Най-добрите плажове в Гърция за лято 2019

Представяме 10-те най-добри плажове в Гърция за сезон Лято 2019.

Гърция е любимата туристическа дестинация в чужбина на българите през летния сезон.

Zdraven.bg потърси и откри, кои са най-добрите плажове в Гърция, които си заслужава да бъдат посетени от любителите на слънчевите бани и морето.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в периода май-септември 2018 г., когато е активният летен сезон в Гърция, българите са направили общо 416 818 посещения в южната ни съседка с цел туризъм и почивка. А само през май 2019 г. общо 75 774 българи са избрали Гърция за своя почивка и екскурзия.

Почти 400 плажа в Гърция (по-точно 395 плажа и пристанища) са отличени със Син флаг – реномирана еко програма, която гарантира, че отговарят на най-високо качество. Повечето от тях се намират на Халкидики, както и на Крит, Кефалония и Лефкада. Например и седемте плажа в Кавала са отличени със Син флаг, в Катерини – пет, Пералия – три, и т.н. За сравнение – в България 11 плажа са отличени със Син флаг през 2017 г., а през настоящата 2019-та са 13 на брой.

Представяме ви класация, направена от най-популярния сайт за пътешествия в помощ на туриста TripAdvisor, който раздава наградите Travelers’ Choice Awards, с които е отличила и подредила най-добрите плажове в Гърция. Тя се обосновава на оценките, които получава всеки плаж въз основа на писмените мнения на туристите, посочени в точкова система: 5 точки за отличен, 4 точки за много добър, 3 точки за среден, 2 точки за лош, 1 точка за ужасен. В класацията освен оценката има тежест и броят туристи, които са оценили съответния плаж. Така например, ако един плаж всички са го оценили като отличен, но това само стотина туристи общо, макар средният резултат да е висок, този плаж не се предпочита от повечето летовници и респективно получава по-ниско класиране.

Ето кои са най-добрите места за плаж в Гърция, подредени в низходящ ред от десето към първо място:

10. плажът Petani на Agia Thekli, до Lixouri, о-в Кефалония
плаж Петани


Плажът Петани на селцето Агиа Текли, в близост до второта най-голямо селище на Йонийския остров Кефалония – Ликсиоури, е със среден резултат 4.5 от общо 1516 оценки, от които 69% го посочват като отличен.

Плажът е отличен със Син флаг за периода на летния туристически сезон там от 5 юни до 31 октомври. Petani е дума на Омир, която означава област с изобилна вода през цялата година. Плажът Петани се състои от фини бели камъчета и кристално чисти тюркоазени води.

Пътят до самия плаж е уникален. Следвайки маршрута Ликсури-Монополата, Агия Текли, Вилаториа и приближавайки се до плажа, ще бъдете изумени от уникалността и красотата на пейзажа. Плажът е напълно организиран с кафене, ресторант и шезлонги. Ако можете да останете до късно, ще се насладите на залез през планините.

9. плажът Milos на Agios Nikitas, о-в Лефкада
плаж Милос
Плажът Милос на селцето Агиос Никитас на остров Лефкада в Йонийско море е със среден резултат 4.5 от общо 1100 оценки, от които 75% го посочват като отличен.

8. плажът Myrtos на Пиларос, о-в Кефалония
плаж Миртос
Приказният плаж Миртос на Йонийския остров Кефалония е със среден резултат 4.5 от общо 3788 оценки, от които 64% го посочват като отличен.

7. заливът Anthony Quinn във Фалираки, о-в Родос
залив Anthony Quinn Bay
Среден резултат 4.5 от общо 5858 оценки, от които 59% го посочват като отличен.

6. плъжът Falassarna във Фаласарна на о-в Крит
плаж Фаласарна
Среден резултат 4.5 от общо 3104 оценки, от които 67% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври.

5. плъжът Sarakiniko в Милос, Цикладски острови
плаж Саракинико
Среден резултат 4.5 от общо 1954 оценки, от които 75% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври.

4. заливът Simos на о-в Елафонисос
залив Симос
Плажът в залива Симос на о-в Елафонисос в района Лакония в Южна Гърция е със среден резултат 5 от общо 1139 оценки, от които 87% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври.

3. скалите Kleftiko в Милос, Цикладски острови
скалите Клефтико
Среден резултат 5 от общо 1060 оценки, от които 91% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври.

2. плажът Elafonissi в Елафониси, о-в Крит
плаж Елафониси
Намира се в югозападната част на остров Крит. Среден резултат 4.5 от общо 12,665 оценки, от които 72% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври.

Плажът Елафониси в Грция е посочен и като №21 в класацията за най-добри плажове в света.

1. Лагуната Balos в Кисамос, о-в Крит
лагуна Балос
Среден резултат 4.5 от общо 8980 оценки, от които 75% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври.

Balos е сред най-добрите плажове в Гърция и един от най-красивите плажове в Крит, който се намира на 60 км северозападно от град Ханя. Той се разглежда като лагуна от хълмовете над плажа.

Балос има бял пясък, меко дъно и кристална вода. Срещу плажа има скалист остров Грамвуса, а на върха на този остров има стръмен венециански замък с прекрасна гледка към региона и морето.

Плажът Балос в Грция е посочен и като №15 в класацията за най-добри плажове в света.

Можете да проверите и кои са най-чистите плажове в България за сезон Лято 2019.

А за доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от над 40 български песни за лятото:

Снимка: лагуната Балос, основна: Даниел Енчев; лагуната Балос, в статия: merone; плаж Елафониси: Луиджи Роса; скалите Клефтико: Костас Лимициос; залив Симос: Спирос Теодорицис; плаж Саракинико: Андреа Морони; плаж Фаласарна: Трейси Лий; залив Антъни Куин: Майкъл Майер; плаж Миртос: Карл Егер; плаж Милос: Алмекри; плаж Петани: Гари Бембридж