Най-излъчваните песни в България през 2023 г.

BG Airplay 2023

Топ 10 на най-излъчваните песни в ефира на територията на България през 2023 г.

Представяме класацията на най-излъчваните песни в българския ефир през 2023 г.

Тази класация е съставена от данните, предоставени от мониторинг компанията BMAT, която отчита 24 часа в денонощието излъчванията на песните в ефира на над 65 телевизионни канала и родиостанции в България и обхваща периода 1 януари – 31 декември 2023 г.

Класацията е обявена на 22 април 2024 г. в годишния отчет на ПРОФОН – дружество за колективно управление на сродни права в музиката, тоест следи кои песни се излъчват от радиостанции и телевизии, магазини и заведения, празници на площада и т.н. като събира пари от тях и ги предоставя на изпълнителите и създателите на съответната музикална творба.

За съжаление тази класация не обхваща всички песни, защото звукозаписни компании като Пайнер, Алфа Мюзик (на Галин), Storaro Music (на Тони Стораро), Diamond Beat Production (в каталога им са изпълнители като Константин, Данна и др.), Muze Music (които издават рапъри като Fyre, V:rgo и т.н.) НЕ са членове на ПРОФОН и респ. техните изпълнители не се броят. Но пък Ара Мюзик, Диапазон Рекърдс и Криско са членове.

Класацията за най-излъчваните песни в България е познатият в света формат Airplay Chart, който отброява излъчванията на песните в ефир и ги подрежда по броя им, но не отчита до колко слушатели те са достигнали.

Тази класация не бива също да се бърка с класацията за най-големите хитове в България, които сънародниците сами избират да си пускат в платформи като YouTube, Spotify и други.

Въпреки направените по-горе забележки за реалния обхват на компетентността на класацията ето топ 10 на песните, които музикалните редактори на телевизии и радиостанции най-често са ни натрапвали да слушаме през 2023-та:

1. Flowers – Miley Cyrus
„Flowers“ на Майли Сайръс е единственото заглавие от настоящата еърплей класация, което присъства сред най-големите хитове в България през 2023 г., които българите по свое желание са си пускали в YouTube и Spotify – под №39. Световният №1 хит на Майли Сайръс е с премиера 13 януари 2023 г. и българите са си го пускали доброволно над 6.15 милиона пъти. „Flowers“ е и третият най-харесван чуждестранен клип в България за 2023-та след гръцкия хит на Триантафилос „Se Perno Gia Na Sou Po“ (№8 с над 13.6 милиона пускания) и македонския хит „Bella“ на Християн Настески – Pajak и Лора Иванова (№25 с над 7.62 милиона пускания от слушателите).

2. Can’t Tame Her – Zara Larsson

3. Недей да ме будиш – Дара Екимова и Тино
„Недей да ме будиш“ е далеч от №1 българско парче, поне по мнението на потребителите, които сами избират какво да си слушат и не попада сред най-големите хитове в България през 2023 г., всеки от който е пускан над 3 милиона пъти в платформите. След като уточнихме, че за повечето чалга песни няма еърплей мониторинг „Недей да ме будиш“ не е дори най-популярната поп песен – това е „7 дни“ на Молец (№20 с над 8.6 милиона пускания от потребителите), следван от „Аз и ти“ на V:RGO и Молец (№27 с над 7.55 милиона стриймвания), като тези 2 песни дори не присъстват в годишния български Топ 10 Airplay Chart на ПРОФОН.

4. Calm Down – Rema, Selena Gomez

5. Married to Your Melody – Imanbek, Salem Iles

6. Escapism – Raye, 070 Shake

7. Rock My Body – R3hab, Inna, Sash!

8. Dance The Night – Dua Lipa
Песента „Dance The Night“ на Дуа Липа е от саундтрака на „Барби“, който е най-гледаният филм в кината по света през 2023 г.

9. Substitution – Purple Disco Machine, Kungs

10. Tattoo – Loreen
„Tattoo“ на Лорийн от Швеция е големият победител в Евровизия 2023.

Можете да видите и чуете също кои са най-големите български хитове в Spotify на всички времена, както и най-големите хитове в България през 2024 г., най-големите хитове в България през 2023 г., най-големите хитове в България през 2022 г., най-големите хитове в България през 2021 г., най-гледаните музикални клипове в България през 2020 г., най-гледаните музикални клипове в България през 2019 г., най-гледаните през 2018 г. и най-гледаните през 2017 г.