Най-голямата бактерия в света

Гваделупа

Най-голямата бактерия в света е открита в Гваделупа, френски острови в Карибите. Тя подобрява в хиляди пъти предишния познат рекорд.

Учени са открили в карибско мангрово блато в Гваделупа най-голямата бактерия в света, чийто размер надвишава 5000 пъти този на себеподобните й, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Повечето бактерии са микроскопични, но тази е толкова голяма, че може да бъде видяна с просто око и дори да бъде хваната с пинсета.

Тънката бяла нишка, приблизително с размерите на човешка мигла, е „най-голямата бактерия, известна досега“, казва Жан-Мари Воланд (Jean-Marie Volland), морски биолог от Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ и водещ автор на публикацията в списание „Science“ от 23 юни 2022 г.

„Осъзнаването, че филаментозната бактерия с такъв размер всъщност е само една бактерия, беше ААХА момент“, казва Жан-Мари Воланд, който ръководи изследването, в интервю за National Geographic. На пресконференция Волард каза, че „Откриването на тази бактерия е като да срещнеш човешко същество, което е високо колкото Еверест“.

Оливие Гро, съавтор и биолог от университета на Френски Антили и Гвиана, открива първия образец от бактерията, наречена Thiomargarita magnifica, или „великолепна сярна перла“, върху мангрови листа в блато в архипелага Гваделупа през 2009 г.

Ученият обаче не разбира веднага, че това е бактерия, заради изненадващо големия й размер – тези бактерии средно достигат дължина от една трета от инча (0.9 сантиметра). Едва по-късен генетичен анализ разкрива, че организмът е единична бактериална клетка.

„Това е невероятно откритие. То повдига въпроса колко от тези гигантски бактерии има там някъде и ни напомня, че никога не трябва да подценяваме микробите“, казва Петра Левин, микробиоложка от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, която не е участвала в изследването.

Гро открива бактерията и по черупки от стриди, камъни и стъклени бутилки в блатото.

Thiomargarita magnifica


Изследователите все още не са успели да отгледат гигантската бактерия в лабораторна култура, но според тях клетката има структура, която е необичайна за бактериите. Една от ключовите разлики е, че тя има голямо централно отделение или вакуола. Това позволява някои клетъчни функции да са в тази контролирана среда, вместо в цялата клетка.

„Придобиването на тази голяма централна вакуола определено помага на клетката да заобиколи физическите ограничения.. за това колко голяма може да бъде тя“, казва Мануел Кампос, биолог от Френския национален център за научни изследвания, в придружаващ публикацията коментар.

„Откриването на тази нова бактерия Thiomargarita ни кара да оценим невероятното разнообразие на света на микробите и сложните структурни и геномни адаптации на бактериите, които им позволяват да растат до размери на клетките, които никой не би очаквал“, казва Андреас Теске, морски биолог в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Теске съоткрива предишния рекордьор по размер, бактерията Thiomargarita namibiensis.

Това е зашеметяваща илюстрация, че бактериите са много по-сложни, организирани и гъвкави, отколкото очакваме, казва Крис Грийнинг, микробиолог от университета Монаш, Австралия, който не е участвал в откритието. „Бактериите продължават да се противопоставят на описанията в учебниците за тях“.

Учените отбелязват, че не са сигурни защо бактерията е толкова голяма. Според Жан-Мари Воланд това може да е адаптация, която й помага да не бъде изядена от по-малки организми.

Снимки: изглед от Гваделупа: von_Italz / Pixabay; Thiomargarita magnifica: Jean-Marie Volland