Най-опасните точки на зараза в обществените тоалетни

обществена тоалетна

Кои са най-опасните точки на зараза в обществените тоалетни?

Микробната и имунната защита на човека осигурява силна защита срещу предизвикателствата от инфекцията при посещение на обществена тоалетна. Също така, поради признаването на риска от инфекции от фекалиите, в повечето развити страни обществените тоалетни се почистват редовно.

Повечето хора носят около килограм микроорганизми – основно в червата и включват бактерии, гъби, дрожди, вируси и понякога паразити. Те често се отделят от организма при ходене по нужда. Учените актуализираха броя и видовете микроорганизми в организма в труд, публикуван в научното издание PLOS One през 2016 г. Проучванията, публикувани в Държавната библиотека по медицина на националния институт по обществено здраве в САЩ през 2015 г. показват, че микробите от червата съставляват 25-54% от фекалиите. Човешки изпражнения могат да носят широк спектър от трансмисивни патогени: бактерии Campylobacter, Enterococcus, Escherichia coli, салмонела, Shigella, стафилококи, стрептококи и бактерията Yersinia – както и вируси като норовирус, ротавирус и хепатит А и Е.

Затова експерти посочиха кои са най-опасните точки на зараза, които ни дебнат от обществените тоалетни, ако се наложи да ги ползваме.

Това са салфетките и тоалетната хартия, сапунът, вратите и пускането на водата от казанчето. До тях най-често се докосват повечето посетители на тоалетните. Това е причината по тези повърхности да се натрупват най-много вредни бактерии.

Освен това източници на зараза са бравите на входните врати, тъй като не всеки ползвател на обществените тоалетни си измива ръцете.

Развитието на инфекция при сядането на тоалетната седалка, е много малко вероятно, тъй като повечето чревни заболявания включват предаване на бактерии чрез устата в резултат на фекално замърсяване на ръцете, храната и повърхностите. Също така човешката кожа е покрита със слой бактерии и дрожди, който функционира като високоефективен защитен щит. За предпазването от опасни патогени се грижи имунната ни система.. Това показва изследване от 2011 г., публикувано в научното издание PLOS One. То установява, че при ползването на тоалетната микробите в падащите водни капчици бързо се разпространяват в доста широка площ – включително капака на тоалетната, вратата, подовете и държача за тоалетна хартия. За да избегнете замърсяването на тялото от съдържанието на тоалетната – което включва вашите микроби и тези на предишни потребители на тоалетната – се препоръчва да излезете от кабината веднага след като натиснете бутона за водата.

Рискът от заразяване с чревни инфекции е доста малък, тъй като основният път за попадането на микробите в организма е през ръцете и устата.

Подробният анализ е публикуван в специализираното списание Conversation.

За повече увереност можете да си носите антисептични кърпички и да почиствате тоалетната седалка, преди да я използвате, за да предпазите долните части от замърсяване.

Авторите на статията препоръчват също затварянето на кранчето и отварянето на вратата на тоалетната да става с книжна салфетка – тогава контактът с бактериите може да бъде избегнат. След като си измиете ръцете след ползването на обществената тоалетна, за да избегнете повторно замърсяване на чистите си ръце при напускането й, използвайте лакът, ръкав или тъкан, за да отворите вратата на излизане.

Снимка на обществена тоалетна: jarmoluk