Най-добрите чайове за отслабване

чаша чай

Представяме кои видове чайове са най-полезни за цел отслабване.

Зелен чай
Зеленият чай помага за разграждането на мазнините и понижава холестерола и триглицеридите като въздейства на организма на клетъчно ниво. Той съдържа антиоксиданти и кофеин, които стимулират метаболизма. В зеления чай има и т.нар. катехин полифеноли, които стимулират мускулните клетки и черния дроб да използват повече мазнини. Зелен чай може да се пие преди и/или след хранене.

Черен чай
Черният май също е богат на антиоксиданти и съставки, които засилват метаболизма, но е и с високо съдържание на кофеин, затова трябва да се внимава колко силен да се пие, за да не предизвика нервност.

Бял чай
Белият чай е сред най-добрите, най-леки сортове в света. Добива се от същите листа като зеления и черния чай и има сходен на тях състав, но е по-богат на антиоксиданти от тях, в т.ч. полифенол – фитонутриент, за който се смята, че е отговорен за полезните свойства на чая. При приготвянето му водата за запарката не трябва да е вряла, тъй като високата температура унищожава аромата на белия чай, затова се препоръчва вода с температура не по-висока от 80 градуса по Целзий. Самият чай трябва да се запари между 1 и 3 минути. Не съдържа нито една калория. Чаша бял чай всеки ден подсилва метаболизма и подобрява концентрацията.

Чай мента
Чай мента допълва всяка диета. Основният лечебен компонент на този чай е ментола, съдържащ се в етеричните масла на растението. Ароматът на ментата потиска апетита, а самият май подобрява храносмилането. Той отпуска мускулите на стомашно-чревния трак и унищожава патогенните микроорганизми в червата. Чаят мента е подходящ за употреба по всяко време на деня и е еднакво полезен както топъл, така и студен. При приготвяне се запарва не повече от 4-5 минути.

Чай от рози
чай от рози


Чаят от рози помага за изчистване на токсините. Напитката съдържа витамин А, витамин В3, витамин С, витамин D и витамин Е. Чаят от рози има прочистващ ефект и помага на циркулацията на кръвта. Той облекчава болките и регулира стомаха. С по две чаши чай от рози на ден се стимулира храносмилането. Той, също като ментовия чай, има слабителен ефект.

Чай от боровинки
Чай от боровинки засища глада. Чаша от него преди хранене намалява апетит. Чай от боровинки балансира кръвната захар, която има ключова роля при качването на килограми. В по-големи дози е подходящ за прочистване на храносмилателния тракт и идеален както преди, така и след диета за отслабване.

Снимки: Freeimages; Pixabay