Най-много опасни Е-та има в оцветени бонбони, торти и сладоледи

бонбони

Българските учени разкриха къде има най-много опасни Е-та и как те могат да доведат до рак.

Концентрация на най-много опасни Е-та в храните има в оцветените бонбони и сладоледи, както и тортите със снимка. Прекалената им консумация може да доведе след време до заболяване от рак.

Това стана ясно след съвместна пресконференция на екипа от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, който е направил изследване по темата, предаде репортер на агенция БГНЕС.

Доц. д-р Георги Милошев, ръководител на Лабораторията от близо 12 години, обясни, че екипът му е разработил чувствителен метод за изследване на ДНК на клетката.

Изпробвахме го с различни вещества, които доказано увреждат ДНК-то. Добавките, одобрени от ЕК и законодателството ни в много високи концентрации увреждат клетката, каза доцентът и допълни, че проектът е бил изработен и приключен за 2 години. Използваният метод е 10 000 пъти по-чувствителен.

Какво са Е-тата – химически продукт официално тестван, разрешен от ЕС и България и се добавя в храните – оцветители, антиоксиданти, подсладители, набухватели.

От 14 изследвани Е-та в храните от екипа на лабораторията, 6 са се оказали най-вредни и увреждащи ДНК, а именно – три оцветителя – еритрозин (Е127), индиго кармин (Е132) и фаст грийн (Е143), консервантът натриев нитрит (Е250), добавката кофеин, много използвана в енергийните напитки и 4-аминоантипирин (4ААР) с широко приложение във фармацевтичната промишленост.

Според доц. д-р Милошев, обаче е всички 337 Е-та трябва да бъдат анатемосани. Въпреки това той сигнализира, че след прекомерна употреба, например на Е-тата в оцветителите могат да се интегрират и предават в поколенията.

Би трябвало да се използват 1000 пъти по-ниски концентрации на Е-тата, за да бъдат безопасни, сигнализира доц. д-р Милошев.

Екипът се нуждае от финансиране, за да проведе последващо проучване върху животни. Кандидатствал е по различни проекти, но досега от 2010-2011 г., когато проучването е завършило отговор – няма.

Снимка: Ариеф Хасан