Най-гледаните филми в кината по света за 2021 година

киносалон

Ето класацията за най-гледаните филми в кината по света за 2021 година.

Представяме най-най-гледаните филми в кината по света за календарната 2021-а, подредени по касови приходи в щатски долари, или поне за първото полугодие на годината.

В класацията са подредени най-касовите филми от 1 януари до 25 юли 2021 г., като всеки от тях е събрал приход от над 100 милиона долара от световното си разпространение, колкото и да е ограничено то.

В условията на продължаващата втора година световна пандемия от коронавирус филмовата индустрия отчита огромен спад в приходите от продажба на билети за кино, тъй като киносалоните в повечето държави са затворени или работят само с част от капацитета на седящите си места, за да се ограничи разпространението на Ковид-19. Много филми вече стартират направо в онлайн платформи като Netflix.

По тази причина през 2020 г. най-гледаният филм в света едва двайсетина филми имаха приход над 100 милиона долара, докато предишните години десетина заглавия носеха приходи от милиарди щ. долари.

1. Здравей, мамо! / Hi, Mom / 你好,李焕英: над 822 млн. щ.д.

В китайската комедия жена пътува назад във времето, за да се сприятели с майка си в опит да направи живота й по-добър. Филмът е адаптация на скеч-комедията Hello, Li Huanying от 2016-та от режисьорката на филма Джиа Лин. Премиерата му в Китай е на 12 февруари 2021 г., а бюджетът – 59 милиона щ.д.

2. Detective Chinatown 3 / 唐人街探案 3: над 686.25 млн. щ.д.

Третата част на китайската комедия е с премиера 12 февруари 2021 г., началото на новата китайска година, и освен в Китай е прожектиран също в Хонг Конг и Нова Зеландия. Бюджетът нан продукцията е 1100 млн. щ.д.

3. Бързи и яростни 9 / F9: The Fast Saga: над 601 млн. щ.д.

Деветата серия на екшън поредицата е продължение на „Бързи и яростни 8“ (2017) и стартира първо в Китай на 19 май 2021 г. В нея Доминик Торето (Вин Дизел), бивш престъпник и професионален уличен автосъстезател, който се е оттеглил и установил със съпругата си Лети Ортис (Мишел Родригес) и техния син. Сестрата на Дом – Миа (Джордана Брустър) се е събрала със своя партньор в живота Брайън и двете им деца. Ролята на Брайън О’Конър се изпълнява от брата на покойния Пол Уокър – Коди Уокър, който го замени в 7-ия филм (2015 г.). Доминик Торето винаги е живял ден за ден, но откакто става баща, животът му се променя драстично. Спокойствието му обаче не трае дълго, защото – няма значение колко си бърз, – никой не може да избяга от миналото си. А когато миналото на Дом го застига с пълна сила, той трябва да се изправи срещу собствената си кръв, защото не всички роднини са семейство… Дом се изправя пред най-страховития си противник – собствения му брат Джейкъб (Джон Сина). За да се справи с предизвикателството, Доминик Торето ще разчита на верните си приятели, които за пореден път се отзовават за помощ. Този път обаче битката ще е различна, а краят й – напълно непредвидим. Продукцията е с бюджет он 200 млн. щ. д., а снимките са осъществени във Великобритания, Тайланд и Грузия през юни-ноември 2019 г.

4. Годзила срещу Кинг Конг / Godzilla vs. Kong: над 463 млн. щ.д.

Американската фантастика е продължение на двете продукции за свръх чудовища Godzilla: King of the Monsters (2019) и Kong: Skull Island (2017). Премиерата е на 25 март 2021 г. и се прожектира в киносалоните на САЩ, Мексико, Китай, Южна Корея, Виетнам, Австралия и Нова Зеландия. Бюджетът се определя между 155–200 млн. щ.д.

5. Черната вдовица / Black Widow: над 315 млн. щ.д.

В Черната вдовица един от най-обичаните герои от редиците на Отмъстителите и пантеона на Марвел се изправя пред демоните от своето мистериозно минало и влиза в сблъсък с един от най-опасните си противници – енигматичния Таскмастър. В ролята на Черна вдовица Наташа Романоф се завръща Скарлет Йохансон. Действието на филма се развива малко след събитията от Първият отмъстител: Войната на героите, когато Отмъстителите са разединени, а част от тях са в немилост, включително и Черната вдовица. Наташа Романоф е принудена да бяга от закона, но в същото време за първи път в живота си действа свободно и сама взима решения за съдбата си. Черната вдовица завладява киносалоните от 9 юли 2021 г., а бюджетът на продукцията е над 200 милиона долара.

6. Нито звук 2 / A Quiet Place Part II: над 290.5 млн. щ.д.

Продължение на първия филм от 2018 г. е с премиера на 28 май 2021 г. Бурна развръзка около мистериозната и животозастрашаваща заплаха, която не само не се е разминала, но води със себе си още жестоки препятствия, нова атака с нова дилема отвъд пустошта. Напрежение, умопомрачаващ саундтрак и невъобразима динамика на действието, която ни потапя още по-дълбоко в света, в който тишината е единственият закон за оцеляване. Действието на „Нито звук 2“ започва веднага след смъртоносните събития, които семейство Абът преживяват у дома си. Те трябва да се изправят пред ужасите на външния свят, докато продължават борбата си за оцеляване в абсолютно мълчание. Принудени да се впуснат в неизвестното, те бързо осъзнават, че кръвожадните извънземни създания не са единствената заплаха, която дебне отвъд пределите на познатата им пясъчна пътека. Възможно ли е ужасът, обгърнал Земята, да бъде спрян? След смъртоносните събития у дома, семейство Абът (Емили Блънт, Милисент Симъндс и Ноа Джуп) сега се изправят пред ужасите на външния свят, докато продължават борбата си за оцеляване в тишина и пълно мълчание. Принудени да излязат в неизвестното, те бързо разбират, че създанията, които ловуват и преследващи ги по дори най-слабия звук, не са единствените заплахи, които дебнат отвъд пясъчната пътека. Лий Абът (Джон Кразински) отново се появява във флашбек сцени, за да ни върне към „ден първи“ от ужасяващите събития, преобърнали живота на семейство Абът и потопили целия свят в смъртоносен хаос, в който мълчанието и тишината са най-важното средство за оцеляване. Защо едни хора са спасени, а други – не? И дали ужасът, спуснал се на Земята, може да бъде спрян? Снимките на продукцията с бюджет 61 млн. долара са осъществени през юли-септември 2019 г.

7. Круела / Cruella: над 220.8 млн. щ.д.

“Круела” е спин-оф (тоест разклонение) на игралния “101 далматинци” (1996) и на класическата анимация “101 далматинци” (1961 г.) на Дисни. По образи от романа “Сто и един далматинци” (1956 г.) на английската детска писателка и драматург Доуди Смит. Лондон, 1970-те години в обстановката на пънк-рок революцията. Модната дизайнерка Естела де Вил (Ема Стоун) е още млада, но вече жадна за кожите на малки бели кученца на черни петна – далматинци. Тя се превръща в безмилостен престъпник, а ужасяващата легенда за нея я нарича Круела (“Жестоката”). Впечатляваща е трансформацията на едно обикновено момиче в неподражаемата и отмъстителна Круела. Младата и изобретателна Естела се сблъсква с много случки, които променят възприятията й за света и я превръщат в най-опасната версия на самата нея… Круела е ненадмината по своето ярко присъствие, ексцентрична външност и непредсказуеми намерения и всява едновременно страхопочитание, възхита и мистериозно усещане у всеки, до когото се доближи. Баронеса фон Хелман (Ема Томпсън) е шефка на престижната модна агенция, наела Естела – модна легенда, известна с убийствените си стил и класа. Запознанството им предизвиква вълна от събития, които ще извадят наяве неподозирани тайни и ще разкрият тъмната страна на Естела. На фона на завладяващия пънк-рок саундтрак и ослепителната Круела, зрителите ще потънат не само в сюжета, но и по-дълбоко в дебрите на човешката душа. Ставаш ли лош или се раждаш такъв? И колко точно е лошо да станеш лош, за да отмъстиш? А струва ли си отмъщението? Дали злото идва само и колко коства, за да се превърнеш в най-лошата версия на себе си? Отвъд ексцентричната визия ще разберем какво се крие в душата на Круела, красиво обгърната в животинска кожа и студен, поразяващ поглед. Снимките на продукцията, чийто бюджет се определя между 100 и 200 милиона долара, са осъществени в Лондон.

8. Малко червено цвете / A Little Red Flower / 送你一朵小红花: над 216 млн. щ.д.

Премиерата на китайската романтична драма е на 31 декември 2020 г.

9. Заклинанието 3: Демоничният убиец / The Conjuring: The Devil Made Me Do It: над 194 млн. щ.д.

Седмият филм от вселената на „Заклинанието“ е с премиера на 4 юни 2021 г. Базиран е по ужасяващия истински случай от досиетата на Ед и Лорейн Уорън (Патрик Уилсън и Вера Фармига), опитни изследователи на паранормалното. Двамата са шокирани от казус, свързан с ужас, убийство и непознато зло. Сензационният случай започва с борбата за спасението на душата на едно момче и ще ги отведе отвъд всичко, на което са били свидетели до момента. Това е и първият случай в историята на САЩ, в който заподозрян в убийство се позовава на “обладаване от демон” в защитата си. Снимките на продукцията с бюджет 39 млн. долара са осъществени през юни-август 2019 г.

10. Cliff Walkers (Impasse) / Xuan ya zhi shang: над 181.3 млн. щ.д.

Китайският шпионски трилър е с премиера 30 април 2021 г. В него четирима специални агенти на комунистическата партия през 30-те години на миналия век, след завръщането си в Китай, предприемат тайна мисия. Издадени от предател, екипът им се озовава заобиколен от заплахи от всякъде.

11. Одисея на писателя / A Writer’s Odyssey / 刺杀小说家: над 151.1 млн. щ.д.

Китайската фантастика също е с премиера 12 февруари 2021 г., началото на новата китайска година, и е прожектиран, освен в китайските киносалони, в Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван. Филмът е адаптация на едноименния роман и е продължение на кинохита Godslayer (Убиец на боговете).

12. Зайчето Питър: По широкия свят / Peter Rabbit 2: The Runaway: над 148.6 млн. щ.д.

Продължението на първия филм от 2018 г. по едноименната книга за деца „Зайчето Питър“ (написана и илюстрирана 1893 г., публ. 1901 г.) на английската писателка Биатрикс Потър първо стартира в кината в Австралия на 26 май и е с буджет от 45 милиона долара. Във втората част на приключенската комедия любимият пакостник е готов за нови приключения. Беа, Томас и зайчетата създадоха импровизирано семейство, но въпреки че полага големи усилия, Питър не може да изневери на стила си. Бягайки от своята градина, той се озовава в свят, в който неговите пакости са добре дошли, но когато семейството му рискува всичко да тръгне да го търси, Питър трябва да реши какво зайче иска да бъде. Дали ще се върне при семейството си и ще бъде вечно навличащето си проблеми зайче, което всички обичат?

13. Китайски лекари / Chinese Doctors / 中国医生: над 138 млн. щ.д.

Китайският филм на катастрофите разказва за група лекари на първа линия в Ухан, която първа в света се среща с новия коронавирус. Премиерата на драмата по действителни събития е на 9 юли 2021 г. в Китай и отбелязва честванията на 100-та годишнина на Китайската комунистическа партия. Работата по продукцията започва през април 2020 г. и завършва декември същата година. Снимките са осъществени в Ухан и Шанхай.

14. Гореща прегръдка / Warm Hug / 温暖的抱抱: над 129.2 млн. щ.д.

Премиерата на китайската романтична драма е на 31 декември 2020 г., а от 7 януари 2021 г. се прожектира също и в Австралия и Нова Зеландия.

15. Сестра / Sister / 我的姐姐: над 128.2 млн. щ.д.

Китайската драма, която се разпространява и със заглавието „Сестра ми“, е с премиера на 2 април 2021 г. и разказва за момиче, което е загубило родителите си, и е изправено пред въпроса да води самостоятелен живот или да отгледа по-малкия си брат.

16. Том и Джери / Tom and Jerry: над 126 млн. щ.д.

Световната премиера на игрално-анимационната адаптация на класическата поредица с любимите на няколко поколения котка и мишка е на 10 февруари 2021 г. Продукцията разказва как се срещат Том и Джери и откога започва тяхното съперничество. Едно от най-обичаните съперничества в историята се възражда, когато Джери се настанява в най-добрия хотел в Ню Йорк в навечерието на „сватбата на века“, принуждавайки отчаяната организаторка на събитието да наеме Том, за да се отърве от него. Последвалата битка с котки и мишки заплашва да унищожи кариерата й, сватбата и евентуално самия хотел. Но скоро възниква още по-голям проблем: дяволски амбициозен служител, заговорник срещу тримата. Емблематичните герои са в нова ситуация и са принудени да направят немислимото: да работят заедно, за да спасят деня. И Том, и Джери са озвучени в оригинал от Уилям Хана (1910-2001) чрез архивни записи. Актьорските снимки са осъществени през юли 2019 г. във Великобритания. Бюджетът на продукцията е 79 млн. долара.

17. Рая и последният дракон / Raya and the Last Dragon: над 121.9 млн. щ.д.

Компютърната анимация на Дисни стартира едновременно по кината и телевизионния канал Disney+ на 5 март 2021 г. и е с бюджет над 100 милиона долара. В кралство Lumandra живее древна цивилизация, а момиче-воин на име Рая е решено да открие последния дракон, който има и способността да променя формата си. Решителната Рая (озвучена в оригинал от Кели Мари Тран, а в българската дублирана версия от Елена Нацариду) е тръгнала по мистериозен път в търсене на мира и хармонията по древните земи. Мисията да оправи света трябва да изпълни младата Рая, чиито неизмерима смелост и борбен дух я превръщат в най-достойната, избрана да бъде пазител на свещения драконовски камък и обединител на отдавна воюващите светове. Рая залага собствената си съдба на карта в търсене на справедливост и един-единствен дракон. Въвлечени в мистериозното пътуване, рамо до рамо с нея заставват необикновеното бебе-мошеник и неговите чудати приятели животни, ексцентричен саможив дракон и още много вълшебни създания, които ще направят приключението още по-цветно и специално.

18. Любов моя / My Love / 你的婚禮: над 113.7 млн. щ.д.

Китайската романтична драма, базирана на южнокорейския филм „На твоя сватбен ден“ (2018) стартира в кината на 30 април 2021 г. Още в гимназията плувецът Жоу се влюбва от пръв поглед в ученичката Ю, но преди да изрази чувствата си, тя се премества в друго училище, без дори да се сбогуват. Жоу поддържа тази младежка и чиста любов в сърцето си повече от 15 години, преди отново да успеят да се видят.

19. Човек на гнева / Wrath of Man: над 100.45 млн. щ.д.

Филмът на режисьора Гай Ричи е римейк на френския „Le convoyeur“ (2004). Мистериозният Х. (Джейсън Стейтъм) е служител в инкасо компания, превозваща из Лос Анджелис стотици милиони долари всяка седмица… Зачестилите кражби намаляват след неговото посъпване на работа! Снимките на продукцията са осъществени през ноември 2019 – януари 2020 г.

Снимка на киносалон: CchrisS

loading...