Най-добрите плажове в Гърция за лято 2022

лагуна Balos

Кои са най-добрите места за плаж в Гърция за сезон Лято 2022 след световната пандемия от коронавирус?

Туристическият сезон в Гърция тази година ще започне още през март 2022 г. На 18 февруари 2022 г. гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас заяви в интервю пред Ройтерс, че туристическият сезон в страната ще започне по-рано от други години. Кикилиас каза, че има „позитивни знаци“ за успешен предстоящ сезон.

Министърът обясни, че има голямо търсене на гръцкия туристически пазар през 2022 г., затова големите туроператори и авиокомпании искат да удължат сезона от март до декември. Ранното начало на сезона означава, че сезонните хотели, които затварят през зимата, ще могат да отворят по-рано.

Гърция вече облекчи режима за влизане в страната и ваксинираните пътници не са задължени да представят отрицателен резултат от тест за КОВИД-19. „Гърция е отворена за всеки вече. Но истинският сезон, летният сезон за нас тази година започва на 1 март“, каза министърът.

По тази причина Zdraven.bg потърси и откри, кои са най-добрите, сигурни и спокойни плажове в Гърция, които си заслужава да бъдат посетени от любителите на слънчевите бани и морето, а най-големият онлайн тур оператор в света – американската компания Tripadvisor, обяви най-добрите плажове по света за 2022 година.

Общо почти 265 хиляди българи са посетили Гърция през 2021 г. по време на пандемията от Ковид-19, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на българите в чужбина. За сравнение през 2019 г., преди пандемията, общо над 1.46 милиона са българските туристи в Гърция.

Почти 400 плажа в Гърция (по-точно 395 плажа и пристанища) са отличени със Син флаг – реномирана еко програма, която гарантира, че отговарят на най-високо качество. Повечето от тях се намират на Халкидики, както и на Крит, Кефалония и Лефкада. Например и седемте плажа в Кавала са отличени със Син флаг, в Катерини – пет, Пералия – три, и т.н. За сравнение – в България 11 плажа са отличени със Син флаг през 2017 г., а през 2019-та те са 13 на брой.

Представяме ви класация, направена от най-популярния сайт за пътешествия в помощ на туриста TripAdvisor, който раздава наградите Travelers’ Choice Awards, с които е отличила и подредила най-добрите плажове в Гърция, а и в света като цяло. Тя се обосновава на оценките, които получава всеки плаж въз основа на писмените мнения на туристите, посочени в точкова система: 5 точки за отличен, 4 точки за много добър, 3 точки за среден, 2 точки за лош, 1 точка за ужасен. В класацията освен оценката има тежест и броят туристи, които са оценили съответния плаж. Така например, ако един плаж всички са го оценили като отличен, но това само стотина туристи общо, макар средният резултат да е висок, този плаж не се предпочита от повечето летовници и респективно получава по-ниско класиране.

Един от гръцките плажове попада в топ 25 на най-добрите плажове в света, а общо 4 плажа в Гърция са сред 25-те най-добри в Европа.

Ето кои са най-добрите места за плаж в Гърция, подредени в низходящ ред от четвърто към първо място:

4. плъжът Falassarna във Фаласарна на о-в Крит
плаж Фаласарна


Плажът на гръцкия пристанищен град Фаласарна се намира в западния край на остров Крит и е със ситен пясък до кристално чисти води. Тази част от брега обхваща пет последователни плажа, средните са най-популярни, а тези в двата края са по-подходящи за любителите на самотно слънце. В първата събота на август хиляди летовници се спускат там за най-голямото плажно парти на о-в Крит. Плажът на Фаласарна е със среден резултат 4.5 от общо 3626 оценки, от които 68% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври. Плъжът Фаласарна е посочен под №21 като най-добро място за плажуване в Европа.

3. плъжът Sarakiniko в Милос, Цикладски острови
плаж Саракинико
Саракинико е плаж на остров Милос, Гърция, разположен на северния бряг на острова. Вълните, задвижвани от северните ветрове, оформят сиво-бялата вулканична скала в невероятни форми и районът често се сравнява с лунен пейзаж. Местните хора често наричат ​​живописния пейзаж на Саракинико лунен. Белият като кост плаж получава необичайните си характеристики от ерозията на вулканичната скала от вятъра и вълните. Саракинико е един от най-сниманите пейзажи в Егейско море. Саранико е със среден резултат 4.5 от общо 2267 оценки, от които 77% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври. Плъжът Саракинико е посочен под №16 като най-добро място за плажуване в Европа.

2. плажчетата при скалите Kleftiko в Милос, Цикладски острови
Клефтико
Красивите скали Клефтико са достъпки само по море и са подходящи за обиколка с яхта или лодка, ако искате да стъпите – има няколко миниатюрни плажчета. Гледката спира дъха, а водата е кристално чиста. През 2021 г. това беше плаж №1 в Гърция. Идеалният период за почивка там е от май до октомври. От общо 1225 оценки 93% го посочват като отличен, а средната оценка е 5 звезди. Клефтико е посочен под №6 като най-добро място за плажуване в Европа.

1. плажът в лагуната Balos в Кисамос на остров Крит
лагуна Балос
Среден резултат 4.5 звезди от общо 10,384 оценки, от които 73% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври.

Balos е сред най-добрите плажове в Гърция и един от най-красивият плаж в Крит, който се намира на 60 км северозападно от град Ханя. Той се разглежда като лагуна от хълмовете над плажа.

Балос има бял пясък, меко дъно и кристална вода. Срещу плажа има скалист остров Грамвуса, а на върха на този остров има стръмен венециански замък с прекрасна гледка към региона и морето.

Плажът Балос в Гърция е посочен и като №24 в класацията за най-добри плажове в света, а в Европа се класира под №5 сред най-добрите. През 2019-та именно плажът в лагуната Балос бе посочен за най-добър в Гърция, а пред 2020-та заемаше трето място.

А за доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от над 40 български песни за лятото:

Снимки: скалите Клефтико, основна: almekri01; лагуната Балос: merone; плаж Елафониси: Трейси Лий; скалите Клефтико, в статия: Lemon Fotos; залив Симос: Discover Peloponnese