Най-добрата хореография в женски клипове

Добрата хореография представлява изкуството за създаване на танци и спектакли.

Добрата хореография е важен компонент в музикалните видео клипове към модерните песни и синтезира единен художествен замисъл на изкуството на танца, музиката и киното.

За доброто настроение на всички представяме дузина видео клипове на популярни хитове на певици от последните 30 години с изключително добра хореография.

Всеки от клиповете е отличен за Най-добра хореография на годишните Музикални видео награди на MTV. Наградата в тази категория се определя от професионалисти, а не зрители.

Chandelier на Сия печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 2014. Хореограф е Раян Хеингтон, а цялото видео се изнася от младата професионална балерина Мади Цийтлер, специално поканена от Сия да участва в този клип чрез Twitter.

Single Ladies на Бионсе печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 2009. Хореографи са Франк Гетсън и ЖаКуел Найт. Идеята за клипа хрумва на Бионсе след като гледа етюд на кинозвездата танцьор Боб Фос от 1969 г., в който съпругата му танцува с две други жени.

Straight Up на Пола Абдул печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 1989. Танцовата хореография е на самата Пола Абдул, която преди певчевската си кариера е работила като хореограф на Джанет Джаксън, а след нея е известна и като жури в X Factor САЩ.

Ray Of Light на Мадона печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 1998. Хореографията е дело на самата Мадона, както и на режисьора на клипа Йонас Акерлунд. Това е и най-евтиният видео клип на Мадона – с бюджет около 100 000 щатски долара.

Hips Don’t Lie на Шакира печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 1998. Хореография на клипа е самата Шакира.

Free Your Mind на дамския квартет En Vogue печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 1993. Хореографияте е сътворена от трима – Франк Гатсон, ЛаВел Смит – син и Травис Пейн.

Bad Romance на Лейди Гага печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 2010. Хореографията на този нискобюджетен клип е дело на Лориан Гибсън.

Hollaback Girl на Гуен Стефани печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 2005. Хореограф е Кишая Дъдли.

Can’t Get You Out Of My Head на Кайли Миноуг печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 2002. Хореографията е дело на Майкъл Рууни.

It’s Oh So Quiet на Бьорк печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 1996. Хореограф също е Майкъл Рууни.

Nasty на Джанет Джаксън печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 1987. Хореографията е дело на Пола Абдул.

Whatta Man на женското дуо Salt ‘N’ Pepa с En Vogue печели наградата за най-добра хореография на Музикалните видео награди на MTV 1994. Хореографията е дело на Франк Гатсон и Ранди Конър.

Снимка: Ed Schipul