Най-добрите лесни упражнения за всеки


бягане

Представяме най-добрите упражнения, които всеки лесно може да направи.

Професионалисти в медицината и спорта подредиха най-добрите форми на тренировка, с които можете да започнете още днес.

1. Ходене
Упражнението е функционално (използва се за придвижване), достъпно (не е необходима фитнес зала или физкултурен салон) и подходящо за всички възрасти и възможности, според Мишел Уолтърс-Едуардс, ръководител на Департамента по здраве и човешки възможности в Университета в Меримаунт, цитиран от агенция БГНЕС. Според Адам Райт, персонален инструктор в Ню Йорк, САЩ, най-хубавото е, че ходенето отстранява риска от ранна смърт, високо кръвно налягане и депресия.

2. Тичане
Следващото ниво? Затичайте се. Тичането заздравява краката и тялото, поддържа колената и таза здрави, помага на сърцето и горенето на калории, дори когато си почиваме. Това обобщение прави Джо Инглиш, който е треньор по лека атлетика в Портланд и автор на статии за движението и храненето. С напредването на възрастта трябва да забавим темпото, но тичането поддържа тялото активно и здраво с всички предимства на това, казва Инглиш.

3. Кляканe
Ако от кляканията краката ви “омекват”, значи трябва да ги правите по-често, смята Кристофър Степиен, който е специалист по спортна терапия и хронични болки от Ню Джърси, САЩ. Кляканията предпазват от болки в кръста, таза, коленете и глезените. Те увеличават гъвкавостта и баланса, както и поддържат на ниво връзката между мозъка и мускулите. В напреднала възраст те помагат и за проблеми с простатата, като подобряват движението на телесните флуиди до всички тъкани, органи и жлезите в долната част на тялото, допълва Степиен.

4. Ставане от легнало положение с медицинска топка
Идеята е, докато държите медицинска топка или друга тежест над главата с напълно изпъната ръка, да преминете от напълно легнало в напълно изправено положение и обратно. Това е най-практичното упражнение за цялото тяло, според Кели Кофи, персонален треньор от щата Масачузетс. Дори да изпълните само част от него или не държите тежест, пак ще подобрите силата, координацията и баланса на тялото, казва Кофи.

5. Плуване
Плуването е съвършеното упражнение за всички възрасти, казва Кевин Уайт, персонален треньор от Мериленд и автор на книгата Научи се да си във форма. Не само че плуването е чудесно за сърдечносъдовата система, но напрежението във водата заздравява мускулите и ставите, припомня Уайт.

6. Лицеви опори
Прочутите лицеви опори са упражнение за цялото тяло – от ръцете, през горната част, до торсът и краката.

7. Планк
Идеята на планковете е изпънатото тяло да бъде поддържано единствено от лактите. Te са популярни най-вече с ефекта си върху коремните мускули, но едновременно с това помагат за ръцете, раменете и гърба.

8. Набирания на лост
Класическото упражнение е за гръб, ръце, рамене, корем и предмишници.

9. Разтягане
Както и повечето изброени упражнения, различните видове разтягане са познати още от часовете по физическо. Не ни е нужно нищо повече от това, което помним от разгрявките в училище, казва Шейн Алън, който е персонален треньор от Далас, щата Тексас.

Не забравяйте, че храната е най-важната част от всяка фитнес програма. Тренировката идва след това, казва Шейн Алън. Поддържането на балансирана диета, която включва плодове, зеленчуци, необходими протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини подкрепя всяка форма на упражнения и дава резултати.

Спортът е здраве и настроение! Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: Wellness GM

loading...