Най-екзотичните азиатски храни

Кои са най-екзотичните азиатски храни в света?

В България китайските ресторанти са изключително популярни, както и арабските дюнери, но експертите от списание Forbes предлагат списък с най-екзотичните азиатски храни, някои от които може да сте шокирани така, както в арабския свят биха реагирали на някой, който обожава да похапва пача, но са и здравословни за организма и се консумират от стотици милиони души.

Драконов плод (питая)
Произходът на този плод от семейство Кактуси, питая, е Централна и Южна Америка и е пренесен във Виетнам от френските колонизатори, а след това е разпространен из цяла Югоизточна Азия. Яде се след обелване на кората. Сърцевината на драконовия плод е бяла или червена с малки черни семки като кивито и на вкус е умерено сладък. Съдържа калций, желязо и витамин А.

Тестиси от петел
петел


Деликатес нан пазара в Тайван тестисите от петел се предлагат варени или задушени. Те са изключително богати на протеини и дайстват ката естествен заместител на виагра.

Дуриан
дуриан
Плодовете дуриан, разпространени в Югоизточна Азия, са големи (до 4 кг), бодливи и с много минерали и хранителни вещества. Основен недостатък обаче е изключително острата им миризма, определяна като “нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук”, пише Wikipedia.org и затова транспортирането им в обществен транспорт и предлагането в хотели на някои азиатски държави е забранено. Други го наричат цар на плодовете.

Балут
балут
Азиатски деликатес, изключително ценен във Филипините. Балутът представлява варено птиче яйце с вече оформен плод.

Тофу
тофу
Миризливото тофу е популярна китайска бърза храна, която представлява запържена смес зеленчуци, месо, соево мляко и билки, ферментирали дни или дори седмици, с последващо отцеждане и пресоване на блокчета. Комбинацията на горещата мазнина с престояла храна придава специфичен вкус и мириз на деликатеса, заради който се продава основно на нощните пазари, а не с магазини или ресторанти.

Нокти на феникс
пържени кокоши крака
Известните нотки на феникс всъщност да пържени кокоши крака, предлагани със сос, които в Азия се ценят заради желатиновия си вкус.

Пържени буболечки
буболечки
Пържените буболечки и насекоми са фин деликатес в Тайланд и са изключителн обогати на протеини.

Натто
натто
Натто е традиционна японска закуска и представлява боб, ферментирал с бактерията Bacillus subtilis. Натто е богато на протеини и се сервира с ориз и произхожда от региона на Канто.

Супа Пилешко гнездо
супа
Китайската супа Пилешко гнездо е изключително здравословна. Приготвена от специфично пилешко месо тя е полезна за кожата либидото и имунната система.

Снимки: 1-3: sxc.hu; балут: Marshall Astor; кокоши крака: avlxyz; буболечки: Paul Esson; натто: Jasja Dekker; супа: Audrey

loading...