-гледаните топ филми на 2024-та, всеки с по над 150 милиона долара световен приход. През предходната година 36 заглавия от най-гледаните филми за 2023 г. имаха приход от касите в кината по света по над 200 милиона щатски долара. През 2024-та попадат и 4 филма с премиерна дата през 2023 г.:

1. Дюн: Част втора / Dune: Part Two: над 711.8 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 190 млн. щ.д.]

Това е продължението на „Дюн“ (2021) по едноименния роман (1965 г.) на американския фантаст Франк Хърбърт. В митичното си пътуване Пол Атреидски се съюзява с Чейни и фремените в търсене на отмъщение към конспираторите, разрушили семейството му. Той е изправен пред избор между любовта на живота си и съдбата на познатата му вселена, но прави всичко възможно да предотврати ужасяващото бъдеще, което може да предвиди. Снимките на продукцията са осъществени през 2022 г. в Унгария и Италия.

2. Годзила и Конг: Нова империя / Godzilla x Kong: The New Empire: над 567.6 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 135 млн. щ.д.]

Това е продължението на „Годзила срещу Конг“ (2021). Новият филм изправя непобедимия Конг и страховития Годзила срещу колосална нова заплаха, скрита дълбоко в недрата на планетата ни и застрашаваща както тяхното съществуване, така и това на човечеството. Епичният филм ще задълбае още по-дълбоко в историята на Титаните, техния произход и мистериите, които крие островът на Черепа. В същото време разкрива истината за митичната битка, която е спомогнала да се създадат тези създания, както и защо са свързани с човешкия род завинаги.

3. Кунг-фу панда 4 / Kung Fu Panda 4: над 543.6 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 85 млн. щ.д.]

През 2008 г. се запознахме с притежаващата неустоим апетит за всякакви вкусотии, прилично закръглена пандата По – най-нетипичния майстор на бойни изкуства в света. След три смъртоносни приключения, в които По успява да победи свирепи злодеи от световна величина, Воинът дракон отново е призован от съдбата.. най-накрая да си почине. По-конкретно, той е избран да стане Духовен водач на Долината на мира. Това създава няколко очевидни проблема. Първо, По знае толкова много за духовното лидерство, колкото и за палео диетата, и второ, той трябва бързо да намери и обучи нов Воин дракон, преди да може да се оттегли на новата си висока позиция. Още по-лошо, носят се слухове, че наскоро в долината е била забелязана злата и изключително могъща магьосница Хамелеона – малък гущер, която обаче притежава силата да се превръща във всяко живо същество.

4. Отвътре навън 2 / Inside Out 2: над 513 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 50 млн. щ.д.]

С „Отвътре навън 2“ Пиксар и Дисни не изневеряват на най-добрите си традиции да предлагат изключителни многопластови и вълнуващи истории, които пленяват въображението и докосват сърцата ни. Свръхочакваното продължение на един от най-големите и най-обичани хитове на Дисни и Пиксар ни отвежда в бързо променящия се вътрешен свят на Райли, която навлиза във важен етап от живота си – пубертета. Добре познатите ни Радост, Тъга, Отврат, Страх и Бяс Лют са принудени да приемат в главокомандването нови емоции, които нарушават изградения баланс и заплашват да променят същността Райли.

5. Кралството на планетата на маймуните / Kingdom of the Planet of the Apes: над 379 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 160 млн. щ.д.]

Действието на филма ни отвежда няколко поколения след управлението на Цезар, когато маймуните вече са доминантният вид, живеещ в хармония, а хората преживяват като диваци, спотайващи се в сенките. Когато нов тираничен лидер се провъзгласява за първия крал на приматите и започва да гради своята империя, младото шимпанзе Ноа се отправя на опасно пътешествие, което ще постави под въпрос всичко, което знае за миналото, и ще го накара да направи избор, който ще предопредели бъдещето както на маймуните, така и на хората. „Кралството на планетата на маймуните“ разкрива раждането на неочаквана нова заплаха, която води до сеизмични промени. Филмът разглежда темите за откривателството и различните аспекти на знанието – как то се е стопило, заедно с доказателствата за предишната цивилизация и как неговото притежание е равно на неизмерима сила.

6. Уонка / Wonka: над 298 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 125 млн. щ.д.]

Базиран на необикновения герой от „Чарли и шоколадовата фабрика“, една от най-популярните и обичани детски книги на Роалд Дал, „Уонка“ разказва невероятната история на това как прочутия изобретател, магьосник и шоколатиер се е превърнал в така добре познатия и обичан Уили Уонка. Режисьорът и сценарист на „Падингтън“ и продуцента на филмите за „Хари Потър“ ни представят един опияняващ микс от магия и музика, луди приключения и емоции, разказан с много сърце и хумор. С Тимъти Шаламе в главната роля, този неустоимо ярък и оригинален спектакъл ще запознае публиката с младия Уили Уонка, един мечтател решен да промени света с всяка една вкусна хапка шоколад. Премиерата на „Уонка“ е 15 декември 2023 г., като успява да се класира само за две седмици като №21 най-гледан филм на 2022-ра с 334.3 милиона долара, а продължава да е хит и през 2024-та. Общият приход от прожекциите и през двете години е $632,302,312.

7. Лоши момчета: Всичко или нищо / Bad Boys: Ride or Die: над 236 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 100 млн. щ.д.]

Уил Смит и Мартин Лорънс се събират отново за най-експлозивното си приключение досега. Режисьорите Адил и Билал остават верни на традицията и запазват в 4-тата част от кино поредицата агресивното темпо, изпълненото с хумор, и главозамайваща динамика, примесвайки ги със собствен почерк, докато иконичното звездно дуо смело препуска из Маями и напомня, че няма никакво намерение да забави темпото. Продукцията грабва с типичните си хаотични ситуации, екшън и остроумие и бързо става ясно, че любимите герои може да са по-стари, но със сигурност не са по-мъдри.

8. Аквамен и изгубеното кралство / Aquaman and the Lost Kingdom: над 202 милиона долара приход от билети [бюджет: 205-215 млн. щ.д.]

„Аквамен и изгубеното кралство“ е продължението на на филма от 2018 г. След като не успява да победи Аквамен първия път, Черната Манта, все още воден от необходимостта да отмъсти за смъртта на баща си, няма да се спре пред нищо, за да свали Аквамен веднъж завинаги. Този път Черната Манта е по-страшен от всякога, притежаващ силата на митичния Черен тризъбец, който отприщва древна и злонамерена сила. За да го победи, Аквамен ще се обърне към затворения си брат Орм, бившия крал на Атлантида, за да сключи необикновен съюз. Заедно те трябва да загърбят различията си, за да защитят своето кралство и да спасят семейството на Аквамен и света от необратимо унищожение. Снимките са осъществени през юни 2021-януари 2022 г. Премиерата на „Аквамен и изгубеното кралство“ е 22 декември 2023 г., като успява да се класира само за седмица като №21 най-гледан филм на 2022-ра с 232.5 милиона долара, а продължава да е хит и през 2024-та. Общият приход от прожекциите и през двете години е $434,381,226.

9. Ловци на духове: Замръзналата империя / Ghostbusters: Frozen Empire: над 201.6 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 100 млн. щ.д.]

Във филма семейство Спенглър решава да напусне Съмървил, Оклахома и да се върне там, където започна всичко – емблематичната пожарна в Ню Йорк. Там те се присъединяват към оригиналните Ловци на духове, които са разработили свръхсекретна изследователска лаборатория, за да отведат своята нетипична професия на следващото ниво. Но когато откриването на древен артефакт отприщва мистериозна зла сила, известна като Смъртоносното вледеняване, нови и стари Ловци трябва да обединят усилията си, за да защитят дома си и да спасят света от грозящата го печална съдба.

10. Гарфилд: Филмът / The Garfield Movie: над 200 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 50 млн. щ.д.]

В „Гарфилд: Филмът“ симпатичният оранжев косматко, който мрази понеделниците и обича лазанята, е на път да преживее ново и много диво приключение на открито. След неочаквана среща с отдавна изгубения си баща – мършавия уличен котарак Вик – Гарфилд и неговият осиновен брат кучето Оди са принудени да се откажат от съвършено разглезения си начин на живот и да се превърнат в съучастници на Вик в един комичен и вълнуващ обир с неочаквано високи залози..

11. Обичам да те мразя / Anyone But You: над 192.63 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 25 млн. щ.д.]

В остроумната комедия „Обичам да те мразя“ играят номинираната два пъти за награда „Еми“ Сидни Суини, позната от сериалите „Еуфория“ и първия сезон на „Белия лотус“, която се превърна в един от най-търсените таланти на своето поколение, пленявайки световната аудитория с многобройните си популярни и признати от критиката роли, в ролята на Беа и Глен Пауъл, познат от сериала комедия на ужасите „Scream Queens“, както и ролите си в емблематични продукции като биографичната драма „Скрити числа“ и „Топ Гън: Маверик“ – продължението на култовия филм от 1986 г. „Топ Гън“, в ролята на Бен, които изглеждат като перфектната двойка. Но след невероятна първа среща се случва нещо, което превръща пламенното им привличане в лед, докато двамата не се срещат отново неочаквано на сватба в Австралия. И правят това, което всеки зрял възрастен би направил в подобна ситуация – решават да се престорят на двойка. Следва лудо приключение, изпълнено с комични ситуации и емоционални моменти, докато двамата се опитват да навигират фалшивия си романс на фона на сватбени тържества и красиви пейзажи. Премиерата на „Обичам да те мразя“ е различна по света – от 22 декември 2023 г. до 1 март 2024 г., като комедията е спечелила около 27.4 милиона долара през 2023-та, а общият приход от прожекциите и през двете години е $220,033,573.

12. Боб Марли: One Love / Bob Marley: One Love: над 179.3 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 70 млн. щ.д.]

„Боб Марли: One Love“ празнува личния път и творчеството на великия изпълнител – от скромните му корени в Ямайка до международната слава, който вдъхновява поколенията с посланието си за любов и единство.

13. Патешки истории / Migration: над 178 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 72 млн. щ.д.]

Патешки истории – оригинална, изключително забавна и изпълнена с много екшън анимация като никоя друга, в която група очарователни пернати откриват, че когато приключението зове, трябва да отговориш. „Патешки истории“ ни запознава със семейство Малард в момент, в който то се намира на сериозен кръстопът. Докато татко Мак е доволен, че семейството му винаги ще бъде в безопасност и ще плува необезпокоявано в тяхното езеро в Нова Англия, мама Пам е жадна за приключения и иска да покаже на децата им – тийнейджъра Дакс и дъщеричката Гуен – целия широк свят. След като семейство прелетни патици пристига в езерото им с вълнуващи разкази за далечни места, Пам убеждава Мак да се впуснат в семейно пътуване през Ню Йорк чак до тропическата Ямайка. Премиерата на „Патешки истории“ е различна по света – от 7 декември 2023 г. до 2 февруари 2024 г., като общият приход от прожекциите и през двете години е $298,695,400.

14. Измислени приятели / IF: над 177 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 110 млн. щ.д.]

Анимацията „Измислени приятели“ проследява умилителната история на Бий (Кейли Флеминг) – малко момиче, което се опитва да се справи с трудностите на своето ежедневие след тежко житейско изпитание. Докато се сблъсква с перипетиите на порастването, се случва нещо необикновено – тя започва да вижда всички въображаеми приятели, забравени от своите вече пораснали деца. И какво прави с тази необичайна суперсила? Бий решава да се впусне в лудо приключение отвъд границите на въображението, за да събере отново тези причудливи герои с техните създатели.

15. Каскадьорът / The Fall Guy: над 170 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 125-150 млн. щ.д.]

„Каскадьорът“ (The Falling Guy) е дело на бившия каскадьор Дейвид Лийч, режисьор на екшън хитовете „Джон Уик“, „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“, „ Убийствен влак“ и е с участието на неотразимите звезди Райън Гослинг и Емили Блънт. Вдъхновен от едноименната популярна ТВ поредица от 80-те, „Каскадьорът“ разказва за Колт Сивърс (Гослинг) – белязан от битки каскадьор, който година след като излиза от бизнеса, за да се съсредоточи както върху физическото, така и върху психическото си здраве, е призован обратно в служба, когато звезда на високобюджетен филм — режисиран от бившата му изгора Джоди Морено (Блънт) – изчезва безследно. Докато безмилостният продуцент на продукцията (Хана Уодингам) прави всичко възможно да запази изчезването на звездата Том Райдър (Арън Тейлър-Джонсън) в тайна от студиото и медиите, Колт изпълнява най-грандиозните и опасни каскади във филма, опитвайки се (с ограничен успех) да спечели отново благоволението на Джоди. Но докато мистерията около изчезналата звезда се задълбочава, Колт ще се окаже впримчен в зловещ криминален заговор, който ще го тласне към ръба на падане, по-опасно от всяка каскада.

16. Фюриоза: Сага за Лудия Макс / Furiosa: A Mad Max Saga: над 162 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 168 млн. щ.д.]

Филмът е спиноф и предистория на „Лудия Макс: Пътят на яростта“. Това е петият филм от поредицата „Лудия Макс“. С „Фюриоза: „Сага за Лудия Макс“ се завръщаме в иконичния свят на режисьора-визионер Джордж Милър. Филмът разказва историята на младата Фюриоза преди срещата й с Лудия Макс в „Пътят на яростта“. Докато светът се разпада, тя е отвлечена от Зеления оазис на Майките и попада в ръцете на военачалника Дементус. Заедно те стигат до Цитаделата, управлявана от Безсмъртния Джо. Докато тираните воюват за надмощие, Фюриоза трябва да оцелее, за да открие пътя към дома.

17. Пчеларят: Смъртна Присъда / The Beekeeper: над 152.7 милиона долара приход от билети в кината [бюджет: 40 млн. щ.д.]

„Пчелар“ е кодовото название на тайни държавни агенти, активирани само при най-екстремни случаи на национално извънредно положение. Когато пенсионираният пчелар Адам Кей (Джейсън Стейтъм) се самозадейства, след като разкрива конспирация на най-високите етажи на властта, никой механизъм за безопасност не е в състояние да го спре да въздаде справедливост.

Снимка на зрители в киносалон в Брайтън, Англия: Dominique / Unsplash