Най-мощният апарат за ядрено-магнитен резонанс в света разкрива тайните на човешкия мозък

човешки мозък при ЯМР

Най-мощният апарат за ядрено-магнитен резонанс в света е готов да разкрие тайните на човешкия мозък.

Най-мощният в света апарат за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) направи първи изображения на човешкия мозък и вече е готов да даде по-добра представа за неговото функциониране, както и за някои невродегенеративни и психиатрични заболявания, предаде БТА.

Френската комисия по алтернативни енергии и атомна енергия CEA показа поредица от изображения на човешки мозък на живо, получени с апарата за ядрено-магнитен резонанс Iseult и неговата несравнима сила на магнитното поле от 11,7 тесла. Този успех е плод на повече от 20 години научноизследователска и развойна дейност като част от проекта Iseult, като една от основните цели е да се проектира и изгради най-мощната машина за ЯМР в света. Амбицията му е да изследва здрави и болни човешки мозъци с безпрецедентна резолюция, което ни позволява да открием нови подробности, свързани с анатомията, връзките и дейността на мозъка. Това обяви СЕА в съобщение, публикувано на 2 април 2024 г.

През 2021 г. изследователите в научния институт CEA бяха решили да прекратят работата си, преди здравните власти да дадат зелена светлина за изследване на хора.

В последните няколко месеца около двадесет здрави доброволци успяха да стигнат до машината, която направи първите изображения на мозъците им.

Подобно ниво „никога не е постигано в CEA“, казва Александър Виньо, физик и директор на научните изследвания в института.

Магнитната индукция достига 11,7 тесла, което дава възможност да се получат десет пъти по-прецизни изображения от тези в болниците, където мощността на магнитно-резонансните скенери не надвишава 3 тесла.

„С тази машина можем да видим малките съдове, които захранват черепната кора, или детайли от малкия мозък, които досега бяха почти невидими“, коментира Виньо.

„С проекта Iseult един цял нов свят се разкрива пред очите ни и ние сме ентусиазирани да го изследваме. Все още се нуждаем от няколко години изследвания, за да разработим и подобрим нашите методи за придобиване на информация и да гарантираме, че данните са с възможно най-високо качество. Нашата цел е да започенм да изследваме невродегенеративните заболявания до 2026-2030 г., както и други заболявания, които попадат повече в психиатрията, като шизофрения и биполярни разстройства. Когнитивните науки също ще бъдат от ключово значение в нашите изследвания!“, каза Никола Булант, ръководител на проекта Iseult и директор на изследванията в CEA.

Машината представлява 132-тонен магнит, разположен в цилиндър с дължина 5 метра и същата височина, съставен от намотка с ток от 1500 ампера. Тя има отвор с ширина 90 см, в който може да се побере човешко тяло.

Това техническо постижение, резултат от френско-германско партньорство, изисква повече от 20 години изследвания.

Една от целите на този необичаен ядрено-магнитен резонанс е да се подобри разбирането ни за анатомията на мозъка и областите, които се активират при изпълнението на определени задачи.

„Ние сме изключително горди да видим този краен резултат от почти 20-годишен научноизследователски и развойен проект. Силата на CEA се крие в способността му да обедини мултидисциплинарни набори от умения под един покрив, за да дефинира проекта и да използва технологичния опит в свръхпроводящите магнити, разработени за други области. Невролози, физици, математици и лекари работиха заедно, за да разработят инструменти и модели, които ще помогнат да се разбере по-добре как работят здравите и болните мозъци, разширявайки хоризонтите на изследванията върху човешкия мозък“ обяснява Ан-Изабел Етиенвр, директор на фундаменталните изследвания в CEA.

Снимка на човешки мозък при ЯМР: toubibe / Pixabay