Най-гледаните филми в кината по света за 2021 година

киносалон

Ето класацията за най-гледаните филми в кината по света за 2021 година.

Представяме най-най-гледаните филми в кината по света за календарната 2021-а, подредени по касови приходи в щатски долари, или поне за първите 10 месеца и половина на годината.

В класацията са подредени най-касовите филми от 1 януари до 28 ноември 2021 г., като всеки от тях е събрал приход от над 100 милиона долара от световното си разпространение, колкото и да е ограничено то в условията на световна пандемия.

В условията на продължаващата втора година световна пандемия от коронавирус филмовата индустрия отчита огромен спад в приходите от продажба на билети за кино, тъй като киносалоните в повечето държави са затворени или работят само с част от капацитета на седящите си места, за да се ограничи разпространението на Ковид-19. Много филми вече стартират направо в онлайн платформи като Netflix.

По тази причина през предходната 2020 година едва двайсетина филми имаха приход над 100 милиона долара от прожекции по света, докато предишните години десетина заглавия носеха приходи от милиарди щ. долари.

1. The Battle at Lake Changjin / 长津湖: над 896 млн. щ.д.

Китайският исторически филм за втората фаза на Корeйската война е с премиера 1 октомври 2021 г. и бюджет 200 милиона долара.

2. Здравей, мамо! / Hi, Mom / 你好,李焕英: над 822 млн. щ.д.

В китайската комедия жена пътува назад във времето, за да се сприятели с майка си в опит да направи живота й по-добър. Филмът е адаптация на скеч-комедията Hello, Li Huanying от 2016-та от режисьорката на филма Джиа Лин. Премиерата му в Китай е на 12 февруари 2021 г., а бюджетът – 59 милиона щ.д.

3. Смъртта може да почака / No Time to Die: над 756 млн. щ.д.

В „Смъртта може да почака“ Джеймс Бонд е напуснал активна служба и се наслаждава на спокоен живот в Ямайка. Покоят му обаче се оказва краткотраен – на прага му се появява старият му приятел Феликс Лайтър от ЦРУ, който има нужда от неговата помощ. Мисията да спаси отвлечен учен се оказва далеч по-коварна от очакваното и отвежда Бонд по следите на мистериозния Сафин (Рами Малек). Въоръжен с опасна нова технология, която може да причини смъртта на милиони хора, Сафин търси отмъщение и жадува за Маделин Суон (Леа Сейду) – първата жена, която Бонд си е позволил да обича истински след смъртта на Веспър Линд и която крие не по-малко опасни тайни.

4. Бързи и яростни 9 / F9: The Fast Saga: над 727 млн. щ.д.

Деветата серия на екшън поредицата е продължение на „Бързи и яростни 8“ (2017) и стартира първо в Китай на 19 май 2021 г. В нея Доминик Торето (Вин Дизел), бивш престъпник и професионален уличен автосъстезател, който се е оттеглил и установил със съпругата си Лети Ортис (Мишел Родригес) и техния син. Сестрата на Дом – Миа (Джордана Брустър) се е събрала със своя партньор в живота Брайън и двете им деца. Ролята на Брайън О’Конър се изпълнява от брата на покойния Пол Уокър – Коди Уокър, който го замени в 7-ия филм (2015 г.). Доминик Торето винаги е живял ден за ден, но откакто става баща, животът му се променя драстично. Спокойствието му обаче не трае дълго, защото – няма значение колко си бърз, – никой не може да избяга от миналото си. А когато миналото на Дом го застига с пълна сила, той трябва да се изправи срещу собствената си кръв, защото не всички роднини са семейство… Дом се изправя пред най-страховития си противник – собствения му брат Джейкъб (Джон Сина). За да се справи с предизвикателството, Доминик Торето ще разчита на верните си приятели, които за пореден път се отзовават за помощ. Този път обаче битката ще е различна, а краят й – напълно непредвидим. Продукцията е с бюджет он 200 млн. щ. д., а снимките са осъществени във Великобритания, Тайланд и Грузия през юни-ноември 2019 г.

5. Detective Chinatown 3 / 唐人街探案 3: над 686.2 млн. щ.д.

Третата част на китайската комедия-мистерия е с премиера 12 февруари 2021 г., началото на новата китайска година, и освен в Китай е прожектиран също в Хонг Конг и Нова Зеландия. Бюджетът на продукцията е 117 милиона долара. Фибмът бележи няколко кино рекорда: най-касов премиерен уикенд в една държава; най-гледан неамерикански филм, забранен до 16 години и се нарежда също на 4-то място сред най-гледаните в света на всички времена неамерикански филми.

6. Венъм 2: Време е за Карнидж / Venom: Let There Be Carnage: над 470 млн. щ.д.

Продължение на филма от 2018 г. е заснето през ноември 2019-февруари 2020 г. във Великобритания и САЩ. Карнидж е името на комиксовия злодей във филма. Разкъсан от съмнения в собствените си сили и Венъм, Еди (Том Харди) е решен да раздаде неговата справедливост, а симбиотът е на 100% там, за да му помогне. Изправен пред смъртононесн враг в лицето на Карнидж, постоянните спорове между Венъм и Еди ескалират, докато не прерастват в маниакална битка и търсене на отговори: кой кого изхвърля от тялото, което споделят, нуждаят ли се наистина един от друг? Ще преборят ли различията си? Ще се справят ли със серийния убиец Клийтъс Касади – Карнидж (Уди Харелсън)? Снимките са осъществени през ноември 2019-февруари 2020 г. във Великобритания и САЩ, а бюджетът на филма, чиято премиера е на 1 октомври 2021 г., е 110 милиона долара.

7. Годзила срещу Кинг Конг / Godzilla vs. Kong: над 467.8 млн. щ.д.

Американската фантастика е продължение на двете продукции за свръх чудовища Godzilla: King of the Monsters (2019) и Kong: Skull Island (2017). Премиерата е на 25 март 2021 г. и се прожектира в киносалоните на САЩ, Мексико, Китай, Южна Корея, Виетнам, Австралия и Нова Зеландия. Бюджетът се определя между 155–200 млн. щ.д.

8. Шан-Чи и легендата за десетте пръстена / Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: над 431.6 млн. щ.д.

В следващата глава от киновселената на Марвел за първи път на голям екран ще видим супергероя Шан-Чи, известен като Майстора на кунгфу. Бойните изкуства са част от същността на Шан-Чи, който владее множество техники, и за визуалното им пресъздаване авторите на филма черпят вдъхновение от доказани класики в жанра и инкорпорират няколко различни стила. Хореографията е изключително комплексна, тъй като е дълбоко свързана с историята и героите и е носител на важен емоционален заряд – зад всеки удар, зад всеки боен стил има смисъл. Във филма ежедневието на младия Шан-Чи минава в тежки тренировки, целящи да го превърнат в изкусен наемен убиец, под стриктната опека на баща му – могъщата сенчеста фигура Уену, който е предводител на организацията Десетте пръстена, свързана с превръщането на Тони Старк в Железния човек. Когато Шан-Чи научава за престъпната дейност на баща си, той бяга в Америка, където се опитва да изгради относително нормален живот. Години по-късно обаче миналото му го застига и той отново се оказва въвлечен в зловещия свят на Уену. В ролята на Уену влиза легендарният хонконгски актьор Тони Люн (В настроение за любов, Пъклени дела, Герой), който придава на героя допълнителна дълбочина и характер, като го превръща в антагонист, способен на емпатия и любов. По този начин сложните взаимоотношения между него и Шан-Чи се превръщат в емоционален и драматичен гръбнак на Шан-Чи и легендата за десетте пръстена, който, подобно на комиксите, разглежда темите за разрушеното семейство и как изпълнената с насилие семейна среда се отразява на едно дете. Световната премиера на „Шан-Чи и легендата за десетте пръстена“ е на 3 септември 2021 г., а бюджетът на продукцията възлиза на 150 милиона долара.

9. Черната вдовица / Black Widow: над 379.6 млн. щ.д.

В Черната вдовица един от най-обичаните герои от редиците на Отмъстителите и пантеона на Марвел се изправя пред демоните от своето мистериозно минало и влиза в сблъсък с един от най-опасните си противници – енигматичния Таскмастър. В ролята на Черна вдовица Наташа Романоф се завръща Скарлет Йохансон. Действието на филма се развива малко след събитията от Първият отмъстител: Войната на героите, когато Отмъстителите са разединени, а част от тях са в немилост, включително и Черната вдовица. Наташа Романоф е принудена да бяга от закона, но в същото време за първи път в живота си действа свободно и сама взима решения за съдбата си. Черната вдовица завладява киносалоните от 9 юли 2021 г., а бюджетът на продукцията е над 200 милиона долара.

10. Дюн (2021) / Dune (2021): над 374 млн. щ.д.

Последната адапатация по едноименния роман от 1965 г. на американския фантаст Франк Хърбърт стартира през септември 2021 г. Потомък на благородната династия Атреиди търси възмездие за смъртта на баща си, като в същото време е призван да защитава планетата на подправките Аракис, известна още като Дюн. В ролите: Тимъти Шаламей е наследникът Пол Атреидски, Ребека Фъргюсън е неговата майка лейди Джесика, Зендея е Чейни Кайнс (наложницата на Пол и майка на трите му деца), Джейсън Момоа е Дънкан Айдахо, Оскар Айзък е дук Лито Атреидски, Стелан Скарсгард играе барон Харконен.

11. Вечните / Eternals: над 369 млн. щ.д.

„Вечните“ разкрива нов вълнуващ екип от супергерои във филмовата вселена на Марвел. Древни извънземни, които живеят тайно на Земята от хиляди години, Вечните наблюдават и напътстват хората, помагат им да се развиват и стават свидетели на постигнатите от тях чудеса. През всички изминали векове те остават в сянка и никога не се намесват пряко в човешките дела, но когато чудовищни създания, наречени Девианти, за които се смята, че са изчезнали отдавна, мистериозно се завръщат, Вечните са принудени отново да се обединят и да предпазят човечеството. Впечатляващият актьорски състав включва Ричард Мадън като всемогъщия Икарис, Анджелина Джоли като свирепия воин Тена, Джема Чан като обичащата хората Серси, Кумейл Нанджиани като притежаващия космически сили Кинго, Лорън Ридлоф като супер бързата Маккари, Брайън Тайри Хенри като интелигентния изобретател Фастос, Салма Хайек като мъдрата духовна лидерка Аяк, Лиа Макхю като вечно младата стара душа Спрайт, Дон Лий като могъщия Гилгамеш и Бари Киогън като сдържания самотник Друиг. Станалият известен с ролята си на Джон Сноу в Игра на тронове Кит Харингтън се превъплъщава в Черния рицар Дейн Уитман, който не е част от Вечните. „Вечните“, със замайващия продукционен бюджет от 200 милиона долара, променят всичко от 5 ноември само в кината на 3D, IMAX 3D и 4DX.

12. Свободен играч / Free Guy: над 331.4 млн. щ.д.

Касиерът в една банка (Райън Рейнолдс) осъзнава, че е второстепенен играч в отворената световна видеоигра „Free City“, която скоро предстои да приключи. С помощта на аватара Молотовка (Джоди Коумър), той се мъчи да накара създателите на играта да не “закрият” света. Какво, ако светът около нас беше видеоигра? Ако настъпи време, в което трябва да определяме действията си спрямо виртуални правила за оцеляване? Звучи вълнуващо и малко страховито… Ставаме свидетели на необичайни случки в иначе обичайното ежедневие на банковия касиер Гай. От обикновен служител, подвластен единствено на стриктния служебен график и типичната за големия град динамика, Гай се превръща в супергерой на новия свят, който обръща живота му за секунди. Време е той да заеме възловата роля на Свободен играч и да влезе в „играта“, която ненадейно оживява навсякъде около него. Супергерои с необикновени сили, сложни мисии и препятствия за преодоляване и едно следващо ниво, което ще ни изненада, стига да успеем да преминем настоящето. Всяка стъпка на иначе спокойния и праволинеен банков служител е съпроводена от неконтролируем хаос. Нестихващ екшън, изненадващи появи на всевъзможни нови герои, преплитане на реалност и фикция създават динамични обрати през цялото време и са част от вълнуваща история, която превръща иначе паралелния гейминг свят в действителност. А дали виртуалната реалност всъщност не е еквивалент на света, който познаваме? Може би са напълно идентични, но рамките и правилата, наложени от една видеоигра, са далеч по-строги и некомфортни. Животът наистина е игра, но филмът ни дава различна перспектива за това, как можем да я владеем. Показва ни как да бъдем главни герои в живота си и ни припомня, че светът винаги има две лица. Въпрос на избор е кое да припознаем като свое. Сериозните теми са поднесени с вкус, хумор и много поуки. Световната премиера на „Свободен играч“ е на 13 август 2021 г., а бюджетът на продукцията е между 100-125 милиона долара.

13. Нито звук 2 / A Quiet Place Part II: над 297.7 млн. щ.д.

Продължение на първия филм от 2018 г. е с премиера на 28 май 2021 г. Бурна развръзка около мистериозната и животозастрашаваща заплаха, която не само не се е разминала, но води със себе си още жестоки препятствия, нова атака с нова дилема отвъд пустошта. Напрежение, умопомрачаващ саундтрак и невъобразима динамика на действието, която ни потапя още по-дълбоко в света, в който тишината е единственият закон за оцеляване. Действието на „Нито звук 2“ започва веднага след смъртоносните събития, които семейство Абът преживяват у дома си. Те трябва да се изправят пред ужасите на външния свят, докато продължават борбата си за оцеляване в абсолютно мълчание. Принудени да се впуснат в неизвестното, те бързо осъзнават, че кръвожадните извънземни създания не са единствената заплаха, която дебне отвъд пределите на познатата им пясъчна пътека. Възможно ли е ужасът, обгърнал Земята, да бъде спрян? След смъртоносните събития у дома, семейство Абът (Емили Блънт, Милисент Симъндс и Ноа Джуп) сега се изправят пред ужасите на външния свят, докато продължават борбата си за оцеляване в тишина и пълно мълчание. Принудени да излязат в неизвестното, те бързо разбират, че създанията, които ловуват и преследващи ги по дори най-слабия звук, не са единствените заплахи, които дебнат отвъд пясъчната пътека. Лий Абът (Джон Кразински) отново се появява във флашбек сцени, за да ни върне към „ден първи“ от ужасяващите събития, преобърнали живота на семейство Абът и потопили целия свят в смъртоносен хаос, в който мълчанието и тишината са най-важното средство за оцеляване. Защо едни хора са спасени, а други – не? И дали ужасът, спуснал се на Земята, може да бъде спрян? Снимките на продукцията с бюджет 61 млн. долара са осъществени през юли-септември 2019 г.

14. Круела / Cruella: над 233.2 млн. щ.д.

“Круела” е спин-оф (тоест разклонение) на игралния “101 далматинци” (1996) и на класическата анимация “101 далматинци” (1961 г.) на Дисни. По образи от романа “Сто и един далматинци” (1956 г.) на английската детска писателка и драматург Доуди Смит. Лондон, 1970-те години в обстановката на пънк-рок революцията. Модната дизайнерка Естела де Вил (Ема Стоун) е още млада, но вече жадна за кожите на малки бели кученца на черни петна – далматинци. Тя се превръща в безмилостен престъпник, а ужасяващата легенда за нея я нарича Круела (“Жестоката”). Впечатляваща е трансформацията на едно обикновено момиче в неподражаемата и отмъстителна Круела. Младата и изобретателна Естела се сблъсква с много случки, които променят възприятията й за света и я превръщат в най-опасната версия на самата нея… Круела е ненадмината по своето ярко присъствие, ексцентрична външност и непредсказуеми намерения и всява едновременно страхопочитание, възхита и мистериозно усещане у всеки, до когото се доближи. Баронеса фон Хелман (Ема Томпсън) е шефка на престижната модна агенция, наела Естела – модна легенда, известна с убийствените си стил и класа. Запознанството им предизвиква вълна от събития, които ще извадят наяве неподозирани тайни и ще разкрият тъмната страна на Естела. На фона на завладяващия пънк-рок саундтрак и ослепителната Круела, зрителите ще потънат не само в сюжета, но и по-дълбоко в дебрите на човешката душа. Ставаш ли лош или се раждаш такъв? И колко точно е лошо да станеш лош, за да отмъстиш? А струва ли си отмъщението? Дали злото идва само и колко коства, за да се превърнеш в най-лошата версия на себе си? Отвъд ексцентричната визия ще разберем какво се крие в душата на Круела, красиво обгърната в животинска кожа и студен, поразяващ поглед. Снимките на продукцията, чийто бюджет се определя между 100 и 200 милиона долара, са осъществени в Лондон.

15. My Country, My Parents / Wo he wo de fu bei / 我和我的父辈: над 221.6 млн. щ.д.

Третата част от кино антологията, посветена на 100-годишнината от управлението на Комунистическата партия на Китай, която се отбелязва през цялата 2021-ва година, е с премиера 30 септември. Сюжетът проследява 4 недависимисти истории, поднесени в различни жанрове и развиващи се в различни исторически периоди – от Втората китайско-японска война (1942 г.) до близкото бъдеще през 20250-та.

16. Круиз в джунглата / Jungle Cruise: над 220 млн. щ.д.

Пътуването е изпълнено с опасни животни и влечуги, но има и нещо свръхестествено! Отправяме се на пътешествие с много изненади там, където природата пази своите тайни. Смелата и решителна Лили Хоутън (Емили Блънт) тръгва по следите на древна легенда, която гласи, че в негостоприемните дебри на дивата амазонска джунгла има тайнствено дърво с лечебна сила. Заедно със своя брат Макгрегър (Джак Уайтхол), тя се посвещава на идеята не само да открие мистичното дърво, но и да попречи то да попадне в грешните ръце, които да превърнат силата в истинско проклятие.
Тя се нуждае от специален транспорт през бурните води на Амазония и наема опитния капитан на кораб и екскурзовод Франк (Дуейн Джонсън – Скалата). Той се превръща в техен верен спътник и водач, като наравно с тях се впуска в опасностите по пътя към целта. Франк трябва да ги съпроводи бързо и безопасно, но всички се озовават в безпощадния капан на пустошта и преминават през множество спънки пред целта, вихрушка от емоции и обрати… Смъртоносни влечуги, необикновени създания, мрак и неприятели, както и безброй други препятствия ще ги следват неотлъчно до самия край. Какъв ли ще е той? Как две напълно противоположни личности ще превъзмогнат себе си в името на това, да спасят света? Ще успеят ли да се справят с непредвидимите трудности в амазонската джунгла и можеш ли да влезеш в пряка борба със силата на природата? Снимките са осъществени през май-септември 2018 г., а световната премиера трябваше да почака зо 30 юли 2021 г. заради световната пандемия. В България се разпространява дублиран и субтитриран на български език.

17. Малко червено цвете / A Little Red Flower / 送你一朵小红花: над 216 млн. щ.д.

Премиерата на китайската романтична драма е на 31 декември 2020 г.

18. Raging Fire / 怒火: над 205.8 млн. щ.д.

Премиерата на хонгконгския екшън е на 30 юли в Китай.

19. Заклинанието 3: Демоничният убиец / The Conjuring: The Devil Made Me Do It: над 201.9 млн. щ.д.

Седмият филм от вселената на „Заклинанието“ е с премиера на 4 юни 2021 г. Базиран е по ужасяващия истински случай от досиетата на Ед и Лорейн Уорън (Патрик Уилсън и Вера Фармига), опитни изследователи на паранормалното. Двамата са шокирани от казус, свързан с ужас, убийство и непознато зло. Сензационният случай започва с борбата за спасението на душата на едно момче и ще ги отведе отвъд всичко, на което са били свидетели до момента. Това е и първият случай в историята на САЩ, в който заподозрян в убийство се позовава на “обладаване от демон” в защитата си. Снимките на продукцията с бюджет 39 млн. долара са осъществени през юни-август 2019 г.

20. Китайски лекари / Chinese Doctors / 中国医生: над 197.1 млн. щ.д.

Китайският филм на катастрофите разказва за група лекари на първа линия в Ухан, която първа в света се среща с новия коронавирус. Премиерата на драмата по действителни събития е на 9 юли 2021 г. в Китай и отбелязва честванията на 100-та годишнина на Китайската комунистическа партия. Работата по продукцията започва през април 2020 г. и завършва декември същата година. Снимките са осъществени в Ухан и Шанхай.

21. Cliff Walkers (Impasse) / Xuan ya zhi shang: над 181.3 млн. щ.д.

Китайският шпионски трилър е с премиера 30 април 2021 г. В него четирима специални агенти на комунистическата партия през 30-те години на миналия век, след завръщането си в Китай, предприемат тайна мисия. Издадени от предател, екипът им се озовава заобиколен от заплахи от всякъде.

22. Отрядът самоубийци / The Suicide Squad: над 167.4 млн. щ.д.

Продукцията с бюджет от 185 млн. долара е по комикса на Джон Острандър със световна премиера на 5 август 2021 г. Суперзлодеите се присъединяват към сръхсекретната специална част Task Force X. Там ги въоръжават тежко и ги захвърлят на отдалечения и пълен с врагове южноамерикански остров Corto Maltese, за да разрушат Йотунхайм, затвор от ерата на нацизма с политически затворници и лаборатория за експерименти върху тях. Добре дошли в ада, познат още като Бел Рев – затвор с най-висока смъртност в Щатите, в който стоят под ключ най-опасните суперзлодеи. Те са готови на всичко, за да се измъкнат от там, дори да се присъденият към суперсекретния и съмнителен Отряд Х. Днешната потенциално смъртоносна задача? Да съберат екип от престъпници включващ Блъдспорт (Идрис Елба), Миротвореца (Джон Сина), Капитан Бумеранг (Джай Кортни), Цар Плъх 2 (Даниела Мелшиор), Савант (Майкъл Рукър), Кинг Шарк (Силвестър Сталоун), Блекгард (Пийт Дейвидсън), Копието (Флула Борг) и любимата на всички откачалка – Харли Куин (Марго Роби), след което да ги въоръжат до зъби и буквално да ги спуснат в отдалечения и пълен с врагове остров Корто Малтезе. Отрядът потегля на унищожителна мисия през джунгла, гъмжаща от войнстващи противници и партизански бойци – заедно с полковник Рик Флаг (Джоуел Кинаман), който да се увери, че ще се държат прилично, и заедно с агентите на Аманда Уолър (Вайола Дейвис), следящи всяка тяхна стъпка. Както винаги, едно погрешно движение може да доведе до незабавна смърт – дали от ръцете на противниците им, някой друг от Отряда или от самата Аманда Уолър… Шансовете определено не са на тяхна страна и за любителите на залаганията е най-сигурно да заложат срещу всички тях. Снимките са осъществени в периода септември 2019 – февруари 2020 г. в САЩ и Панама.

23. Космически забивки: Нови легенди / Space Jam: A New Legacy: над 162.8 млн. щ.д.

Филмът е продължение на “Космически забивки” от 1996 г., в което суперзвездата от НБА ЛеБрон Джеймс се събира с Бъгс Бъни и другите анимационни звезди от “Шантавите рисунки”. Шантавите рисунки се изправят срещу Страшилищата! Шампионът от NBA и световна икона ЛеБрон Джеймс се отправя на епично приключение – трансформиращо пътешествие между два щури свята. В него ще видим колко далече са готови да стигнат родителите, за да предпазят децата си. Когато ЛеБрон и малкият му син се озовават във виртуалния капан на зъл изкуствен интелект, баскетболната звезда ще ги върне у дома само като поведе Бъгс Бъни, Лола Бъни и останалите шантави рисунки в ожесточен баскетболен сблъсък срещу шампионите на дигиталния злодей. Шантавите рисунки ще се изправят срещу Хуните в двубой, който ще помогне на ЛеБрон да преоткрие връзката със сина си и ще покаже колко е важно да останеш верен на себе си. Продукцията е с кинопремиера на 16 юли 2021 г.

24. Зайчето Питър: По широкия свят / Peter Rabbit 2: The Runaway: над 153.7 млн. щ.д.

Продължението на първия филм от 2018 г. по едноименната книга за деца „Зайчето Питър“ (написана и илюстрирана 1893 г., публ. 1901 г.) на английската писателка Биатрикс Потър първо стартира в кината в Австралия на 26 май и е с буджет от 45 милиона долара. Във втората част на приключенската комедия любимият пакостник е готов за нови приключения. Беа, Томас и зайчетата създадоха импровизирано семейство, но въпреки че полага големи усилия, Питър не може да изневери на стила си. Бягайки от своята градина, той се озовава в свят, в който неговите пакости са добре дошли, но когато семейството му рискува всичко да тръгне да го търси, Питър трябва да реши какво зайче иска да бъде. Дали ще се върне при семейството си и ще бъде вечно навличащето си проблеми зайче, което всички обичат?

25. Одисея на писателя / A Writer’s Odyssey / 刺杀小说家: над 150.1 млн. щ.д.

Китайската фантастика също е с премиера 12 февруари 2021 г., началото на новата китайска година, и е прожектиран, освен в китайските киносалони, в Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван. Филмът е адаптация на едноименния роман и е продължение на кинохита Godslayer (Убиец на боговете).

26. Бебе Бос: Семейни работи / The Boss Baby: Family Business: над 143 млн. щ.д.

В „Бебе Бос: Семейни работи“ – продължението на номинирания за „Оскар“ блокбастър „Бебе Бос“, Тим Темпелтън и неговият по-малък брат Тед, по-известен като Бебе Бос, вече са пораснали и всеки от тях е поел по собствен път. Тим е женен и натоварен с натоварен с отглеждането на своето дете, докато Тед е изпълнителен директор на голяма финансова компания. Но появата на ново бебе бос, с екстравагантен подход и мото „няма невъзможни неща“, ще ги събере отново и ще вдъхнови… нов семеен бизнес. Световната премиера на „Бебе Бос: Семейни работи“ е на 2 юли 2021 г., а бюджетът на анимацията е 82 милиона долара.

27. Том и Джери / Tom and Jerry: над 132.8 млн. щ.д.

Световната премиера на игрално-анимационната адаптация на класическата поредица с любимите на няколко поколения котка и мишка е на 10 февруари 2021 г. Продукцията разказва как се срещат Том и Джери и откога започва тяхното съперничество. Едно от най-обичаните съперничества в историята се възражда, когато Джери се настанява в най-добрия хотел в Ню Йорк в навечерието на „сватбата на века“, принуждавайки отчаяната организаторка на събитието да наеме Том, за да се отърве от него. Последвалата битка с котки и мишки заплашва да унищожи кариерата й, сватбата и евентуално самия хотел. Но скоро възниква още по-голям проблем: дяволски амбициозен служител, заговорник срещу тримата. Емблематичните герои са в нова ситуация и са принудени да направят немислимото: да работят заедно, за да спасят деня. И Том, и Джери са озвучени в оригинал от Уилям Хана (1910-2001) чрез архивни записи. Актьорските снимки са осъществени през юли 2019 г. във Великобритания. Бюджетът на продукцията е 79 млн. долара.

28. Хелоуин убива / Halloween Kills: над 131.6 млн. щ.д.

Нощта на Хелоуин, в която Майкъл Майърс се завърна, все още не е приключила. Минути след като Лори Строуд, дъщеря ѝ Карън (Джуди Грийр) и внучката ѝ Алисън (Анди Матичак) оставят маскираното чудовище затворено в клетка в горящото мазе на къщата им, трите се отправят към болницата, за да спасят живота на ранената Лори. Те вярват, че най-накрая са сложили край на дългогодишния ужас, но Майкъл успява да се измъкне от огнения капан и кървавата баня започва отново. Докато Лори се бори с болката и гнева и събира сили да се защити от Майкъл, целият Хадънфийлд се надига срещу жестокия убиец. Жените от семейство Строуд се присъединяват към група оцелели от предишни срещи с Майкъл, които са твърдо решени да го намерят и ликвидират веднъж завинаги. Злото ще умре тази нощ. „Хелоуин убива“ в кината от 22 октомври. След невероятния успех на първия филм, на режисьорското място на Хелоуин убива отново сяда Дейвид Гордън Грийн (Ананас Експрес, Хелоуин), който е и сценарист, наравно с Дани МакБрайд и Скот Тиймс. Продуценти са Джейсън Блум, Малек Аккад и Бил Блок, а освен Джейми Лий Къртис, Джуди Гриър и Анди Матичак, в ролите са още Уил Патън, Томас Ман, Антъни Майкъл Хол и др.

29. Рая и последният дракон / Raya and the Last Dragon: над 130.2 млн. щ.д.

Компютърната анимация на Дисни стартира едновременно по кината и телевизионния канал Disney+ на 5 март 2021 г. и е с бюджет над 100 милиона долара. В кралство Lumandra живее древна цивилизация, а момиче-воин на име Рая е решено да открие последния дракон, който има и способността да променя формата си. Решителната Рая (озвучена в оригинал от Кели Мари Тран, а в българската дублирана версия от Елена Нацариду) е тръгнала по мистериозен път в търсене на мира и хармонията по древните земи. Мисията да оправи света трябва да изпълни младата Рая, чиито неизмерима смелост и борбен дух я превръщат в най-достойната, избрана да бъде пазител на свещения драконовски камък и обединител на отдавна воюващите светове. Рая залага собствената си съдба на карта в търсене на справедливост и един-единствен дракон. Въвлечени в мистериозното пътуване, рамо до рамо с нея заставват необикновеното бебе-мошеник и неговите чудати приятели животни, ексцентричен саможив дракон и още много вълшебни създания, които ще направят приключението още по-цветно и специално.

30. Пес патрул: Филмът / Paw Patrol: The Movie: над 130.1 млн. щ.д.

Филмът е по едноименния детски анимационен тв сериал на тв-канала за малките зрители Nickelodeon от 2013 г., създаден от Кийт Чапман, в който момче на име Райдър е начело на екип от шест игриви спасителни кучета. Със своите таланти те пазят крайморския град на име “Приключенски” (“Адвенчър Сити”). Във филма кутретата от спасителният отряд Пес патрул и техния предводител Райдър се отправят на най-вълнуващата и опасна мисия досега – да спрат злодея Хъмдингър, който е на път да разруши града. Когато свадливият, подмолен, ненавиждащ кучетата и вечно ламтящ за власт Хъмдингър става кмет на Адвенчър Сити, проблемите не закъсняват. Скоро в града са обособени зони, забранени за кучета, планираното шоу с фойерверки поставя в опасност живота на гражданите, а узурпираната от него експериментална машина срещу дъжд, с която той иска да контролира времето и над града винаги да грее слънце, се поврежда и заплашва не просто да предизвика страшна буря, а да разруши целия Адвенчър Сити. На помощ се притичват Райдър и героите от Пес патрул, които вдигат оборотите, за да посрещнат предизвикателството. Въоръжени с нови и още по-модерни джаджи, брони и съоръжения, Пес патрул вдигат оборотите и градусите, за да спасят града и неговите граждани.

31. Гореща прегръдка / Warm Hug / 温暖的抱抱: над 129 млн. щ.д.

Премиерата на китайската романтична драма е на 31 декември 2020 г., а от 7 януари 2021 г. се прожектира също и в Австралия и Нова Зеландия.

32. Сестра / Sister / 我的姐姐: над 128.3 млн. щ.д.

Китайската драма, която се разпространява и със заглавието „Сестра ми“, е с премиера на 2 април 2021 г. и разказва за момиче, което е загубило родителите си, и е изправено пред въпроса да води самостоятелен живот или да отгледа по-малкия си брат.

33. Ловци на духове: Наследство / Ghostbusters: Afterlife: над 116 млн. щ.д.

След като са изгонени от дома им, самотна майка и двете й деца са принудени да се преместят в разрушена селска къща в Съмървил, Оклахома, оставена им от покойния дядо на децата. Там обаче върви поредица от необясними земетресения, въпреки че не мястото не е разположено върху разлом. Странни неща се случват и в стара мина, която някога е принадлежала на предполагаем окултист. Децата преоткриват историята на дядо си в някогашните ловци на духове, които вече са забравени от света, освен група техни фенове. Когато свръхестествените явления, свързани с „Манхатънското кръстовище от 1984 г.“ от Ню Йорк, започват да заплашват света, децата със семейството и приятелите им трябва да разгадаят десетилетната загадка с преместването на дядо им в Съмървил и да използват оборудването на ловците на духове. Така те ще спасят света, както някога го е направил дядо им – това е тяхното наследство. Снимките са осъществени през юли-октомври 2019 г. в Канада.

34. Любов моя / My Love / 你的婚禮: над 114 млн. щ.д.

Китайската романтична драма, базирана на южнокорейския филм „На твоя сватбен ден“ (2018) стартира в кината на 30 април 2021 г. Още в гимназията плувецът Жоу се влюбва от пръв поглед в ученичката Ю, но преди да изрази чувствата си, тя се премества в друго училище, без дори да се сбогуват. Жоу поддържа тази младежка и чиста любов в сърцето си повече от 15 години, преди отново да успеят да се видят.

35. Семейство Адамс 2 / The Addams Family 2: над 107 млн. щ.д.

„Семейство Адамс 2“ е продължение на хитовата анимация от 2019 година за чудатото семейство, създадено от аниматора Чарлз Адамс през 1938 г., по което е направен и едноименният анимацианен сериал, започнал излъчване от 1964 година. Това е 5-тата кино адаптация със странните герои. В „Семейство Адамс 2“ Мортиша и Гомес са силно смутени и притеснени от факта, че техните деца вече са пораснали, пропускат семейните вечери и имат все по-малко желание да прекарват страховито време с тях. За да възобновят връзката помежду им, двамата решават да натикат Уенсди и Пъгсли, заедно с чичо Фестър и останалите членове на семейството в стария чудовищен кемпер на фамилията, с който да поемат на една мизерна ваканция. Семейство Адамс са си семейство Адамс, независимо къде се намират, а забавното им и шантаво приключение ги среща с част от ексцентричните им роднини, с редица нови, изумителни герои и ситуации, след които, със сигурност, няма да са същите. Премиерата на анимацията е на 1 октомври 2021 г.

36. Човек на гнева / Wrath of Man: над 103.9 млн. щ.д.

Филмът на режисьора Гай Ричи е римейк на френския „Le convoyeur“ (2004). Мистериозният Х. (Джейсън Стейтъм) е служител в инкасо компания, превозваща из Лос Анджелис стотици милиони долари всяка седмица… Зачестилите кражби намаляват след неговото посъпване на работа! Снимките на продукцията са осъществени през ноември 2019 – януари 2020 г.

Снимка на киносалон: CchrisS