Най-добрите плажове в Гърция за лято 2023

плаж Falassarna Гърция

Кои са най-добрите места за плаж в Гърция за сезон Лято 2023?

Туристическият сезон в Гърция тази година започна още през април 2023 г. Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис проведе среща с изпълнителния комитет на Асоциацията на гръцките туристически предприятия по случай официалното откриване на туристическия сезон в Гърция на 3 април 2023 г.

На срещата премиерът отбеляза, че правителството е постигнало основната цел, която е била разширяване на туристическия сезон извън летните месеци, като подчерта, че приходите от туризъм през 2022 година надхвърлят първоначалните цели, поставени от Министерството на финансите.

Над 600 плажа в Гърция (по-точно 617 плажа и 18 пристанища) са отличени със Син флаг – реномирана еко програма, която гарантира, че отговарят на най-високо качество. Повечето от тях се намират на Халкидики, както и на Крит, Кефалония и Лефкада. Например и седемте плажа в Кавала са отличени със Син флаг, в Катерини – пет, Пералия – три, и т.н.

Представяме ви класация, направена от най-популярния сайт за пътешествия в помощ на туриста TripAdvisor, който раздава наградите Travelers’ Choice Awards, с които е отличила и подредила най-добрите плажове в Гърция, а и в света като цяло. Тя се обосновава на оценките, които получава всеки плаж въз основа на писмените мнения на туристите, посочени в точкова система: 5 точки за отличен, 4 точки за много добър, 3 точки за среден, 2 точки за лош, 1 точка за ужасен. В класацията освен оценката има тежест и броят туристи, които са оценили съответния плаж. Така например, ако един плаж всички са го оценили като отличен, но това само стотина туристи общо, макар средният резултат да е висок, този плаж не се предпочита от повечето летовници и респективно получава по-ниско класиране.

Един от гръцките плажове попада в топ 25 на най-добрите плажове в света, а общо 4 плажа в Гърция са сред 25-те най-добри в Европа.

Ето кои са най-добрите места за плаж в Гърция, подредени в низходящ ред от четвърто към първо място:

4. плажът Kalamaki, о-в Крит
Каламаки


Тази плажна ивица в източния край на залива Лаганас е известна със своя фин бял пясък и планински гледки. Той е част от морския парк Закинтос и е място за гнездене на застрашените костенурки Caretta Caretta. Ако имате късмет, може да видите костенурките да гнездят и да се излюпват между май и октомври. Въпреки че някои райони са отцепени и морските спортове не са разрешени заради защита на костенурките, тук все още има какво да се прави. Плитките нежни води са чудесни за плуване и семейства, има шезлонги под наем, плюс ресторанти и комплекси.

От общо 3,598 оценки 57% го посочват като отличен, а средната оценка е 4.5 звезди. Каламаки е класиран под №18 като най-добро място за плажуване в Европа.

3. плъжът Sarakiniko в Милос, Цикладски острови
плаж Саракинико
Саракинико е плаж на остров Милос, Гърция, разположен на северния бряг на острова. Вълните, задвижвани от северните ветрове, оформят сиво-бялата вулканична скала в невероятни форми и районът често се сравнява с лунен пейзаж. Местните хора често наричат ​​живописния пейзаж на Саракинико лунен. Белият като кост плаж получава необичайните си характеристики от ерозията на вулканичната скала от вятъра и вълните. Саракинико е един от най-сниманите пейзажи в Егейско море.

Саранико е със среден резултат 4.5 от общо 2330 оценки, от които 76% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври. Плъжът Саракинико е посочен под №17 като най-добро място за плажуване в Европа.

2. плажът в лагуната Balos в Кисамос на остров Крит
лагуна Балос
Среден резултат 4.5 звезди от общо 10,651 оценки, от които 72% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври.

Balos е сред най-добрите плажове в Гърция и един от най-красивият плаж в Крит, който се намира на 60 км северозападно от град Ханя. Той се разглежда като лагуна от хълмовете над плажа.

Балос има бял пясък, меко дъно и кристална вода. Срещу плажа има скалист остров Грамвуса, а на върха на този остров има стръмен венециански замък с прекрасна гледка към региона и морето.

Плажът Балос в Гърция е посочен и като №25 в класацията за най-добри плажове в света, а в Европа се класира под №8 сред най-добрите. През 2019-та и 2021-ва именно плажът в лагуната Балос бе посочен за най-добър в Гърция, а през 2020-та заемаше трето място. Сега е №2

1. плъжът Falassarna във Фаласарна на о-в Крит
плаж Фаласарна
Плажът на гръцкия пристанищен град Фаласарна се намира в западния край на остров Крит и е със ситен пясък до кристално чисти води. Тази част от брега обхваща пет последователни плажа, средните са най-популярни, а тези в двата края са по-подходящи за любителите на самотно слънце. В първата събота на август хиляди летовници се спускат там за най-голямото плажно парти на о-в Крит.

В класацията за 2022-ра плажът Фаласарна беше №4. Плажът на Фаласарна е със среден резултат 4.5 от общо 3731 оценки, от които 67% го посочват като отличен. Идеалният период за почивка там е от май до октомври. Плъжът Фаласарна е посочен под №6 като най-добро място за плажуване в Европа. Плажът Фаласарна на Крит е посочен и като №21 в класацията за най-добри плажове в света.

А за доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от над 40 български песни за лятото:

Снимки: плаж Фаласарна, главна: Miguel Virkkunen Carvalho; плаж Фаласарна, в статия: Unique Feeling Connected; лагуната Балос: Alexandru Manole; плаж Калимаки: wytze; плаж Саракинико: Yiannis Konstantakopoulos