Американски специалисти обявиха най-полезните подправки.
Всички използваме подправки в кухнята. Освен специфичен вкус на ястието, те носят и различни здравни ползи за организма. Кои са най-полезните подправки?
Списъкът с полезни съставки оглавява канелата.
Истинската канела е Цейлонската.Тя допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси. Също така канелата намалява лошия холестерол и контролира нивата на кръвната захар. Има доказателства, че подправката намалява индекса на телесна маса. Освен това към полезните й качества се прибавят също противовъзпалителните свойства и намаляването на риска от сърдечни заболявания.
На второ място сред най-полезните подправки е ментата.
Ментата лекува проблеми със стомаха, намалява подуването на корема, облекчава симптомите на гадене и спазми. Масло от мента е ефективен инструмент за главоболие и също така намалява стреса и лошия дъх.
Индийското орехче е трето в класацията за най-полезните подправки.
Лечебните свойства на индийското орехче са познати още от древността. То регулира храносмилателната система, а също така има антибактериални свойства, които убиват вредните бактерии. Индийското орехче е ефективно в борбата с безсънието. Само няколко капки от етерично масло осигуряват добър сън до сутринта.
Всички знаем, че всяко ястие, подправено с билки и подправки става по-вкусно и по-здравословно, подчертава агенция БГНЕС. Zdraven.bg съветва всички да включвате тези подправки по-често в менюто си.
Снимки: подправки: Габор Пала; Цейлонска канела: Дениз Палхарес Муни; мента: Alexandre Jaeger Vendruscolo; индийско орехче: Tijmen van Dobbenburgh