Най-известните български фитнес треньори в Instagram

Станимир Михов

Кои български мъже, професионални фитнес треньори, имат най-много последователи в Instagram?

Instagram е най-голямата социална мрежа в света за споделяне на снимки и кратки видео клипове с над 800 милиона потребители, като всеки може да публикува лесно своите кадри, за да го видят семейство, приятели, колеги, познати или за да се покаже на цял свят. И всеки потребител може да следва друг, ако се интересува от неговия лайфстайл.

Ценителите на красотата следват снимките на своите любимци. А в Instagram изборът е голям. Споделянето на снимки, които показват промяната на едно тяло към по-красиво, е една от основните тенденции в Instagram, където успелите показват фотоси и клипчета от фитнес зали.

Zdraven.bg аплодира всички, които се занимават със спорт и отделят време за здравословен начин на живот. А без спорт, няма добро здраве, нито красиво тяло, започнете и вие, ако още не сте се престрашили!

След като съставихме класацията с най-популярните българи в света, която актуализираме редовно, екипът на Zdraven.bg проучи, провери и откри кои са най-известните български мъже, които са практикуващи професионални фитнес инструктори със сертификат за дейността, чиито имена публикуваме тук със снимка от профила им в Instragram.

3 основни критерия са използвани за съставянето на класацията за най-популярните български фитнес треньори в Instagram:

  • да се притежава официален сертификат за личен треньор / спортен/фитнес инструктор или диплома
  • да се е практикувала дейността – на място или дистанционно (онлайн)
  • да се притежава българско гражданство

КЛАСАЦИЯТА Е ОБНОВЕНА НА 6 ЮНИ 2024 г. Всеки от тези двайсетима+ атлетични българи с красиви тела има поне дузина хиляди последователи в социалната мрежа, като първите четирима са с по над 100 хиляди последователи. Повечето от тях се занимават и професионално и са участници в национални и/или международни състазания по фитнес, други пък са и спортни фотомодели, а много от тях представят и свои тренировки онлайн, вкл. за изпълнение при домашни условия. Вижте ги и вие:

26. Виктор Тасков: над 12.7 хиляди последователи

Виктор Тасков е роден в Кюстендил и от 2012 г. тренира стрийт фитнес, а от 2014 г. е в залата и се подготвя за състезания. През април 2016 г. Виктор Тасков се класира на престижното 2-ро място на силния „Турнир Пловдив“, организиран от Българската федерация по културизъм и фитнес в категория „Мъжка Физика до 178 см“, като отстъпва само на световният шампион Валентин Петков. Виктор Тасков има бронзов медал от Държавното първенство, в категория “„Мъжка Физика до 178 см“. През 2017 г. завършва специалност „Маркетинг“ в УНСС. Страстта му към фитнеса го тласка към научнообоснования бодибилдинг и треньорството и по–конкретно към академията за треньори, която завършва същата година, Shredded By Science Academy (SBS Academy) и започва като онлайн треньор в M.V.P. Couching. През 2018 г. се премества в Лондон, Великобритания, където живее и до момента със своято дългогодишна приятелка Михаела Михайлова, която тренира за участия в международни фитнес състезания. „Спортът ме измъкна от лоша среда, в която бях попаднал. Важното е да попаднеш на правилния треньор и да се развиваш, без да подлагаш здравето си на риск“, коментира Виктор Тасков в интервю за Дарик. Двамата развиват собствен бизнес с online coaching и имат намерение да се занимават с това занапред, като няма да спират да се състезаваме. „Целта ми е да помогна на 1 000 000 000 души да променят своята физика“, пише Виктор в своя Facebook. В съвместния на двойката канал в YouTube има над 14 хиляди абонати.

25. Никола Томов: над 14.3 хиляди последователи

Никола Томов е роден през 1991 г. в Хасково и завършва бакалавър и магистър в Училището по мениджмънт на Ротердам към университета Erasmus специалност „Финансиране и инвестиции“. Никола Томов е съосновател на проекта „Aesthetic By Science“, който разработва от 2016 г. „Нашата страст към научно-обоснованата информация свързана с фитнес, диети, сън, стрес и лайфстайл ни сближи с десетки хиляди хора“, споделя той и допълва – „До ден днешен се боря с последствията от хранително разстройство, което развих в резултат на агресивни и крайни диети“. Никола Томов притежава сертификат за фитнес инструктор от Bayesian Bodybuilding. От лятото на 2022 г. Никола Томов е женен за своята дългогодишна приятелка.

24. Добрин Гошов: над 14.7 хиляди последователи

Добрин Гошов е роден на 29 януари 2000 г. в Казанлък и вече притежава 2 сертификата за личен треньор: от „Strong by Science“ и „Фитнес Академия България“. В началото на тийнейджърската си възраст Добрин бил с наднормено тегло, а от 15-годишен решил да спортува, посещавайки фитнес салон. Завършва висшето си образование в Университета по хранителни технологии в Пловдив. През 2018-2019 г. му откриват заболяване на червата, в който период той твърди, че се сринал психически и загубил спортна форма, а мечтата му е да участва в силов трибой. Но Добрин преодолява кризата, започва отново да тренира и установява, че му се отдава вдигането на тежести и започва подготовка за силовия трибой. През 2022 г. завършва първата си треньорски курс във „Фитнес Академия България“ и започва да помага и на други. Още с първите състезания Добрин достига до най-високото място на подиума и преценява, че заболяването няма да му попречи на спорта, а дори го стимулира за повече постижения, като завършва и втората академия за треньори „Strong by Science“ през пролетта на 2023 г. Това го отдава с желание да помага на другите и променя живота имм в положителна посока, отдавайки от своята енергия. До края на 2023-та година Добрин Гошов постига 2 национални рекорда в Българската федерация по силов трибой, включително един подобрен (Кат. 82.5 кг – 602.5 кг на младежи до 23г; Кат. 82.5 кг – 640 кг на младежи до 23г).

24. Калоян Славов: над 15.5 хиляди последователи

Калоян Славов е роден на 14 ноември 1990 г. в София и притежава сертификат за персонален треньор по фитнес, издаден от Фитнес академия България. Завършил е Аграрния университет в Пловдив. Калоян Славов има над 10 години опит в натуралния бодибилдинг и е с многобройни участия в национални и международни състезания за натурален бодибилдинг. Занимава се и с фитнес моделство. Калоян Славов печели титлата King Physique на фестивала за фитнес и красота „Mr. King of Fitness 2019“ в София. През 2020 г. печели приза за Най-добро тяло на конкурса „Мистър София“, както и купата на 41-вото Държавното първенство по бодибилдинг и фитнес за Най-добра физика в категория Класическа физика. Калоян Славов печели и първо място на турнира „Хеброс“ 2021 в Пазарджик в категория „Класик Физик“. В практиката си тренира както жени, така и мъже. В своя Instagram Калоян Славов има над 1500 публикации, като всяка от тях събира по 140 харесвания и над два коментара. Калоян Славов излъчва редовно тренировки във фитнес залата на живо, както и съвети за здравословно хранене чрез официалната си страница във Facebook – KaloyanSlavov.fit, които са подходящи, както за начинаещи, така и за напреднали в зависимост от интензитета на упражненията. Калоян Славов поддържа също личен сайт и канал в YouTube.

22. Страхил Иванов: над 16.6 хиляди последователи

Страхил Иванов е роден на 15 април 1992 г. в Ловеч. Започва битка с килограмите като тийнейджър, макар началото да е трудно, той тренира карате и фитнес и поддържа диета, макар първата половин година да няма голям. С упорити тренировки и внимателен хранителен режим за няколко месеца сваля над 30 килограма. В резултат на рязкото отслабване обаче, кожата на корема на Страхил не успява да се свие и остава като белег от козметичната операция, която му напомня за това какъв бил преди. Завършва „Културизъм и фитнес културизъм“ в треньорския факултет на НСА. През 2010 г. създава собствен сайт, чрез който продава своите съвети за здравословно хранене и тренировки, за да се бори с „болестта на 21-ви век – затлъстяването“, както самият го нарича (а и Световната здравна организация твърди това). Автор е на 3 книги за здравословния начин на живот. Женен от октомври 2020 г., от 2023 г. Страхил е горд баща на дъщеричка.

21. Недик Недев: над 17.1 хиляди последователи

Недик Недев е роден на 5 ноември 1970 г. в Богота, Колумбия, вече е с над 20-годишен опит като персонален треньор и диетолог. През 1991 г. Недик завършва спортния колеж в Маями, Флорида, САЩ – University of Miami Athletics (Hurricanes) с профили „Диетология“ и „Общопрактикуващ кондиционен силов треньор“. Автор и водещ в продължение на три години на спортното предаване по телевизия Скат „Фитнес Уикенд с Недик“. Неди е с двойно гражданство и от 18 години работи като фитнес треньор в голям фитнес център в столицата. Недик е горд баща на три деца, а в своя Instagram е публикувал над 250 снимка – както спортни, така и семейни, и е за пример как добро спортно тяло може да бъде поддържано с десетилетия.

20. Йордан Димитров: над 18.4 хиляди последователи

Йордан Димитров е роден във Велико Търново и още от дете се занимава със спорт, тъй като страда от астма. Първият спорт, по който се увлича, е футбол и започва да тренира едва 6-годишен. Посвещава му цели 12 години. Играе в „Етър” и е една от обещаващите футболни надежди, но за съжаление, тежка контузия – фрактура на левия глезен, прекъсва спортната му кариера. „Казаха ми, че трябва да приключа със спорта, но не се отказах. Започнах да чета малко повече за подобни травми и за начините за възстановяване след подобна фрактура. Бях на 17 години, когато влязох за първи път във фитнесзала и започнах да тренирам само горната част на тялото. След това се върнах отново на терена, но човек трябва да има реална самооценка и за себе си прецених, че нещата с футбола няма да се получат”, разказва Йордан. Тогава решава да продължи образованието си и записва психология и социални дейности във ВТУ. През 2011 г. печели стипендия, която му дава възможност да замине за САЩ и да следва по специалността „Фитнес и хранене“. Заминава за градчето Оушън сити в щата Мериленд, като стипендията, която почели, покрива само половината от таксата за обучение, заради което се налага да работи. Отива в най-близката фитнесзала, която се оказва и една от най-големите в района, уговаряйки се да започне работа без заплащане, за да се учи от инструкторите. Работи без пари в продължение на два месеца, след което забелязват големия му интерес към фитнеса и го наемат на работа. Постепенно амбициозният търновец успява да спечели клиенти и да изкарва добри пари като инструктор. Въпреки успешната си професионална реализация в края на 2014 г. Йордан решава да се върне в България. „Когато човек е способен и вярва в себе си, може да успее не само в Америка, а навсякъде”, категоричен е 26-годишният фитнесинструктор. Състезателният му хъс го мотивира да се обърне към културизма, а ръка за това му подава световният шампион Христомир Христов, който става негов треньор. Първото състезание на Йордан е през пролетта на 2017 г. и успява да завоюва четвърто място, макар че се включва без сериозна подготовка. След състезанието заедно с Христомир Христов решават да започнат сериозна тримесечна подготовка за предстоящото Държавно първенство по културизъм в София. Завършил е Спортното училище в родния си град, специалност футбол. Сертифициран е от академията American Council on Exercise (ACE) и е работил в най-популярната фитнес верига в света Gold’s Gym в САЩ като персонален треньор.

19. Георгиос Сърбинов: над 18.6 хиляди последователи

Георгиос Сърбинов е роден на 10 октомври 1986 г. в град Кавала, Гърция, където израства, като има двойно гражданство, в т.ч. българско. От 2005 г. се премества в София, от когато се занимава с фитнес. Георгиос Сърбинов е завършил успешно с отличие две висши образования в Национална спортна академия „Васил Левски” – бакалавърска степен – специалност Треньор по културизъм и фитнес и Учител по физическо възпитание. С визията, формата и уменията които има, успява да се реализира като фотомодел и актьор в най-различни чуждестранни филмови продукции, клипове и реклами. През 2018 г. е отличен за Най-добър еротичен фото модел, а през 2019 г. печели титлата Мистър София. От учебната 2020/2021 година вече е преподавател по Физическо възпитание и спорт. В своя Instagram Георгиос Сърбинов, по-известен като „българския Тарзан“ – основно заради дългите си коси, които го оприличават поразително с героя. На проведения на 2 декември 2022 г. конкурс Mister Planet Universe 2022 Георгиос Сърбинов, представящ България, става трети подгласник и печели титлата Mister Fitness Planet 2022. През януари 2023 г. печели приза най-секси модел мъж на наградите BG Sexy Awards 2023.

19. Чудомир Григоров: над 21.6 хиляди последователи

Чудомир Григоров, роден на 18 март 1989 г. в Пловдив, е персонален и онлайн фитнес треньор, както и специалист по диетично хранене и възстановяване. На 15 години започва да посещава фитнес залата по-сериозно. До 24-годишна възраст играе професионално футбол, след което се преориентира като персонален фитнес треньор и вече 11-та година практикува, като тренира както мъже, така и жени. Чудомир Григоров е завършил магистратура „Спорт, фитнес, здраве“ в Националната спортна академия „Васил Левски“. През 2014 г. Чудомир става горд баща на дъщеря. Най-известен е с участието си във втория сезон на „Игри на волята“ (2020 г.), българската версия на колумбийското реалити спортно шоу „Desafío“. В своя сайт ChudomirGrigorov.com публикува както съвети за спорт и здравословно хранене, така и програми за своите клиенти спрямо целите и индивидуалните особености.

18. Станислав Чакъров: над 23.5 хиляди последователи

Станислав Чакъров е роден на 25 декември 1992 г. в Ямбол и е първият фитнес-ютюбър в България, като стартира със свои клипове в най-голямата видео мрежа в света през септември 2014 г. Станислав Чакъров е завършил Bayesian Bodybuilding, откъдето притежава сертификат за треньор, и е съосновател на проекта Aesthetic By Science, който разработва от 2016 г. Това не е просто идея за сайт със статии, казва той, а идея която цели да създаде едно ново по-осъзнато общество от хора с еднаква цел, а именно да стават по-добри не само във фитнеса, но и във всяко едно отношение на техния живот базирайки се на наука, критично мислене, отвореност и жажда за нови знания. Може да се похвали, че Aesthetic By Science е помогнал на над хиляда българи да имат по-здраво и красиво тяло и няма да сгреши. В своя Instagram Чакъров получава средно по 2 хиляди харесвания за всяка публикация.

17. Кирил Илиев: над 24.2 хиляди последователи

Кирил Илиев, роден на 15 декември 1977 г. в София, вече е с над 25 години професионален опит във фитнеса. Завършил е специалност Спортна и фитнес администрация в Националната спортна акадения. Притежава три сертификата за личен треньор, издадени в България (1992), Австрия (2010) и Бахрейн (2014), където в момента живее и изпълнява длъжността Главен треньор в най-големия фитнес салон там. Горд баща е на прекрасен син.

16. Валентин Митев: над 25.1 хиляди последователи

Валентин Митев, роден на 5 август 1991 г. в София, е сред най-популярните български фитнес модели в света и у нас, като спортува от 12-ти клас, а след това започва да се интересува от фитнес и здравословен начин на живот. Завършил е Националната спортна академия, от която притежава удостоверение. От няколко години разработва собствена фитнес академия и работи като личен инструктор. Валентин Митев е братовчед на друг световноизвестен фитнес треньор – Лазар Ангелов, който е №1 в класацията. Валентин Митев участва в проект на световноизвестния фотограф Марк Спилбърг. „Снимките, които направихме бяха нещо повече от изкуство. Той беше подготвен 3 месеци пред да се срещнем. Снимахме 2 дни в 8 града”, разказва Митев за фотосесията. В момента работи и като личен инструктор на по-заможни българи. Може да се види и в някое и друго поп фолк видео, вкл. на Десислава „Започваме на чисто“ (2015) и на Емануела „Скъпото се плаща“ (2019). В своя Instagram Валентин Митев има над 1800 публикации, като всяка от тях получава средно по над 720 харесвания и над 10 коментара. Над 84% от последователите на Валентин Митев са мъже и основно от България. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 25-34 години. Валентин Митев е и сред класацията с най-известните българи във Facebook.

15. Кирил Танев: над 28.2 хиляди последователи

Кирил Танев, роден в Бургас през 1981 г., влиза за първи път във фитнес зала през 1998 г. Той е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия „Васил Левски“ (НСА) и Българската федерация по културизъм и фитнес. Твърди, че е помогнал на около 3000 човека да подобрят своето тяло, като работи и с професионални спортисти, и с ВИП-персони. Има собствен онлайн магазин за хранителни добавки, както и блог за фитнес съвети. Консултант на фитнес предаването на БНТ „Супер сериите“, което се излъчваше през първата половина на 2017 година. Бивш кандидат за общински съветник в Бургас на местни избори 2019. Баща е на момиче. Всяка публикация в Instagram на Кирил Танев получава средно по над 380 харесвания.

14. Боян Иванов: над 29.6 хиляди последователи

Боян Иванов е професионален фитнес инструктор, който е лицензиран от Българската федерация по културизъм и фитнес за извършване на културистична и фитнес тренировъчна дейност. Боян Иванов е роден в София през 1992 г. и завършва средно специално образование „Компютърни мрежи“ СПГЕ „Джон Атанасов“, а след това изкарва курс за фитнесинструктори в НСА при доц. Вл. Боянов с идеята да запише след това кинезитерапия. Боян Иванов е бронзов медалист от държавното първенство по културизъм 2015 г. за младежи до 23 години в категория над 75 кг. Боян Иванов е и първият българин, печелил титлата „Абсолютен шампион“ на шампионата за матьори „Олимпия“ в Италия, който се проведе през ноември 2018 г., като вече е 10-тократен носител на титлата.

13. Георги Шишков: над 30.5 хиляди последователи

Георги Шишков е роден на 9 февруари 1994 г. в Пазарджик, а в момента оперира в София. Георги Шишков започва да се занимава с фитнес още на 14-годишна възраст, като по това време заминава за Испания, където живее 8 години. Шишков споделя, че от тогава не е спирал да тренира, като преценява, че „реално, не съм почивал от залата за повече от 4 дни“. До 2016 г. надгражда своята физика, когато се премества в Лондон, където Георги Шишков искарва сертификат за фитнес инструктор REPs Level 3 Personal Trainer към YMCA Academy. В Англия живее 3 години, а от есента на 2019-та отново се връща в България. Георги Шишков практикува дейността от 2014 г. като тренира както мъже, така и жени. В момента редовно поддържа своята добра форма. В своя YouTube канал, където има над 22 хиляди последователи, представя свои тренировки и съвети, а в личния му сайт курсове и програми за спорт и здравословно хранене. В своя Instagram Георги Шишков доскоро беше публикувал над 250 снимки и клипчета, но вече е изтрил половината, като всяка публикация получава средно по над хиляда харесвания.

12. Ричард Величков: над 30.7 хиляди последователи

Ричард е роден на 10 март през 1994 г. в Смолян, но е израснал в Мадан, а след като навършва пълнолетие заминава за София. Ричард Величков практикува фитнес от 14-годишен. На 18-годишна възраст се класира на 3-то място в републиканското по културизъм в категория „Фитнес и културизъм“, „Културизъм, юноши“ и „Мъжка физика, младежи“. Специализира „Спортен мениджмънт“ в НСА и притежава сертификат Les Mills „Spinning“ и „TapOut“. Ричард Величков е носител на титлата „Мистър София 2018“, а същата година влиза в шоуто VIP Brother. „Фитнесът ми е помогнал много в живота. Той ме е изградил като личност, дисциплинирал ме е и ме е научил да се не се отказвам“, споделя той.

11. Радостин Цветанов: над 40.6 хиляди последователи

Радостин Цветанов е роден на 31 август 1996 г. в Роман. От малък мечтаел да застане редом до своите идоли в културизма и успява. Тренирал е също футбол, лека атлетика и баскетбол. През септември 2018 г. Радостин Цветанов печели още при дебютното си участие своя първи трофей – в категорията Classic Physique на състезанието Musclemania в Париж при мъжете, макар 22-годишен. От 2016 г. е сертифициран треньор и дава тренировки в зала и онлайн. през октомври 2019 г. печели и втората си титла – на Musclemania в Милано, което му носи и прокарта, с която ще може да участва на професионалните състезания, които се провеждат в Маями и Лас Вегас. В интервю Радостин твърди, че спортът го спасява от наркотиците и лошия начин на живот – от това да мисли с какво да се напие и с какво да се надруса, за да тръгне по свой собствен път. През август 2019 г. се жени за своята любима приятелка, която му ражда син. Радостин Цветанов притежава сертификат от Фитнес Академия България и води индивидуални тренировки и на мъже, и на жени, както в зала, така и онлайн.

10. Станимир Михов: над 47.6 хиляди последователи

Фитнес инструкторът Станимир Михов, автор на книгата „Моите 10 години здравословно хранене и тренировки“, е роден на 10 юни 1991 г. в Ловеч. Станимир, завършил културизъм и фитнес-културизъм в Националната спортна академия и сертифициран фитнес-инструктор от НСА, твърди, че разликата между него и другите фитнес инструктор е, че поддържа постоянна връзка с хората, които тренира, и е готов да отговоря на всички въпроси, които те биха имали в процеса на съвместната им работа. Станимири Михов поддържа и канал в YouTube с над 12 хиляди абонати. В своя Instagram Станимир Михов има над 770 публикации, като всяка от тях получава средно по над 320 харесвания и над 55 коментара. 53% от последователите на Станимир Михов са жени и основно от България. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 18-24 години.

9. Петко Циков: над 53.1 хиляди последователи

Вторият топ 10 български фитнес инструктор, който практикува в Обединеното кралство е Петко Циков, роден на 9 феврури 1994 г. в София. От 2008 г. живее в Бристол, Англия, и завършва специалност „Дигитални медии“ в Университета на Портсмут. Още от първи клас Петко започва да тренира футбол в ЦСКА, с фитнес се занимава от 2012 г., а от 2019 г. работи и като треньор в една от най-популярните спортни зали във Великобритания. Притежава сертификат за фитнес инструктор от американската асоциация NASM. В своя Instagram Петко Циков получава средно по над 1500 харесвания на публикациите си. 64% от последователите му са мъже и основно от САЩ. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 25-34 години.

8. Георги Петков: над 54.5 хиляди последователи

Георги Петков е роден на 10 март 1997 г. в Сливен. Георги Петков е треньор, спортист и мотиватор, като най-известен в България е с участието си в „Игри на волята“-сезон 4 като Гого, а е единственият българин, след Йордан Йовчев, участвал в Ninja Warrior. Георги Петков притежава сертификат като треньор специалист по калистеника, издаден от Испанската федерация по стрийт фитнес и каланестика (FESWC), което го отличава от останалите треньори по фитнес и бодибилдинг. Става световен шампион по калистеника през 2015 г. и заема второ място през 2016 г. на Световната купа по калистеника (Calisthenics World Cup). Работи в Международното училище по калистеника (International Calisthenics School) в Испания. Георги поддържа и канал в YouTube с тренировки и спортни съвети „Georgi Workout“.

7. Петър Александров: над 56.3 хиляди последователи

Петър Александров е бивш състезател по лека атлетика и бойни изкуства. Преминал е през различни спортни дисциплини като спортна и ловна стрелба, гребане, скално катерене, кикбокс, модерен петобой и щафетно бягане. Придобива своя опит в спорта и фитнеса в Атланта, Холандия, Англия и България. Той е сертифициран треньор от ISSA California. 57% от последователите в Instagram на Петър Александров са мъже.

6. Марио Вътов: над 63.3 хиляди последователи

Марио Вътов е роден в Радомир през 1988 г. Сертифициран фитнес инструктор е, макар да не посочва от къде му е издаден документа, като е учил и специализирал в Дубай, ОАЕ. От 2008 г. работи като индивидуален фитнес треньор – онлайн и в зала в София. Неколкократен шампион по силов трибой Експерт е в тренировките за загуба на мазнини, покачване на мускулна маса и bodybuilding методи. През ноември 2018 г. печели титлата King of Fitness Muscle 2018 в международния конкурс, проведен в София. От 2021 г. Марио Вътов става популярен и като фитнес модел.

5. Николай Чолаков: над 74.3 хиляди последователи

Николай Чолаков е роден на 12 декември 1991 г. в София. Моделът тренира във фитнес залата от 2005 г., а през 2013 г. е сертифициран от НСА като персонален фитнес треньор. Участвал е в редица състезания по бодибилдинг, сред които и най-престижното Arnold Classic Europe 2014 (Мадрид) и Arnold Classic Europe 2018 (Барселона). Можете да го видите и в музикалните клипове на Анелия „Виж ме сега“ (2012), Теодора „Сърце не ми остана“ (2012), дуета на Димана и Сиана „Ще оцелея“ (2014), на сръбската звезда Марина Тошич „Любовница“ (2016), както и в хита на Емануела „Вечно свързани“ (2019). Всяка от публикациите на Николай Чолаков получава средно по над 200 харесвания и над 10 коментара. Над 71% от последователите му са мъже и основно от САЩ. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 25-34 години.

4. Сами Хоссни: над 127.8 хиляди последователи

Сами Хоссни, най-известен от участието си в реалити шоуто „Фермата“ (2019), е роден на 15 май 1992 г. в Стара Загора от баща египтянин и майка българка. Сами Хоссни твъди, че притежава няколко сертификата за упражняване на дейността фитнес инструктор, без да уточнява какви. На 1 ноември 2022 г. Сами Хоссни става баща на син от приятелката си Мила Савова, участничка в „Survivor“ (2022), и той носи името Тарек Хоссни, а на 15 март 2024 г. се ощастливяват и с дъщеричка.

3. Адриан Зурков: над 134.8 хиляди последователи

Адриан Зурков е роден на 13 декември 1990 г. в гр. Елена и нашумява в страната с хитовия сериал „Ден и нощ“ (2015-219) по Нова телевизия. Работи като барман в столицата, а с фитнес се занимава от 2006 г. Заедно с брат си Адриан разработва верига фитнес салони в американските щати Вирджиния, Мериленд и Флорида, където помагат на българите там да изградят здраво и красиво тяло, както и наемат сънародници за персонал. Звездата от малкия екран в България притежава няколко сертификата за персонален фитнес треньор, издадени както в родината, така и в САЩ, сред които и от Фитнес Академия България. Адриан Зурков участва и в главната роля на видео клипа на Татяна „Кой си“ (2020 г.). Всяка публикация на Адриан Зурков получава средно по над 3800 харесвания и над 80 коментара. 52% от последователите му са жени и основно от България. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 18-24 години.

2. Иван Иванов: над 177.1 хиляди последователи

Иван Иванов е роден на 13 май 1993 г. в Карнобат. От 12-годишен се занимава с упражнения в залата, като е тренирал също свободна борба, баскетбол и футбол. Завършва инженерство във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Специализира се основно като фитнес треньор и притежава четири сертификата за дейността, вкл. VTCT (Vocational Training Charitable Trust) за 2-ро ниво Фитнес инструктор, 3-то ниво Личен треньор, за специалист по здравословно хранене и за онлайн тренировки. През 2016 г. печели 1-во място в състезанието XFS Northern Ireland в категориите Фитнес модел Мъже и Фитнес модел Младежи. От 2017 г. практикува своя бизнес в Белфаст – столицата на Северна Ирландия, Великобритания, и основно провежда индивидуални тренировки с мъжете, които желаят да направят по-красиво и здраво тяло. Категорично е против употребата на стероиди от атлети и доказва, че добро тяло може да се направи и поддържа само с естествени средства, воля и упорити тренировки. В своя изключително професионално поддържан Instagram всяка от публикациите на Иван Иванов получава средно по над 6700 харесвания. Буквално 100% от послдователите му са мъже от цял свят, вкл. сред тях световно известни фитнес треньори като Йозеф Ракич и Яко де Бруйн.

1. Лазар Ангелов: над 6.3 милиона последователи

Лазар Ангелов, роден на 22 септември 1984 г. в София, не само най-популярният български фитнес инструктор, а е и вторият най-популярен българин в Instagram. Преди да стане състезател по културизъм и персонален фитнес треньор, Лазар се занимава професионално с баскетбол 10 години и дори е бил селектиран в младежкия национален отбор на България. На 18-годишна възраст служи година и половина в редовната българска армия, като там се насочва към бодибилдинга. През 2006 г. получава лиценз за фитнес треньор от Националната спортна академия, а от тогава участва в редица състезания по бодибилдинг, на които печели минимум бронзов медал. През 2011 г. започва онлайн бизнес с хранителни добавки и фитнес съвети. По настоящем фитнес-модел и фитнес-инструктор в България и по света. Снимал се е за десетки международни модни списания и компании, реклами и музикални клипове, вкл. на корицата на „Men’s Health“. Автор е на книгата за фитнес практики „Тайната на коремната преса“. Продължава успешния си бизнес с мобилни приложения за хранителни режими и тренировъчни планове. През октомври 2017 г. успява да отвори първия си обект от веригата фитнес салони с марката „LA7“ в Египет и Дубай. Над 77% от последователите на Лазар Ангелов В Instragram са мъже, основно от Индия. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 25-34 години. Лазар Ангелов е и сред най-известните българи в Instagram, а и в класацията с най-известните българи във Facebook.

Можете да видите също кои са най-известните български певци и най-известните български певици, а и най-известните българи като цяло, както и най-харесваните снимки в света, най-популярните домашни любимци, най-известните манекенки и модели мъже, най-известните футболисти, най-известните тенисисти, вкл. най-популярните хотели в социалната фото мрежа.

Ето и класацията с най-известните българи във Facebook.

Снимка: фитнес инструктор Станимир Михов