Най-древните същества на Земята са на 3.4 млрд години

вкаменелост

Учени доказаха, че най-старите микроорганизми на планетата са от преди 3.46 милиарда години.

Открита микро вкаменелост в скала в Западна Австралия през 2013 г. е обявена за най-древният микроб, съществувал някога на Земята.

Това са първите категорични следи за наличието на живот на Земята още преди 3,46 млрд. години.

„Показахме микроскопичните вкаменелости, които открихме в местността Стрели Пул в Западна Австралия. Те съдържат същите вещества и молекули като съвременните микроби. Удивително е как са могли да достигнат до наши дни в почти идеално състояние“, заяви Жулиен Алеон от Технологичния университет на Масачузетс в Кембридж.

Няколко необичайни структури, открити по време на разкопки в Стрели Пул, са с размери и състав, изключително сходни с тези на съвременните цианобактериите и други микроби. Редица учени се усъмниха тогава в тяхното съществуване и френските и японски геолози се върнаха в Австралия, за да търсят по-качествени вкаменелости.

Учените също така използваха за допълнително сравнение по-скорошни доказателства за живот от вкаменелости в скални образувания в Канада на 1.9 млрд. години и установиха, че характеристиките на всеки от тях са приблизително еднакви.

Ние показахме, че елементните и молекулни характеристики на тези 3.4 милиарда годишни вкаменелости са биологични останки, леко разградени от процесите на вкаляване, допълни още Алеон.

Химическият състав е установен с помощта на ускорител на частици. Химическият профил потвърждава, че в Стрели Пул действително са открити най-старите към момента следи от живот на Земята.

Трудът е публикуван в специализираното издание Geochemical Perspectives Letters на 16 август 2018 г.

Снимка от електронен микроскоп на микро вкаменелостта: Жулиен Алеон, GPL