Най-добрите песни на Евровизия 2019

награда Евровизия

Кои са най-добрите песни на Евровизия 2019?

Евровизия 2019 се провежда в Тел Авив, Израел, след победата на израелската певица с наднормено тегло Нета и станалата световен хит песен Toy през 2018 г.

41 държави от три континента взимат участие в 64-тото издание на конкурса за най-добра нова песен. Големият финал, на който участват 26 държави – 20 избрани след елиминации на два полуфинала и 6, които се класират автоматично – домакините и голямата 5-ка от Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания, се провежда на 18 май 2019 г. На откриването пее супер звездата Мадона – с три песни, сред които нова песен от актуалния й албум Madame X и нов вариант на световния й №1 хит отпреди 30 години – Like A Prayer. Американският информационен канал CNN определя Евровизия като “празненство на кича“.

Евровизия 2019 е без участието на България поради две основни причини – бедната ни държава не може да си позволи излишен разход за такси за участие и харчене за кампания, особено след краха, който сполетя неуспешното българско изпълнение от сборната формация Equinox на отличената като най-добра с наградата на композиторите Bones през 2018-та.

Правилата на конкурса са прости: песните трябва да са до 3 минути, изпълнителите трябва да са навършили 16 години, а на сцената може да има максимум 6 души, включително бек вокалистите и танцьорите; всички вокали трябва да са изпети на живо, а музиката е на запис. Всяка песен събира точки от гласуване от зрителите по СМС или телефона, което съставя 50% от крайния й резултат, а останалите 50% тежест са оценките на професионално жури. Публиката и журито не може да гласува за песен от собствената си държава.

От Zdraven.bg прослушахме многократно песните, които се състезават на Големия финал, и ги подредихме в класация, която представяме тук, основно със студийните си записи и оригинални видео клипове.

1. Холандия с Arcade, изпята на английски от Дънкан Лорънс
Arcade е една от най-нежните балади, които сме чували от години и най-сърцераздирателната песен от всички на Евровизия 2019. Песента не само че всички я сочеха за потенциален победител, а и наистина е най-добрата в това издание на конкурса. Певецът-композитор Дънкан Лорънс, който свири и на пиано, е роден на 11 април 1994 г. в Спейканиса, Холандия, и участва в The Voice Холандия през 2014 г. Холандия досега е печелила 4 пъти Евровизия – за последно през 1975 г. Авторската му песен Arcade достига №1 в официалните класации за най-популярни песни в родината му Холандия, Люксембург и Естония, №2 в Белгия и Гърция, №6 в Швеция и Швейцария, №22 в Австрия, №26 в Германия и №67 във Великобритания.

2. Исландия с Hatrið mun sigra, изпята на исландски от тричленната група Хатари. Hatari е политически мултимедиен проект, основан в Рейкявик, Исландия, през 2015 г. от Клемес Ханиган и Матиас Тригви Харалдсон (и двамата на 25-26 години), а барабанистът Еинар Храфн Стефансон се присъединява малко по-късно. Всеки от тримата е син на исландски политик. Авторската им песен е в стил техно пънк рок индустриал, а в изпълнението контрастират двата основни вокала. В родината им Hatrið mun sigra достига №1 в официалната класацията за песни. Прогнозите са за класиране между 3-то и 6-то място в конкурса. Представяме песента в оригиналното си видео с превод на английски с титри и предупреждаваме, че може да предизвика стрес у някои зрители. На финала се класира на десето място.

3. Русия със Scream, изпята на английски от Сергей Лазарев. Мощната балада Scream е изключително фина песен, композирана от българина Филип Киркоров заедно с гръцкия композитор Димитрис Контополос. Сергей Лазарев, който е роден на 1 април 1983 г. в Москва, Русия, е международно известен певец, танцьор и актьор и участва за втори път на Евровизия, като през 2016 г. в Стокхолм, макар предварително сочен за победител, се класира на трето място. Прогнозите за класирането през 2019-та са в диапазона от второ до седмо място, а тя зае трето място. Единствената официална музикална класация, където успя да се класира подобнат ана мюзикъл балада е Шотландия, където достигна до №89.

4. Италия със Soldi, изпята на италиански от Махмуд. Алесандро Махмуд е роден на 12 септември 1992 г. в Милано, Италия с майка от Сардиния и баща от Египет. В Soldi, в превод Пари, се пее как парите влошават отношенията между хората. Песента в стил поп хип хоп и със звучене на радио хит достига №1 в официалните класации на Италия и Гърция за най-популярни песни и №5 на тази в Швейцария, където италианският също е официален език. Според прогнозите е в топ 5 на Евровизия 2019 и всъщност се класира на второ място. Soldi се класира също №2 в Естония, №5 в Испания, №8 в Швеция и Люксембург, №32 в Германия и №73 във Великобритания.

5. Швейцария със She Got Me, изпята на английски от изпълнителя-композитор и модел Лука Хени, който е съавтор на песента. She Got Me е с потенциал за световен хит и по-точно – навсякъде, където харесват латино поп музиката. Прогнозите са за силно класиране на второ или трето място на Евровизия 2019, а тя се класира на четвърто. She Got Me стана №1 хит в официалната музикална класация на Швейцария и достигна №5 в тази на Естония.

6. Азербейджан с Truth, изпята на английски от Чингиз Мустафайев, роден на 11 март 1991 г. в Москва, но от тийнейджър живее в Баку. Сред авторите на музиката и текста на Truth е и българинът Борислав Миланов, а Чингиз е съавтор на музиката. Песента е сред малкото композиции в конкурса с потенциал за международен хит. Очаква се да се класира на 8-мо място на Евровизия 2019, където всъщност и застана.

7. Норвегия със Spirit in the Sky, изпята на английски от вокалното трио KEiiNO. KEiiNO е норвежка супер група, съставена специално за Евровизия от трима популярни вече в родината си изпълнители – Том Хуго Хермансен, музикант, изпълнител и композитор, Фред-Рене Бульо, фолк рапер, и певицата Александра Ротан. Единствената им обща песен е настоящата, на която и тримата са съавтори на музиката и текста. Spirit in the Sky комбинира стиловете денс, поп, електро и скандинавски фолк. Норвегия е печелила Евровизия през 1985 г., 1995 г. и 2009 г. Очакваното й класиране е между седмо и девето място на Евровизия 2019, а се класира на шесто. Spirit in the Sky достигна №1 в официалната музикална класация на Норвегия, до №7 на тези на Швейцария и Шотландия и до №61 във Великобритания.

8. Кипър с Replay, изпята на английски от Тамта. Грузинката Тамта Годуадзе е родена на 10 януари 1981 г. в Тбилиси, а в ранните 20-те емигрира с детето си в Гърция,където става популярна през 2004 г. с участието си в гръцката версия на Music Idol, когато се класира на второ място. До момента Тамта има издадени три студийни албума. Ритмичното поп изпълнение Reply достига до №2 в официалната класация на Гърция за най-популярни песни. Прогнозите са да се класира между 10-то и 15-то място и тя се класира на 13-то място. Replay достига и до №2 в официалната музикална класация на Гърция.

9. Швеция с Too Late for Love, изпята на английски от Джон Лундвиг, роден на 27 януари 1983 г. в Лондон, който е и съавтор на музиката и текста на песента. Too Late for Love е основно в стил госпел с елементи на поп и соул, а в Швеция достига до №1 в официалната класация за най-популярни песни през март 2019 г. Очаква се да се класира на 4-то място на Евровизия 2019, а тя се класира на пето. Too Late for Love достига №1 в официалната музикална класация на Швеция.

10. Австралия със Zero Gravity, изпята от Кейт Милър-Хайдке. Композицията е кратка поп опера и австралийската изпълнителка е съавтор на текста и музиката. Кейт, родена на 16 ноември 1981 г. в Бризбейн, е изпълнител-композитор, носител на музикални награди и с успех в музикалните класации в родината й. И песента Zero Gravity, и изпълнението й са по-добри от миналогодишната песен в подобен жанр на Естония, класирала се на 8-мо място през 2018-та. Прогнозират й второ-трето място на Евровизия 2019, но ние от Zdraven.bg, макар също да я харесваме, гледаме по-критично и я поставяме на по-реалистично място в топ 10, а тя се класира на девето място.

11. Малта с Chameleon, изпята от Микела, родена на 25 януари 2001 г. в Гозо, Малта. Сред авторите на поп песента също е българинът Борислав Миланов и се очаква да попадне сред първата дузина в крайната класация, а тя се класира на 14-то място.

12. Испания с La Venda, изпята на испански от Мики Нюнез. Мигел Нюнез – Мики е роден на 6 януари 1996 г. в Тераса, Каталотия и завършва музикално образование с китара и пиано. La venda е микс от каталонска румба и ска и достига до №13 в официалната класация на Испания за най-популярни песни. На Евровизия 2019 се очаква също да достигне 12-то – 15-то място, а тя се класира на 22-ро.

Вижте и кои са най-големите звезди на Евровизия 2019 в социалната мрежа за споделяне на снимки – Instagram.

Снимка на трофея Евровизия 2019: Томас Хансен, Евровизия