Най-горчивите здравословни храни

кафе на зърна

Горчивите храни насърчават естественото прочистване на организма и засилват метаболизма.

Горчивостта е най-чувствителният от петте основни вкуса и много от нас го възприемат като неприятен, остър или дори отвратителен, но понякога е желателно и умишлено се набавя чрез различни източници.

Горчивите храни подпомагат храносмилането, подобряването на енергийните нива и издръжливост. Препоръчват се при диабет тип 2, защото съдържат минимално количество фруктоза.

Ето кои са от най-здравословните горчиви храни, подходящи за балансирана диета:

Кафе:
Това е най-силният антиоксидант и прочистваща напитка за черния дроб и дебелото черво. Кафето съдържа теобромин и кофеин, които увеличават жлъчния поток и разширяват кръвоносните съдове. Кафето предпазва от инфаркт и диабет, множествена склероза и Алцхаймер, както и намалява риска от рак на гърдата, рак на простатата и рак на черния дроб.

Горчив пъпеш:
горчив пъпеш


Ботаническото наименование на този тропичен плод е Momordica charantia и прилича на малка краставица с грапава кора. Твърди се, че увеличава продължителността на живота. Биохимичните съединения на горчивия пъпеш имат антибактериални свойства, които прочистват кръвта и подсилват имунната система. Може да се яде суров, варен, пържен.

Маслини:
зелени маслини
Маслините са изключително горчиви докато са сурови. Tе се подкиселяват като се слагат във вода, която се подменя всеки ден в продължение на месец, за да се изцеди горчивината им и да бъдат поносими за ядене. Маслините са изключително богати на полифеноли, пълни с витамин E, както и витамин А, витамин B3, витамин B1, витамин B9 и витамин K. От минералите съдържат значимо количество натрий, както и калций и желязо. От маслини се прави златния зехтин, който помага срещу рак и удължава живота.

Хрян:
хрян
Хрянът е от същото ботаническо семейство като синап и зеле. Коренът му се използва като зеленчук или смлян като горчива подправка. Действието на хрянът е апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуретично. Хрянът понижава нивото на глюкозата в кръвта и подобрява протичането на диабета. Хрянът има изразено противослузесто свойство, очиства организма от слуз, отпушва задръстванията в него. Усилва работата на стомашно-чревния тракт, повишава апетита, спомага за намаляване на киселинността, използва се при заболявания на жлъчния мехур и атония на дебелото черво. Хрянът е отлично пикочогонно средство. Той се използва при камъни в пикочния мехур, ревматизъм, подагра и заболявания на дихателните органи с влажна кашлица. Хрянът е богат на минералните соли на калий, натрий, сяра, калций, фосфор, магнезий, хлор, желязо, мед.

Брюкселско зеле:
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е сред най-полезните зеленчуци. То е изключително богато на витамин C и витамин A, както и на ценните за организма елементи желязо, магнезий и калций, фосфор. Помага регулиране на високото кръвно налягане, както за превенция от рак.

Ряпа:
ряпа
Ряпата е зеленчуково растение с кореноплод от семейство кръстоцветни. Консумира се сурова и не е подходяща за термична обработка. Ряпата и изключително богата на витамин C, витамин B9, витамин B6, витамин B2, витамин B3 и витамин B1. Съдържа също на минари като калий, калций, желязо, магнезий, манган, фосфор и цинк. Ряпата стимулира дейността на жлъчката, има противобактериален ефект и прочиства черния дроб.

Глухарче:
глухарче
Билката глухарче се използва за лечение на инфекции и прочистване на черния дроб. Глухарчето има диуретично действие, балансира функциите на стомашно-чревния тракт, стимулира апетита, съдейства при неврози и безсъние, подобрява лактацията при кърмене, спасява от болки при артрит и ставни възпаления. Ползва се и за лечение на кожни възпаления, вкл. акне. Глухарчето е богато на важни витамини и минерали като витамин В6, тиамин, рибофлавин, витамин С, желязо, калций, калий, фолиева киселина и магнезий, а коренът съдържа до 535% от необходимата доза витамин К и около 110% от препоръчителната дневна доза витамин А.

Йерусалимски артишок:
Йерусалимски артишок
Грудките на Йерусалимския артишок са богати на инулин, който е нишесте, което помага за справянето със захарите в организма. Йерусалимскияг артишок подобрява имунната система и контролира нивата на кръвната захар. Не съдържа мазнини, а е богат на желязо, фосфор, магнезий, калийкалций, витамин B1, витамин B3, витамин B5, витамин B6, витамин B2, витамин B9 и витамин C.

Синап:
синап
Синапът е много богат на гликозиди като синигрин и мирозин, етерично масло, мазно масло, протеини и производни на фенил пропан. В синапеното семе се съдържат слузни вещества и белтъчини. Синапът се препоръчва за вътрешно приложение при жлъчни колики и при бронхити. Синапено семе се използва за лечение на респираторни проблеми като помага при главоболие, простуда и кашлица. Семето на синапа е изключително богато на витамин B3, витамин B1, витамин B6, витамин B2, витамин B9, витамин E и витамин K, а също и минералите фосфор, желязо, цинк и калций. От синапеното семе се прави горчицата. Горчицата е полезна, защото подобрява кръвообращението и има противовъзпалително и детоксикиращо действие.

Куркума:
куркума
Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията. Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2-5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини. Куркума спомага прочистването на кръвта и подобрява работата на жлъчката и черния дроб като регенерира увредените чернодробни клетки и спира възпалителните процеси. Влияе положително и на страдащите от диабет. Куркумата също действа превантивно срещу рак на гърдата.

Източници: Wikipedia.org; агенция БГНЕС
Снимки: кафе на зърна: Джесика Спенглър; горчив пъпеш: Алекс Поповкин; зелени маслини: Нейтън Сиймърс; настърган корен хрян: Улрике Май; Брюкселско зеле: Джанет Хъдсън; ряпа: Джордж Бразил; глухарче: Майкъл Джил; Йерусалимски артишок: avlxyz; синап: Глория Кабада-Леман; куркума: anuandraj