Най-опасните туристически атракции с джебчии в ЕС

Барселона, Испания

Кои са най-опасните сред най-популярните туристически дестинации за пътуване в Европейския съюз, където туристите могат да бъдат ограбени от джебчии?

За съжаление, туристите често са мишена на джебчиите. Британско изследване назова най-лошите места за пътуване за кражба и няколко от тях са в Испания и Франция.

Финансовата компания Dot Zinc, притежаваща търговското име Money.co.uk, състави списък с десетте места в държави от ЕС, където туристите са най-застрашени да станат жертва на джебчии.

Първото място заема Рамбла, оживена пешеходна улица в центъра на Барселона. Над 3200 отзива на туристи в Tripadvisor за световноизвестната улица споменават джебчиите. „Ако сте на почивка, не си правете труда да се приближавате до него, тъй като е изнервящо изживяване“, пише един от потърпевшите. За съжаление Барселона има репутация на град с джебчии и туристите могат да вземат предпазни мерки, като оставят ценности в хотела си или използват плосък колан за пари под дрехите си.

Второто място е основната атракция на френската столица Айфеловата кула. Айфеловата кула в Париж е второто най-лошо място с джебчии с над 2500 отзива, които ги споменават. Световноизвестният монумент е много популярен сред туристите, което означава, че привлича и опортюнистични крадци. Туристите трябва да бъдат разумни и да пазят скъпите ценности далеч от погледа на крадците.
Айфелова кула


Между другото, Париж се споменава в челната десетка по-често от други градове: на пето място е базиликата Сакре-Кьор, на осмо е Лувърът, а на девето катедралата Нотр Дам.

Рим се споменава в списъка два пъти: третото място на „антирейтинга“ е за фонтана Треви, а шестият е за Колизеума.
фонтан Треви

В челната десетка влизат две забележителности на Прага – Карловия мост (четвърто място) и Стария градски площад с прочутия астрономически часовник (седмо място).
Прага

Списъкът с места, където рискувате да останете без портфейл, поставя на 10-та позиция друга популярна точка в Барселона – катедралата Саграда Фамилия.

Препоръчва се на туристите да съставят своя маршрут предварително, за да не загубят ценности. Стоейки насред многолюдно място и гледайки телефона си с Google Maps, веднага ще привлечете крадци: те ловят туристи, обръщайки внимание на скъпите им джаджи.

Ето класацията на 10-те джебчийски забележителности на ЕС:

  1. по улица „Las Ramblas“ в Барселона, Испания
  2. около и по Айфеловата кула в Париж, Франция
  3. около фонтана „Треви“ в Рим, Италия
  4. по Карлов мост в Прага, Чехия
  5. около базиликата Сакре-Кьор в Париж, Франция
  6. около и в Колизеума в Рим, Италия
  7. по Старият градски площад на Прага, Чехия
  8. около и в музея Лувър в Париж, Франция
  9. около и в катедралата Нотр Дам дьо Пари в Париж, Франция
  10. около и в катедралата Саграда Фамилия (Sagrada Familia) в Барселона, Испания

Снимка на Триумфалната арка на Барселона по ул. „Las Ramblas“: katerina zhang; Айфелова кула: Danor Aharon; фонтан „Треви“ в Рим и Старият площад в Прага: user32212 / Pixabay