Най-гледаните филми в кината по света за 2022 година

кинозрители

Ето класацията за най-гледаните филми в кината по света за 2022 година.

Представяме най-най-гледаните филми в кината по света за първите шест месеца на календарната 2022-а или поне до момента, подредени по касови приходи в щатски долари.

В класацията са подредени най-касовите филми от 1 януари до 3 юли 2022 г., като всеки от тях е събрал приход от над 200 милиона долара от световното си разпространение, колкото и да е ограничено то в условията на световна пандемия.

В условията на продължаващата трета година, но вече затихваща световна пандемия от коронавирус филмовата индустрия отчита ръст в приходите от продажба на билети за кино спрямо предхосната кодина. Много филми обаче вече стартират направо в онлайн платформи като Netflix. Можете да проверите и кои са най-гледаните филми в света за 2021 година.

Ето най-гледаните топ филми на 2022-ра, всеки с по над 200 милиона долара световен приход, като отново холивудското кино доминира в киносалоните по света:

1. Топ Гън: Маверик / Top Gun: Maverick: над 1.1 милиарда щ.д. приход от билети

През 1986 година със своя динамичен ритъм, модерна визия, иновативни ефекти и реално заснети въздушни акробатики, Топ Гън предефинира екшън жанра, циментира Том Круз като световна суперзвезда и влезе в историята като една от големите емблеми на киното, чието влияне в попкултурата продължава и до ден днешен. 34 години по-късно феновете получават възможност да се завърнат в този магнетичен свят на въздушни схватки, свръхзвукови скорости и адреналин в дългоочакваното продължения „Топ Гън: Маверик“. След повече от тридесет години служба като един от топ пилотите на Американските военноморски сили, Пийт „Маверик“ Мичъл (Круз) е намерил мястото си – да достига крайни предели като безстрашен тест пилот и да отбягва повишенията, които биха го задържали на земята. Когато Маверик се оказва инструктор на специален отряд пилоти от Топ Гън, трениращи за специална, невиждана досега мисия, той се среща с лейтенант Брадли „Рустър“ Брадшоу (Майлс Телър), син на загиналия му партньор и най-добър приятел Ник Брадшоу – Гуус. Изправен пред несигурно бъдеще и преследван от миналото си, Маверик се сблъсква с най-дълбоките си страхове в мисия, която изисква най-голямата жертва от тези, които ще бъдат избрани да полетят. „Топ Гън: Маверик“ влетя в кината, IMAX и 4DX, на 27 май 2022 г.

2. Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта / Doctor Strange in the Multiverse of Madness: над 951 милиона щ.д. приход от билети

„Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта“ е продължение на филма „Доктор Стрейндж“ от 2016 година. Най-голямата заплаха за нашата вселена е… той самият! След като наруши целостта на пространство-времето, като отвори вратите към Мултивселената в „Спайдър-мен: Няма път към дома“ (2021), доктор Стивън Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач) се изправя пред тежките последици от своите действия. Всяка нощ той сънува един и същи ужасяващ сън, а след това се събужда и… истинският кошмар започва – Земята и съществуването на цялата Вселена са поставени на карта. Неспособен сам да се справи със задачата да овладее излезлия от равновесие всемир, Стрейндж се обръща за помощ към живеещата в изгнание и бореща се със своите собствени вътрешни демони, бивша отмъстителка Уанда Максимоф (Елизабет Олсън) – Червената вещица. Двамата се сблъскват с редица препятствия и противници, сред които някогашният ментор и майстор на мистичните изкуства Карл Мордо (Чиуетел Еджиофор), безсмъртното древно създание Шума-Горат и с може би най-голямата заплаха за вселената до момента – покварената версия на самия Доктор Стрейндж. Един оригинален, спиращ дъха визуален спектакъл и интересна, емоционална история във впечатляващ и знаменателен свят – впечатляващо пътешествие в неизвестното през умопомрачителните и опасни алтернативни реалности на Мултивселената. За да възстанови равновесието, Стрейндж разчита на помощта на стари и нови съюзници, с които посреща опасностите, проникнали през прохода между вселените. Ще успее ли той да спаси самата тъкан на реалността и какво ще е цената за това – за него и за света? Снимките са осъществени през ноември 2020 – април 2021 г. във Великобритания.

3. Джурасик свят: Господство / Jurassic World Dominion: над 825 милиона щ.д. приход от билети

След 65 млн. години, от 8 юни 2022 г., динозаврите отново владеят Земята! „Джурасик свят: Господство“ нахлу в киносалоните и бележи епичната кулминация на поредицата, който по впечатляващ начин възкреси за нов живот величествените мезозойски създания и завинаги промени историята на киното. Дългоочакваната мегапродукция обединява две поколения, събирайки на екран героите на звездите от последните филми Крис Прат и Брайс Далас Хауърд с тези на ветераните от Джурасик парк Лора Дърн, Сам Нийл и Джеф Голдблум, и ще отведе зрителите на впечатляващо и спиращо дъха приключение, различно от всичко, което сме виждали от близо 30-годишната поредица до момента.

4. Батман / The Batman: над 770.8 милиона щ.д. приход от билети

На втората година, откакто се бори с престъпността, Брус Уейн / Батман (Робърт Патинсън) всява ужас в сърцата на престъпниците, потъвайки все по-дълбоко в сенките на мрачния град. Той разкрива и корупция в Готъм сити, свързана със собственото му семейство. С помощта на двама доверени съюзници – Алфред Пениуърт (Анди Съркис) и лейтенант Джеймс Гордън (Джефри Райт), Уейн ще се изправи срещу корумпираната мрежа от служители и високопоставени личности на града и ще се утвърди като истинскo въплъщение на възмездието. Едновременно с това Батман се изправя срещу сериен убиец, наричан Гатанката (Riddler) / Едуард Наштън (Пол Дейно). Когато убиецът заплашва елита на града с поредица от садистични гатанки, следите от загадъчни улики изпращат най-великия детектив в света на разследване в подземния свят, където се натъква на Селина Кайл / Жената-котка (Зоуи Кравиц), Осуалд Кобълпот / Пингвина (Колин Фарел) и Кармайн Фалкон (Джон Туртуро). Доказателствата започват да приближават Брус Уейн към истината и мащабът на зловещия план става все по-ясен. Батман трябва да изгради нови съюзи, за да разкрие загадката и да въздаде справедливост за злоупотребата с власт и за корупцията, които отдавна владеят Готъм. Снимките са осъществени през януари – март и август-септември 2020 г. във Великобритания.

5. Спайдър-мен: Няма път към дома / Spider-Man: No Way Home: над 675 милиона щ.д. приход от билети

За първи път във филмовата история на Спайдър-Мен, самоличността на нашия дружелюбен герой е разкрита. Това води до сериозен конфликт между неговите отговорности на супергерой и обикновения му живот, поставяйки хората, важни за него, в огромна опасност. Подтикнат от това притеснение, той се обръща към д-р Стрейндж за помощ да възстанови неговата тайна, но това заклинание отваря дупка между световете и освобождава някой от най-опасните злодеи, срещу които се е борил Спайдър-Мен. Питър Паркър ще трябва да преодолее най-сериозното изпитание, пред което се е изправял и което ще промени не само неговата съдба, но и съдбата на Мултивселената. Световната премиера на „Спайдър-мен: Няма път към дома“ е на 17 декември 2021 г., а бюджетът на продукцията е 200 милиона долара. Общият приход с прожекции и през 2022 година е $1,892,667,830.

6. Water Gate Bridge (The Battle at Lake Changjin II): над 626.5 милиона щ.д. приход от билети

Китайската военна драма е със световна премиера на 1 февруари 2022 г. в Китай, като освен там е прожектиран също и в Австралия, Великобритания и САЩ. Филмът е продължене на The Battle at Lake Changjin от 2021 година и проследява новата задача на войниците на китайските народни доброволци и сега тяхното бойно поле е ключов мост по пътя за отстъпление на американските войски.

7. Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор / Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore: над 405.1 милиона щ.д. приход от билети

Няколко години след събитията във филма „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ (2018), които се развиваха през 1927 г., историята получава своето развитие в Рио де Жанейро и в Берлин, като ни води към включването на магьосническата общност във Втората световна война. Силата на Гелърт Гринделвалд (в ролята – Мадс Микелсен на мястото на Джони Деп) бързо нараства, Албус Дъмбълдор се доверява на Нют Скамандър и приятелите му за осъществяването на мисия, а тя ще предизвика сблъсък с армията на Гринделвалд. Дъмбълдор обмисля докога да остане встрани от наближаващата голяма война. Професор Албус Дъмбълдор (Джуд Лоу) знае, че могъщият черен магьосник Гринделвалд крои планове да завземе магическия свят. Старо обещание пречи на Дъмбълдор да се изправи сам срещу него и затова поверява опасната задача на магизоолога Нют Скамандър (Еди Редмейн). Той ще трябва да поведе екип от магьосници, вещици и един смел мъгъл-пекар на съдбовна мисия, която ще ги срещне със стари и нови фантастични животни и ще ги изправи срещу растящия легион от последователи на Гринделвалд. Когато залогът е толкова голям, колко дълго още може Дъмбълдор да стои настрани от конфликта? Снимките са осъществени през септември 2020 – февруари 2021 г. и по-късно в Бразилия, Германия и Великобритания.

8. Соник: Филмът 2 / Sonic the Hedgehog 2: над 401.8 милиона щ.д. приход от билети

Това е продължението на „Соник: Филмът“ от 2020 година. Култовият син таралеж от популярната серия игри на SEGA и откаченият доктор Роботник се завръщат за приключение от ново измерение. Съдбата на света отново е в ръцете на Соник, но този път той няма да е сам. След като се установява трайно в Грийн Хилс, Соник е нетърпелив да докаже, че именно той е героят, от който светът се нуждае. Той обаче е доста “пренавит”… често забърква още по-големи каши. Един ден обаче, светът се оказва в остра нужда от неговите суперсили. Доктор Роботник успява да избяга от планетата, на която е заточен, и се завръща на Земята с чисто нов убийствен мустак и с нов зъл партньор – ехидната Нъкълс, с когото търсят гигантски смарагд, притежаващ силата да унищожи цели цивилизации. За да попречи на Роботник да осъществи пъкления си план, Соник се впуска в надпревара с времето, но дори и неговата свръхскорост може да се окаже недостатъчна. На помощ на устатия таралеж се притичва не кой да е, а любимата на милиони фенове двуопашата лисица Тейлс и двамата се отправят на разтърсващо приключение в търсене на могъщия камък, преди да е станало твърде късно. Ще успеят ли Соник и Тейлс да спасят Земята или този път планът на Роботник ще се окаже безупречен? Ще може ли Соник да порасне и най-накрая да се превърне в героя, за който мечтае? В ролите се завръщат Бен Шуорц като гласа на Соник, Джим Кери като д-р Роботник, Джеймс Марсдън като Том Уачовски и Тика Съмптър като Мади. Към тях се присъединяват Идрис Елба като гласа на Нъкълс и Колийн О‘Шонеси като гласа на Тейлс. Снимките са осъществени през май-юни 2021 г.

9. Uncharted: Извън картата / Uncharted: над 401.6 милиона щ.д. приход от билети

Предистория на протагониста Нейтън Дрейк (Том Холанд) и на Виктор Съливан (Марк Уолбърг) от едноименните видеоигри, създадени от американската сценаристка и дизайнер Ейми Хенинг. В игрите за конзолите Плейстейшън, Нейтън е търсач на съкровища, който пътува по света и разкрива различни исторически мистерии. Уличният крадец Нейтън Дрейк (Том Холанд) е вербуван от опитния ловец на съкровища Виктор Съливан – Съли (Марк Уолбърг), за да намери златото, загубено от Фердинанд Магелан преди повече от 500 години. Това, което започва като лесен и бърз обир, се превръща в надпревара около цялото земно кълбо срещу безмилостния Монкада (Антонио Бандерас), който вярва, че той и семейството му са законните наследници на загубеното съкровище. Ако Нейт и Съли успеят да дешифрират уликите и да решат една от най-старите мистерии в света, те ще намерят съкровище на стойност 5 милиарда долара и може би дори отдавна изгубения брат на Нейт… но само ако могат да се научат да работят заедно. Снимките са осъществени през мерт и през юли-октомври 2020 г. в Германия и Испания.

10. Лошите момчета / The Bad Guys: над 245 милиона щ.д. приход от билети

Създаден по първите две книги от едноименната поредица бестселъри на New York Times, които дебютираха и на българския пазар от издателство Робертино, филмът е изключително забавна и развлекателна екшън комедия, вдъхновена от някои от най-популярните класики в криминалния жанр като „Бандата на Оушън“, „Глутница кучета“, „Зад волана“ и поредицата за Джеймс Бонд. С „Лошите момчета“, отговорното за редица обичани анимационни хитове студио DreamWorks Animation поема в нова и смела творческа посока. Великолепен и стилизиран дизайн, комбинация между класическа и компютърна анимация, изкусно операторско майсторство, „престъпен саундтрак“ и разбира се, грабваща и интригуваща история – резултатът от сбора на всички тези елементи, цялостният тон и атмосферата, е поглъщащо киноизживяване, различно от всеки един друг анимационен филм до момента. Премиерата на „Лошите момчета“ е на 15 април 2022 г. На света никога не е имало петима приятели, толкова печално известни с лошата си слава, колкото Лошите момчета – ослепителният джебчия г-н Вълк, опитният разбивач на сейфове г-н Змия, хладнокръвният майстор на дегизировките г-н Акула, лесно палещият се „повече мускули, по-малко акъл“ г-н Пираня и притежаващата изключително остър език г-жа Тарантула. След години на безчет обири и от позицията на най-издирваните злодеи в света, бандата най-накрая е спипана и за да ги спаси от затвора, г-н Вълк сключва сделка (която няма намерение да спазва) – Лошите момчета ще станат добри. Но дали? Под ръководството на ненадминатия символ на доброто в техния град – очарователното (но доста арогантно) морско свинче професор Рупърт Мармалад Четвърти – Лошите момчета се заемат да заблудят света, че са влезли в правия път. Скоро обаче г-н Вълк започва да подозира, че правенето на добро наистина може да му даде това, за което винаги е копнеел тайно: да бъде приет (и то такъв, какъвто е). Когато нов злодей заплашва града, г-н Вълк се наема да убеди останалата част от бандата да станат… Добрите момчета.

11. Too Cool to Kill: над 217.2 милиона щ.д. приход от билети

Китайската екшън комедия „Too Cool to Kill“ е римейк на японската продукция „Magic Hour“ от 2008 година. Премиерата му в Китай е на 1 февруари 2022 г. и е прожектиран също в САЩ, Австралия и Нова Зеландия. За да осъществи напълно мечтата си да бъде комик, Уей Ченггонг случайно проникна в опасна измама под „убеждаването“ на актрисата Милан. Но Уей Ченгонг не знае, че вече е замесен в друг истински и нелеп заговор.

12. Nice View: над 211 милиона щ.д. приход от билети

Премиерата на китайската комедия-драма „Nice View“ е на 1 февруари 2022 г., като освен в Китай филмът е прожектиран също в Австралия и Нова Зеландия. 20-годишният Джинг Хао отива в Шенжен, за да живее сам с младата си сестра. Двамата са в близки отношения, но имат скромен живот. В опит да плати скъпата операция на сестра си, Джинг Хао получава случайно възможност, мислейки, че идва по-добър живот, но неочаквано се натъква на сериозна неуспех. Под натиска на времето и парите, Джинг Хао, който няма изход, решава да поеме отчаян хазарт. Може ли това да запали искрата на надеждата за неговия проблемен обикновен живот?

13. Миньоните 2 / Minions: The Rise of Gru: над 202 милиона щ.д. приход от билети

От 1 юли неповторимите миньони превземат киносалоните с най-забавното си и пакостливо приключение досега – „Миньоните 2“. В най-успешния анимационен франчайз в света вездесъщите мъници предлагат безценната си „помощ“ на едва 12-годишния, но вече порядъчно проклет Гру, който крои пъклен план да се превърне в най-великия злодей в историята. Филмът е своеобразно завръщане към корените за Illumination и предлага сърцата история с много хумор, екшън, музика и редица попкултурни препратки. Едно от новите начинания, в които се впускат миньоните във филма, е овладяването на бойните изкуства и по-специално на кунг-фу. За да постигнат успех, те трябва да изхвърлят съмнението от ума си, но дали жълтите палавници са способни на подобно нещо?

Снимка на кинозрители: Amit Kumar / Pixabay