Най-добрите градове за каране на колело 2019

Копенхаген и Амстердам са най-добрите градове в света за каране на колело.

София отново не успя да се пребори да намери своето място в класацията с най-безопасните градове за придвижване с велосипед, въпреки новите велоалеи в столицата.

Индексът Copenhagenize Index всяка година класира на всеки две години от 2011-та насам над сто световни града според критерии като инфраструктура, трафик, култура на населението и др.

През 2019 година класацията оглавява за трети път Копенхаген – за 2015-та и 2017-та. Спрямо предишните класации за 2011-та и 2013-та той си размени мястото с тогавашния победител Амстердам, който през 2019 г. отново е втори.

Изненада е, че Лондон за четвърти път насам след индекса за 2011-та липсва в топ 20 на най-добрите градове за колело, въпреки милионите долари, които кметството на британската столица хвърля за облагородяване на велосипедния транспорт там.

Холандският град Утрехт е трети, следван от бегийския град Антверпен и френските градове Страсбург и Бордо.

Столиците на Норвегия – Осло, на Франция – Париж и на Финландия – Хелзинки, допълват десетката.

паркинг за велосипеди в Осло

За съставянето на индекса за най-добрите градове за каране на колело се проучват над 600 града по света с население над 600 хиляди жители. След това автоматично отпадат градовете с под 2% дял на велосипедния транспорт в съответния град.

След това преминалите отсяването градове, 115 през 2019-та, се оценяват с точкова система от 0 до 4 по 13 различни параметъра. Бонус точки се дават, ако кметството н асъответния град ефективно поощрява предвижването с велосипед.

Най-добрите градове за каране на колело 2019:
колела в Амстердам

 1. Копенхаген, Дания
 2. Амстердам, Холандия
 3. Утрехт, Холандия
 4. Антверпен, Белгия
 5. Страсбург, Франция
 6. Бордо, Франция
 7. Осло, Норвегия
 8. Париж, Франция
 9. Виена, Австрия
 10. Хелзинки, Финландия
 11. Бремен, Германия
 12. Богота, Колумбия
 13. Барселона, Испания
 14. Любляна, Словения
 15. Берлин, Германия
 16. Токио, Япония
 17. Тайпе, Тайван
 18. Монреал, Канада
 19. Ванкувър, Канада
 20. Хамбург, Германия

колела в Хамбург

Снимки: розово колело в Кохенхаген: Крис Уолкот; колела в Амстердам: Хорхе Франганило; паркинг за велосипеди в Осло: Бет] колело в Хамбург: П. Кьоцинг