Най-добрите плажове в Гърция за лято 2020

Клефтико, Гърция

Кои са най-добрите места за плаж в Гърция за сезон Лято 2020 в условията на световната пандемия от коронавирус?

Макар от 21 август 2020 г. Гърция да въведе задължително носене на маски по плажовете в Халкидики и остров Миконос, южната ни съседка си остава любимата туристическа дестинация в чужбина на българите през летния сезон от десетилетия. Решението на здравните власти е заради бума на коронавируса и това изискване важи до края на месеца.

Zdraven.bg потърси и откри, кои са най-добрите, сигурни и спокойни плажове в Гърция, които си заслужава да бъдат посетени от любителите на слънчевите бани и морето.

Общо над 1.46 милиона българи са посетили Гърция през 2019 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на българите в чужбина.

В условията на световната пандемия от коронавирус Гърция отвори границата си за българи от 15 юни 2020 г. и рекордно километрични опашки от български автомобили се извиха на контролно-пропусквателните пунктове. Освен това правителството на Гърция поема нощувките на всички туристи, които се заразят от коронавирус в южната ни съседка.

Почти 400 плажа в Гърция (по-точно 395 плажа и пристанища) са отличени със Син флаг – реномирана еко програма, която гарантира, че отговарят на най-високо качество. Повечето от тях се намират на Халкидики, както и на Крит, Кефалония и Лефкада. Например и седемте плажа в Кавала са отличени със Син флаг, в Катерини – пет, Пералия – три, и т.н. За сравнение – в България 11 плажа са отличени със Син флаг през 2017 г., а през 2019-та те са 13 на брой.

Представяме ви класация, направена от най-популярния сайт за пътешествия в помощ на туриста TripAdvisor, който раздава наградите Travelers’ Choice Awards, с които е отличила и подредила най-добрите плажове в Гърция. Тя се обосновава на оценките, които получава всеки плаж въз основа на писмените мнения на туристите, посочени в точкова система: 5 точки за отличен, 4 точки за много добър, 3 точки за среден, 2 точки за лош, 1 точка за ужасен. В класацията освен оценката има тежест и броят туристи, които са оценили съответния плаж. Така например, ако един плаж всички са го оценили като отличен, но това само стотина туристи общо, макар средният резултат да е висок, този плаж не се предпочита от повечето летовници и респективно получава по-ниско класиране.

Три плажа в Гърция попадат в топ 25 на най-добрите плажове в света, а общо 4 гръцки плажа са сред 25-те най-добри в Европа.

Ето кои са най-добрите места за плаж в Гърция, подредени в низходящ ред от четвърто към първо място:

4. плажът в залива Simos на о-в Елафонисос
залив Симос


Плажът в залива Симос на о-в Елафонисос в района Лакония в Южна Гърция е със среден резултат 5 от общо 1259 оценки, от които 86.4% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври. Описват го като един от най-добрите плажове в света с кристално чист авода, бял пясък, изключителн опросторен и тих. Плажът Симос е класиран под №13 сред най-добрите плажове в Европа.

3. плажът в лагуната Balos в Кисамос на остров Крит
лагуна Балос
Среден резултат 4.8 от общо 9860 оценки, от които 73% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври.

Balos е сред най-добрите плажове в Гърция и един от най-красивият плаж в Крит, който се намира на 60 км северозападно от град Ханя. Той се разглежда като лагуна от хълмовете над плажа.

Балос има бял пясък, меко дъно и кристална вода. Срещу плажа има скалист остров Грамвуса, а на върха на този остров има стръмен венециански замък с прекрасна гледка към региона и морето.

Плажът Балос в Гърция е посочен и като №24 в класацията за най-добри плажове в света, а в Европа се класира под №9 сред най-добрите. През 2019-та именно плажът в лагуната Балос бе посочен за най-добър в Гърция.

2. плажът Elafonissi в Елафониси, о-в Крит
плаж Елафониси
Розовият плаж Елафониси се намира в югозападната част на остров Крит и е един от малкото плажове с розов пясък в света. Среден резултат 4.8 от общо 13,934 оценки, от които 69% го посочват като отличен. Изключително подходящ за гмуркане. Идеалният период за почивка там е от май до октомври. Плажът е посочен като №7 най-добър в Европа и №21 след най-добрите плажове в света.

1. плажчетата при скалите Kleftiko в Милос, Цикладски острови
Клефтико
Красивите скали Клефтико са достъпки сам опо море и са подходящи за обиколка с яхта или лодка, ако искате да стъпите – има няклко миниятурни плажчета. Гледката спира дъха, а водата е кристалн очиста. Идеалният период за почивка там е от май до октомври. От общо 1146 оценки 92% го посочват като отличен, а средната оценка е 5. Клефтико е посочен като второто най-добро място за плажуване в Европа и №10 в света.

А за доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от над 40 български песни за лятото:

Снимка: скалите Клефтико, основна: almekri01; лагуната Балос: merone; плаж Елафониси: Трейси Лий; скалите Клефтико, в статия: Lemon Fotos; залив Симос: Discover Peloponnese