Най-добрите храни за очите

храни за очи

Учените определиха най-полезните храни за добро зрение. Кои са те?

Изследвания ни показват кои храни наистина оказват добро влияние на зрението.

Слепотата спохожда все повече хора по света, като най-често срещаните очни заболявания са катаракта, глаукома, синдром на сухото око. Експертите прогнозират, че това може да се влоши, ако хората не започнат да се грижат за зрението си с храната, която консумират.

Важно е да се ядат достатъчно плодове и зеленчуци, хляб, ориз, картофи и други храни, съдържащи скорбяла, като месо, риба, яйца, боб и други немлечни източници на протеини, мляко и млечни продукти. Много полезни за очите са също сьомга, сирене, червено вино и фъстъци.

Американската оптометрична асоциация препоръчва именно 5 основни групи вещества, които трябва да се съдържат в диетата ни и които може да подобрят зрението ни: лутеин и зеаксантин, витамин C, витамин E, мастни киселини и цинк. Минералите селен и мед също са добри за очите.

Лутеинът и зеаксантинът са важни хранителни вещества, намиращи се в зеленолистните зеленчуци, както и в други храни като яйцата. Много изследвания показват, че лутеинът и зеаксантинът намаляват риска от хронични очни заболявания, включително свързаните с възрастта макулна дегенерация и катаракта.

Витамин С (аскорбинова киселина) е антиоксидант, който обикновено се намира в плодовете и зеленчуците. Научните доказателства сочат, че витамин С намалява риска от развитие на катаракта. Също така, когато се приема в комбинация с други основни хранителни вещества, това може да забави прогресирането на възрастовата макулна дегенерация и загубата на зрителна острота.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който се намира в ядките, пълнозърнестите храни и сладките картофи. Изследванията показват, че витамин Е защитава клетките в очите от свободните радикали, които разграждат здравата тъкан.

Мазнините са необходима част от диетата на човек. Те поддържат целостта на нервната система, горивните клетки и засилват имунната система. Изследванията показват, че омега-3 мастните киселини са важни за правилното развитие на очите и функционирането на ретината.

Цинкът е основен минерал, който играе жизненоважна роля за пренасянето на витамин А от черния дроб в ретината, за да се произведе меланин, защитния пигмент в очите. Цинкът е силно концентриран в окото, най-вече в ретината и хороидеята, слоят на съдовата тъкан, разположен под ретината.

Снимка на маса с храни за очи: Hotel du Vin & Bistro