Най-гледаните филми в кината по света за 2023 година

киносалон

Ето класацията за най-гледаните филми в кината по света за 2023 година.

Представяме най-най-гледаните филми в кината по света за календарната 2023-а, класирани по касови приходи в щатски долари, като всеки от тях е събрал приход от над 200 милиона долара от световното си разпространение, или поне до 26 март 2023 г.

През календарната 2022-ра точно 23 заглавия имаха приход от кината по света от над 200 милиона долара. Вижте най-гледаните филми в кината по света за 2022 година ТУК.

Ето най-гледаните топ 20 филми на 2023-та, всеки също с по над 200 милиона долара световен приход, като засега това са само две заглавия:

1. Аватар: Природата на водата / Avatar: The Way of Water: над 909 милиона щ.д. приход от билети

След като през 2009 г. мегахитът „Аватар“ (2009) на Джеймс Камерън ни отведе на пътешествие в един от най-пълнокръвните и всепоглъщащи киносветове, създавани някога на екран, в навечерието на коледните празници ще се завърнем на невероятната Пандора с нетърпеливо очакваното продължение „Аватар: Природата на водата“. Повече от десет години след събитията в „Аватар“ Джейк Съли (Сам Уортингтън) живее щастливо заедно с Нейтири (Зоуи Салдана) и техните деца. Когато стара заплаха се завръща на Пандора, двамата са принудени да напуснат дома си и да се отправят към различни региони на изобилстващата от живот луна и да търсят помощта на други на‘ви племена. Неприятностите обаче ги следват по петите – „Аватар: Природата на водата“ е разказ за трагедиите, които преживяват Джейк и Нейтири и битките, които водят, за да останат живи и да запазят семейството си заедно. Премиерата на „Аватар: Природата на водата“ е 16 декември 2022 г., като успява да се класира само за дни като №2 най-гледан филм на 2022-ра с 1.397 милиарда долара, а продължава да е хит и през 2023-та. Общият приход от прожекциите и през двете години е $2,306,159,618.

2. Ант-мен и Осата: Квантомания / Ant-Man and the Wasp: Quantumania: над 467 милиона щ.д. приход от билети

Скот Ланг (Пол Ръд) и Хоуп ван Дайн (Еванджелин Лили) се завръщат, за да продължат своите приключения като Ант-мен и Осата, като към тях се присъединява дъщерята на Скот – Кейси Ланг (Катрин Нютън). Заедно с родителите на Хоуп, д-р Ханк Пим (Майкъл Дъглас) и Джанет ван Дайн (Мишел Пфайфър), те се впускат да изследват невероятните измерения на квантовата реалност, взаимодействайки си със странни същества, а приключението им ги отвежда отвъд пределите на всичко, което са мислили за възможно. Героите, освен с външни заплахи, трябва да се справят и с проблемите на нова семейна динамика. За първи път се появява ключовият герой Канг Завоевателя (Джонатан Мейджърс), който ще изиграе изключително важна роля в предстоящите събития. Той ще се изправи срещу Отмъстителите и в предстоящите филми „Отмъстителите: Династията на Канг“ и „Отмъстителите: Тайни войни“ – злодеят притежава силата да изменя самото съществуване и ще изиграе ключова роля в предстоящите събития от сагата за Мултивселената. Ант-Мен трябва да се пребори с вътрешните си демони, за да има шанс в битката си с него. Филмът бележи началото на фаза V от киновселената на Marvel Studios и ни отвежда дълбоко в неизследваните територии на квантовия свят – свят, криещ огромна тайна и свят, който не е това, което изглежда на пръв поглед. Снимките са осъществени през юли-ноември 2021 г. в Турция, Великобритания и САЩ.

3. Крийд 3 / Creed III: над 246 милиона щ.д. приход от билети

В продължението на „Крийд 2“ (2018) Адонис Крийд (Майкъл Б. Джордан) преуспява и в кариерата си, и в личния си живот. Появява се приятел от детството му, бивш боксьорски феномен – сега Адонис трябва да се изправи срещу Деймиън Андерсън (Джонатан Мейджърс), който няма какво да губи.

Можете да проверите и кои са най-гледаните филми в света за 2022 година, най-гледаните филми в света за 2021 година, най-гледаните филми в света за 2020 година, най-гледаните филми в света за 2019 година, най-гледаните филми в света за 2018 година, най-гледаните филми в света за 2017 година, най-гледаните филми в света за 2016 година, най-гледаните филми в света за 2015 година, най-гледаните филми в света за 2014 година, най-гледаните филми в света за 2013 година, както и най-гледаните филми в света за 2012 година.

Снимка на кинозрители: Dominique / Pixabay