Най-големите хитове в България през 2024 година

хитове в България 2024

Кои са най-големите музикални хитове в България през 2024 година?

Кои са най-големите музикални хитове в България през 2024 година? Кои песни българите най-много харесват и предпочитат да си ги слушат?

Ако до скоро радиостанциите и музикалните телевизии лансираха на слушателите песни, избрани от музикален редактор и по уговорка с музикална компания или изпълнител, то в дигиталната епоха вече всеки може сам да си определя какво да си пусне, стриймва или свали, а не да ни натрапват парчета, коите не желаем да чуем.

Класацията за най-големите хитове в България се базира на най-пусканите от потребителите у нас песни, като тя отчита най-гледаните музикални клипове на територията на страната в YouTube, както и най-пусканите онлайн песни в Spotify от българи през 2024-та. YouTube и Spotify са двете най-големи музикални платформи в света, а и в България.

YouTube е най-популярният и най-предпочитаният сайт за гледане и споделяне на видео клипове както по света, така и в България, макар не само музикални, а Spotify е най-ползваната онлайн платформа в света и страната за слушане на песни, албуми, концерти и дори подкасти.

В YouTube и Spotify хората сами си избират коя песен да си пуснат, а не им е досадена от радиостанция или телевизия. Затова най-престижната класация за най-популярните песни се определя само от желанието на слушателите и избора на потребителите какво да си пуснат да слушат или гледат.

В YouTube песента, която е №1 за седмицата в България, събира средно 1 милион пускания, че и повече, а в Spotify най-популярното за седмицата парче е стриймвано около 50 до 100 хиляди пъти от българите. Все пак не всички изпълнителни имат профил в Spotify за разлика от YouTube, както и не всяка песен е включена и в двете онлайн платформи. От края на ноември 2023 г. YouTube вече не показва подробна статистика за България, а представя само Топ 20 за седмицата на най-пусканите песни от българите. Spotify продължава да реди седмични и ежедневни класации Топ 200. Периодът на компилиране на класацията обхваща първите 23 седмици на годината от 29 декември 2023 г. до 11 юли 2024 г., а данните за броя пускания на всяка песен в България са събрани от седмичния и/или ежедневния топ 20, обявяван от YouTube, както и от седмичния и/или ежедневния топ 200, подреждан от Spotify.

Представяме Топ 30 на най-популярните песни в България за 2024-та, всяка от които е стриймвана над 3 милиона пъти от феновете в страната.

1. Лудница на Азис и Лидия: над 11.28 милиона пускания

Премиерата на дуета „Лудница“ е на 20 март и е стриймван над 10 милиона пъти в YouTube, където престоява 2 седмици №1, и още 1.28 милиона пъти в Spotify, където пък се задърж 6 седмици №1. Автори на музиката са Галин и Деян Асенов, който направил и аранжимента. Автори на текста са Николай Гурманов и Азис. Режисьор на видеото e Виктор Антонов- Рик, който е направил и сценария заедно с Азис и Станислава Василева, а оператор е Орлин Руевски.

2. Надежда на Меди: над 10.55 милиона пускания

Премиерата на баладата „Надежда“ е на 29 декември 2023 г. и престоява 5 непоследователни седмици на върха в YouTube България. „Надежда“ е стриймвана над 9.7325 милиона пъти в YouTube и още 821 хиляди пъти в Spotify, където е качена на 5 януари 2024 г. Музиката на „Надежда“ е написана от гръцкия изпълнител и автор на песни Lemonis Skopelitis, текстът е от Анастасия Мавродиева, а Даниел Ганев е направил аранжимента, микса, записа и мастера. Режисьор на видеото е Иван Димитров-Торекса, а оператор – Радослав Гочев.

3. Казах „НЕ“ на Фики и Азис: над 10 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 14 февруари в YouTube и на 19 февруари 2024 г. в Spotify. „Казах НЕ“ е стриймван над 9.2225 милиона пъти в YouTube, където престоява 4 седмици №1, и още 808 хиляди пъти в Spotify. Автори на музиката Фики и Николай Гурманов, които са писали и текста, и Даниел Ганев, който е направил и аранжимента. Режисьор на видеото е Люси Иларионов.

4. Топ, топ, топ на Тони Стораро с Кирил Кирилов и Алисия: над 9.88 милиона пускания

Премиерата на „Топ, топ, топ“ е на 29 март 2024 г. и е стриймван над 9.28 милиона пъти в YouTube и престоява 2 седмици №1 там, а в Spotify – още 594 хиляди пъти. Автор на музиката е Мариос Псимопоулос, а аранжиментът е направен от Даниел Ганев. Текстът е съвместно творчество на Лора Димитрова, Мариета Ангелова и Николай Гурманов. Режисьор на видеото е Люси Иларионов.

5. По, по, по на Галена и Азис: над 9.59 милиона пускания

Премиерата на втория дует на Азис и Галена е на 5 октомври 2023 г. и се класира под №4 за Най-големите хитове през 2023 г. с над 16.58 милиона пускания общо. През 2024 г. „По, по, по“ е стриймван в YouTube над 8.872 милиона пъти, а в Spotify – още 717 хиляди пъти. Парчето е кавър на гръцкия хит „Se perno gia na sou po“ по музика на Константинос Пантзис. Текстът на българската версия е дело на Галена и Анастасия Мавродиева, аранжиментът на Даниел Ганев. Режисьор на видеото е Виктор Антонов-Rikk, оператор е Георги Марков.

6. Къртиш на Джордан: над 9.43 милиона пускания

Премиерата на „Къртиш“ е на 11 март и е стриймван над 8.263 милиона пъти в YouTube, където престоява 1 седмица №1, и още над 1.161 милиона пъти в Spotify. Автори на музиката са Джордан и Даниел Ганев, който направил и аранжимента. Автори на текста са Сиана Тодорова и Васил Траненски. Режисьор на видеото e Иван Димитров-Torex, а оператор е Радослав Гочев.

7. Улицата на Преслава: над 9.42 милиона пускания

Премиерата на есенния хит на Преслава „Улицата“ е на 16 ноември 2023 г. като се класира под №28 за Най-големите хитове през 2023 г. с над 7.51 милиона пускания общо. През 2024 г. „Улицата“ е стриймвана в YouTube още 8.79 милиона пъти, а в Spotify – още над 622 хиляди пъти. Музиката е на Преслава, аранжиментът е на Деян Асенов, а текстът е написан от Петя Радева. Режисьор на видеото е Иван Димитров-Торекса, а оператор – Радослав Гочев.

8. Мой си мерак на Симона и Мирела: над 8.48 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 30 април 2024 г., като е стриймван над 7.656 милиона пъти в YouTube, където престоява 2 седмици №1, и още 821 хиляди пъти в Spotify, където за 1 седмица е била на върха. Автор на музиката на „Мой си мерак“ е албанският композитор Marenglen Boja, аранжиментът е направен от Деян Асенов, а Галин е написал текста. Режисьор и оператор на видеоклипа е Виктор Антонов-RIKK.

9. Пуши, пуши на Константин и Данна: над 7 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 25 април 2024 г. като е стриймван над 6.504 милиона пъти в YouTube, където престоява една седмица №1, и още 530 хиляди пъти в Spotify. Музиката и аранжимента на „Пуши, пуши“ са направени от студиото Diamond Beat Production, което е и съавтор нан текста заедно с Анастасия Мавродиева. Режисьор на видеото e Иван Димитров-Torex, а оператор е Радослав Гочев.

10. Не е любов на Джена: над 6.92 милиона пускания

Премиерата на „Не е любов“ е на 6 декември 2023 г., като през 2024 г. е стриймвана над 6.11 милиона пъти в YouTube, а в Spotify – още 810 хиляди пъти. Музиката на „Не е любов“ е написана от гръцкия изпълнител и автор на песни Статис Ксенос, аранжиментът е направен от Симеон Сомлев, а текстът е написан от Лиляна Димова. Режисьор и сценарист на видеото е Иван Димитров-Torex, а оператор е Радослав Гочев.

11. Прощавам ти на Емилия: над 6.88 милиона пускания

Премиерата на „Прощавам ти“ е на 7 декември 2023 г., като през 2024 г. е стриймвана над 6.04 милиона пъти в YouTube, а в Spotify – още над 837 хиляди пъти. Автори на музиката на „Прощавам ти“ са Весела Думанова, която е написала и текста, и Даниел Ганев, който е направил и аранжимента. Режисьор на видеото е Виктор Антонов-Рик, а оператор е Георги Марков.

12. К’ъв съм як на Джордан: над 6.84 милиона пускания

Премиерата на „К’ъв съм як“ е на 24 юли 2023 г. и се класира под №2 за Най-големите хитове през 2023 г. с над 17.86 милиона пускания общо. През 2024 г. „К’ъв съм як“ е стриймван в YouTube над 5.32 милиона пъти, а в Spotify – още над 1.52 милиона пъти. Музиката на „К’ъв съм як“ е съвместно творчество на Джордан и Даниел Ганев, който е направил и аранжимента. Текст е творчество на Васил Тръненски, Сиана Тодорова, Петър Петров и Александър Попов. Режисьор и оператор на видеото е Виктор Милушев. „К’ъв съм як“ е в Топ 10 на класацията за най-големите български хитове в Spotify на всички времена.

13. Окадар на DJ Дамян и Емануела: над 6.17 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 24 май престоява по една седмица №1 както в YouTube, така и в Spotify. „Окадар“ е стриймван над 5.317 милиона пъти в YouTube и още 853 хиляди пъти в Spotify. Автор на музиката и аранжимента на „Окадар“ е Даниел Ганев. Текстът е съвместно творчество на Сиана Тодорова, Александър Попов, Петър Петров и DJ Дамян. Режисьор на видеото е Люси Иларионов, сценарист е Христо Спиридонов, а оператор – Генчо Генчев.

14. Ах, Марине, Марине на Роксана: над 6.05 милиона пускания

Премиерата на „Ах, Марине, Марине“ е на 22 декември 2023 г., като през 2024 г. е стриймвана над 5.984 милиона пъти в YouTube, а в Spotify – още 63 хиляди пъти. Традиционната фолклорна музика е аранжирана от Даниел Димитров, а Роксана (Антоанета Линкова) е написала текста.

15. Така, така на Галин: над 4.83 милиона пускания

Премиерата на „Така, така“ е на 20 декември 2023 г., като през 2024 г. е стриймвана над 2.84 милиона пъти в YouTube, а в Spotify – още над 1.988 милиона пъти, където престоява 9 седмици №1. Музиката на „Така, така“ е написана от турския изпълнител и автор на песни Edlir Begolli, аранжиментът е направен от Деян Асенов, а текстът е съвместно творчество на Николай Гурманов и Васил Тръненски. Режисьор на видеото е Виктор Антонов-Рик, а оператор е Виктор Милушев.

16. По-полека на Джена и Джордан: над 4.6 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 16 май и е стриймван над 4.334 милиона пъти в YouTube, където престоява 1 седмица №1, и още 265 хиляди пъти в Spotify. Автор на музиката на „По-полека“ е Стамен Стаменов. Аранжимент е направен от Деян Асенов, а автор на текста е Герго Милов. Режисьор и сценарист на видеото е Иван Димитров – Torex, а оператор е Радослав Гочев.

17. Mi Amor на Десита и Джордан: над 4.55 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 6 юни 2024 г. „Mi Amor“ е стриймван над 3.678 милиона пъти в YouTube, където престоява 2 седмици №1 и още 863 хиляди пъти в Spotify, където 4 седмици е №1. Автори на музиката са Галин, Десита, Деян Асенов, който е направил и аранжимента. Текстът е съвместно творчество на Десита, Галин и Петър Петров. Режисьор на видеото е Виктор Антонов-Рик, а оператор е Виктор Милушев.

18. Чипи Чипи на Фики: над 4.5 милиона пускания

Премиерата на „Чипи Чипи“ е на 19 април 2024 г., като е стриймван над 4.343 милиона пъти в YouTube и още 150 хиляди пъти в Spotify. Музиката и аранжимнта са на Братя Стоянови, а текстът е написан от Николай Гурманов. Режисьор на видеото е Люси Иларионов.

19. Мама миа на Меди и Селина: над 4.48 милиона пускания

Премиерата на чалга баладата „Мама миа“ е на 2 май 2024 г. и е стриймвана над 4.18 милиона пъти в YouTube, а в Spotify – още 301 хиляди пъти. Автори на музиката на „Здрасти“ са Меди, Николай Гурманов, който е написал и текста, и Даниел Ганев, който е направил и аранжимента. Режисьор на видеото е Валери Милев, а оператор – Орлин Руевски.

20. От любов [Dale Baby] на Галин и Десита: над 4.45 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 17 април 2024 г., като е стриймван над 3.434 милиона пъти в YouTube, където престоява една седмица №1, и над 1.019 милиона пъти в Spotify, където пък престоява 3 седмици №1. Автори на музиката на „От любов“ са босненските рапъри и композитори Jala Brat и Buba Corelli. Аранжиментът е направен от Деян Асенов. Текстът е съвместно творчество на Анастасия Мавродиева, Галин и Васил Тръненски. Режисьор на видеото е Виктор Антонов-RIKK, а оператор – Калоян Игнатов.

21. Σε Παίρνω Για Να Σου Πω на Τριαντάφυλλος: над 4.4 милиона пускания

Премиерата на хита на гръцкия изпълнител Triantaphillos Chatzinicolaou, познат само като Триантафилос, „Se Perno Gia Na Sou Po“ е на 7 юли 2022 г., но става хит в България през лятото на 2023-та, когато е пускан в България общо над 13.63 милиона пъти, с което постижение се класира под №8 за Хита на годината. През 2024 г. „Se Perno Gia Na Sou Po“ е стриймван в YouTube над 4.36 милиона пъти, а в Spotify – още над 30 хиляди пъти. Режисьор на видеото е Mike Marzz.

22. Мъко моя на Галена над 4.36 милиона пускания

Премиерата на „Мъко моя“ е на 24 януари 2024 г. е стриймвана над 3.876 милиона пъти в YouTube, където престоява 2 седмици №1, а в Spotify – още 487 хиляди пъти. Автор на музиката, аранжимента, записа и микса на „Мъко моя“ е Даниел Ганев, а текстът е написан от Сиана. Режисьор на видеото е Виктор Антонов-Рик, а оператор е Орлив Руевски.

23. Бавария на Ванеса и Константин: над 4.19 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 17 ноември 2023 г., като през 2024 г. е стриймвана над 3.22 милиона пъти в YouTube, а в Spotify – над 965 хиляди пъти. Автор на музиката и текста на „Бавария“ е екипът на Diamond Beat Production, в съавторство на строфите от Анастасия Мавродиева. Режисьор на видеото е Иван Димитров-Торекса, а оператор – Радослав Гочев.

24. Да й приседне на Преслава: над 4.13 милиона пускания

Премиерата на хита с гръцко звучене „Да й приседне“ е на 12 април 2024 г. и стриймван над 3.8366 милиона пъти в YouTube и още 287 хиляди пъти в Spotify. Автор на музиката е гръцкият изпълнител и композитор Michalis Touratzidis, а на аранжимента – Даниел Ганев. Текстът е написан от Анастасия Мавродиева. Режисуьор на видеоклипа е на Иван Димитров–Torex с оператор Радослав Гочев.

25. Центрофуга на Теди Александрова и Дон Марио: над 4.11 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 25 декември 2023 г. в YouTube и на 31 декември 2023 г. в Spotify. През 2024 г. „Центрофуга“ е стриймвана над 3.092 милиона пъти в YouTube и още 1.012 милиона пъти в Spotify. Автори на музиката са Даниел Ганев, който е направил и аранжимента, и Теди Александрова, която е написала текста заедно със Сиана и Марио Йорданов. Режисьор и оператор на видеото е Николай Скерлев.

26. Здрасти на Меди: над 4.03 милиона пускания

Премиерата на „Здрасти“ е на 7 декември 2023 г., като през 2024 г. е стриймвана над 3.145 милиона пъти в YouTube, а в Spotify – още 880 хиляди пъти. Автори на музиката на „Здрасти“ са Меди, Николай Гурманов, който е написал и текста, и Даниел Ганев, който е направил и аранжимента. Режисьор на видеото е Валери Милев, а оператор – Орлин Руевски.

27. Babo на Muharrem Ahmeti със Cita Kral: над 3.84 милиона пускания

Премиерата на турския хит е на 7 февруари 2024 г. „Babo“ е стриймван над 3.841 милиона пъти в YouTube. Автор на музиката и аранжимента е Alfred Sula, а текстът е написан от Cita Kral.

28. Остави ме, любов на Антонио и Емилия: над 3.78 милиона пускания

Премиерата на баладата е на 13 март 2024 г. и стриймвана над 3.7 милиона пъти в YouTube и още 83 хиляди пъти в Spotify. Автори на музиката са албанският изпълнител и продуцент Indrit Dode и Дани Димитров, който е направил аранжимента. Николай Гурманов е написал текста. Режисьор на видеото e Иван Димитров-Torex, а оператор е Радослав Гочев.

29. Като преди на Десислава и Джордан: над 3.63 милиона пускания

Премиерата на „Като преди“ е на 25 ноември 2023 г., като през 2024 г. дуетът е стриймван над 3.14 милиона пъти в YouTube, а в Spotify – над 488 хиляди пъти. Автор на музиката и текста на „Като преди“ е Румен Борилов, а аранжиментът е направен от Деян Асенов. Режисьор на видеото е Николай Скерлев, който е и оператор заедно с Иван Иванов.

30. Delta Force на Галена и Tzancă Uraganu: над 3.11 милиона пускания

Премиерата на дуета на Галена и румънския изпълнител Tzancă Uraganu на 20 юни 2024 г. и в YouTube, където престоява 2 седмици №1, е стриймвана над 2.937 милиона пъти и още 178 хиляди пъти в Spotify. Автор на музиката е Marius de la Focsani, който е написал и румънскат ачаст от текста, а българската – от Галена и Анастасия Мавродиева. А аранжиментът е дело на Costi Ionita и Nek Music. Режисьор на видеото е Валери Милев, а оператор е Орлин Руевски.

31. Ти си топ на DJ Дамян и Миле Китич: над 3.08 милиона пускания

Премиерата на дуета е на 3 януари в YouTube и на 7 януари 2024 г. в Spotify. „Ти си топ“ е стриймван над 2.38 милиона пъти в YouTube и още 695 хиляди пъти в Spotify. Автор на музиката е румънският композитор и певец Edy Talent, който е направил и аранжимента заедно с Даниел Ганев. Автори на текста, който е на сръбски и български, са DJ Дамян, Анастасия Мавродиева и Марта Савич. Режисьор на видеото, в което участват Аня Пенчева, Христо Гърбов и Ясен Михайлов, познат като DJ Яворчо, е Люси Иларионов, а оператор е Христо Спиридонов.

Можете да видите и чуете също кои са най-големите хитове в България през 2023 г., най-големите хитове в България през 2022 г., най-големите хитове в България през 2021 г., най-гледаните музикални клипове в България през 2020 г., най-гледаните музикални клипове в България през 2019 г., най-гледаните през 2018 г. и най-гледаните през 2017 г.