Най-полезните плодове за здравето през зимата

гуава

Полезен списък с най-добрите плодове за зимния период. Тези плодове освежават и заздравяват имунитета през студените дни. Опитайте ги !:)

Американското списание за фитнес и здраве Men’s Health препоръчва на читателите най-добрите плодове за зимния период. Тези плодове освежават и заздравяват имунитета през студените дни, твърди Тео Ро от Кулинарния институт на Америка.

zdraven.bg ви ги препоръчва по възможност по всяко време да ги включите в менюто си и ги представя с красиви снимки:

Гуава:
Плодът гуава е наричан супер плод заради богатото си съдържание на витамини: витамин A, витамин C, също и витамин B1, витамин B2 и витамин B3, а и полезни влакна и е със семки, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини. В един плод гуава има толкова витамин C, колкото в цял портокал, а съдържа и високо количество полезни минерали в т. ч. калий и магнезий. Листата на гуава се използват във фармацевтичната медицина като антибактериални средства, а в народната – като лек за диария, дизентерия и температура.

Киви:
киви


Едни плод киви съдържа цели 100 милиграма витамин C, което е достатъчна дневна доза за заздравяване на имунната система. Кивито също е идеалната храна за предпазване от чернодробни проблеми, както и че е много важно за здравето на белите кръвни клетки. Плодът съдържа също витамин E и малко количество витамин А и е само 25 калории. Изключително богато на антиоксиданти, кивито е вкусно и в салата – плодова или пък зелена.

Нар:
нар
Нарът е богат най-много на витамини от групата B – витамин B1, витамин B2, витамин B3, витамин B5, витамин B6 и витамин B9, както и на витамин C. Съдържа също калция, желязо, магнезий, фосфор и цинк, както и диетични влакна. Използва се широко в медицината и козметиката, вкл. срещу артеросклероза и при нарушаване на кръвообращението и дори простуда.

Персимон:
персимон
Персимон е плод от вида на сливите. Мощен антиоксидант, той помага срещу диабет и намалява разрушаването на клетките. Може да се консумира суров, варен или готвен. Плодът е богат на въглехидрати и диетични влакна, съдържа също витамин C и витамин B9, натрий, калций и желязо. Суровият плод се използва в народната медицина и за спиране на кървенето при хемороиди, както и срещу дизентерия и диария. В традиционната медицина се използва и при лечения на стомаха.

Помело:
помело
Помелото е плод от Южна Азия, подобен на грейпфрут. С изключително богато съдържание на антиоксиданти, помелото дори се използва за превенция срещу разпространението на раковите клетки в организма. Препоръчва се за десерт.

Източник: wikipedia.org. Снимки: sxc.hu; гува: Гари Темин; помело: Хепнан Хереро