Най-известните български фитнес треньори в Instagram

Станимир Михов

Кои български мъже, професионални фитнес треньори, имат най-много последователи в Instagram?

Instagram е най-голямата социална мрежа в света за споделяне на снимки и кратки видео клипове с над 800 милиона потребители, като всеки може да публикува лесно своите кадри, за да го видят семейство, приятели, колеги, познати или за да се покаже на цял свят. И всеки потребител може да следва друг, ако се интересува от неговия лайфстайл.

Ценителите на красотата следват снимките на своите любимци. А в Instagram изборът е голям. Споделянето на снимки, които показват промяната на едно тяло към по-красиво, е една от основните тенденции в Instagram, където успелите показват фотоси и клипчета от фитнес зали.

Zdraven.bg аплодира всички, които се занимават със спорт и отделят време за здравословен начин на живот. А без спорт, няма добро здраве, започнете и вие, ако още не сте се престрашили!

След като съставихме класацията с най-популярните българи в света, която актуализираме редовно, екипът на Zdraven.bg проучи, провери и откри кои са най-известните български мъже, които са практикуващи професионални фитнес инструктори със сертификат за дейността, чиито имена публикуваме тук със снимка от профила им в Instragram.

3 основни критерия са използвани за съставянето на класацията за най-популярните български фитнес треньори в Instagram:

  • да се притежава официален сертификат за личен треньор / фитнес инструктор
  • да се е практикувала дейността – на място или дистанционно (онлайн)
  • да се притежава българско гражданство

КЛАСАЦИЯТА Е ОБНОВЕНА НА 15 ЯНУАРИ 2023 г. Всеки от тези двайсетима+ атлетични българи с красиви тела има поне дузина хиляди последователи в социалната мрежа, като първите четирима са с по над 100 хиляди последователи. Повечето от тях се занимават и професионално и са участници в национални и/или международни състазания по фитнес, други пък са и спортни фотомодели, а много от тях представят и свои тренировки онлайн, вкл. за изпълнение при домашни условия. Вижте ги и вие:

23. Кристиян Гонев: над 12 хиляди последователи
Кристиян Гонев


Кристиян Гонев е роден на 5 март 1994 г. в Кюстендил. Занимавал се с народни танци 7 години, а с фитнес от 2013-та година. „Народните танци изградиха у мен дисциплината, която години по-късно приложих и в залата“, споделя Кристиян. Изучавал е Фитнес и културизъм в Националната спортна академия, от която има удостоверие за следдипломна квалификация, и притежава лиценз за извършване на културистична и фитнес тренировачна дейност от Българската бодибилдинг и фитнес федерация. Тренира и мъже, и жени, като в етап в кариерата му е водил и груповите тренировки. Силната му страна са основно свободният тип тренировки с високо-интензивно натоварване, целящи орелефяване на мускула, сваляне на килограми и покачване на мускулна маса. Наред с това е и консултант по здравословно и спортно хранене, както и суплиментиране.

22. Никола Томов: над 12.4 хиляди последователи


Никола Томов е роден през 1991 г. в Хасково и завършва бакалавър и магистър в Училището по мениджмънт на Ротердам към университета Erasmus специалност „Финансиране и инвестиции“. Никола Томов е съосновател на проекта „Aesthetic By Science“, който разработва от 2016 г. „Нашата страст към научно-обоснованата информация свързана с фитнес, диети, сън, стрес и лайфстайл ни сближи с десетки хиляди хора“, споделя той и допълва – „До ден днешен се боря с последствията от хранително разстройство, което развих в резултат на агресивни и крайни диети“. Никола Томов притежава сертификат за фитнес инструктор от Bayesian Bodybuilding. В своя Instagram Никола Томов има над 200 публикации, като всяко от тях получава средно над 1800 харесвания и над 50 коментара.

21. Калоян Славов: над 12.5 хиляди последователи

Калоян Славов е роден на 14 ноември 1990 г. в София и притежава сертификат за персонален треньор по фитнес, издаден от Фитнес академия България. Завършил е Аграрния университет в Пловдив. Калоян Славов има над 10 години опит в натуралния бодибилдинг и е с многобройни участия в национални и международни състезания за натурален бодибилдинг. Занимава се и с фитнес моделство. Калоян Славов печели титлата King Physique на фестивала за фитнес и красота „Mr. King of Fitness 2019“ в София. През 2020 г. печели приза за Най-добро тяло на конкурса „Мистър София“, както и купата на 41-вото Държавното първенство по бодибилдинг и фитнес за Най-добра физика в категория Класическа физика. Калоян Славов печели и първо място на турнира „Хеброс“ 2021 в Пазарджик в категория „Класик Физик“. В практиката си тренира както жени, така и мъже. В своя Instagram Калоян Славов има над 1500 публикации, като всяка от тях събира по 140 харесвания и над два коментара. Калоян Славов излъчва редовно тренировки във фитнес залата на живо, както и съвети за здравословно хранене чрез официалната си страница във Facebook – KaloyanSlavov.fit, които са подходящи, както за начинаещи, така и за напреднали в зависимост от интензитета на упражненията. Калоян Славов поддържа също личен сайт и канал в YouTube.

20. Кирил Илиев: над 13.1 хиляди последователи

Кирил Илиев, роден на 15 декември 1977 г. в София, вече е с над 25 години професионален опит във фитнеса. Завършил е специалност Спортна и фитнес администрация в Националната спортна акадения. Притежава три сертификата за личен треньор, издадени в България (1992), Австрия (2010) и Бахрейн (2014), където в момента живее и изпълнява длъжността Главен треньор в най-големия фитнес салон там. Горд баща е на прекрасен син. В своя Instagram Кирил Илиев има над 490 публикации.

19. Страхил Иванов: над 16.3 хиляди последователи

Страхил Иванов е роден на 15 април 1992 г. в Ловеч. Започва битка с килограмите като тийнейджър, макар началото да е трудно, той тренира карате и фитнес и поддържа диета, макар първата половин година да няма голям. С упорити тренировки и внимателен хранителен режим за няколко месеца сваля над 30 килограма. В резултат на рязкото отслабване обаче, кожата на корема на Страхил не успява да се свие и остава като белег от козметичната операция, която му напомня за това какъв бил преди. Завършва „Културизъм и фитнес културизъм“ в треньорския факултет на НСА. През 2010 г. създава собствен сайт, чрез който продава своите съвети за здравословно хранене и тренировки, за да се бори “болестта на 21-ви век – затлъстяването”, както самият го нарича (а и Световната здравна организация твърди това). Автор е на 3 книги за здравословния начин на живот. Женен от октомври 2020 г. В своя Instagram Страхил Иванов има малко над сто публикации, като всяка от тях събира над 450 хирасвания и по над 70 коментара.

18. Недик Недев: над 17.3 хиляди последователи

Недик Недев е роден на 5 ноември 1970 г. в Богота, Колумбия, вече е с над 20-годишен опит като персонален треньор и диетолог. През 1991 г. Недик завършва спортния колеж в Маями, Флорида, САЩ – University of Miami Athletics (Hurricanes) с профили „Диетология“ и „Общопрактикуващ кондиционен силов треньор“. Автор и водещ в продължение на три години на спортното предаване по телевизия Скат „Фитнес Уикенд с Недик“. Неди е с двойно гражданство и от 18 години работи като фитнес треньор в голям фитнес център в столицата. Недик е горд баща на три деца, а в своя Instagram е публикувал над 250 снимка – както спортни, така и семейни, и е за пример как добро спортно тяло може да бъде поддържано с десетилетия.

17. Георгиос Сърбинов: над 19 хиляди последователи

Георгиос Сърбинов е роден на 10 октомври 1986 г. в град Кавала, Гърция, където израства, като има двойно гражданство, в т.ч. българско. От 2005 г. се премества в София, от когато се занимава с фитнес. Георгиос Сърбинов е завършил успешно с отличие две висши образования в Национална спортна академия „Васил Левски” – бакалавърска степен – специалност Треньор по културизъм и фитнес и Учител по физическо възпитание. С визията, формата и уменията които има, успява да се реализира като фотомодел и актьор в най-различни чуждестранни филмови продукции, клипове и реклами. През 2018 г. е отличен за Най-добър еротичен фото модел, а през 2019 г. печели титлата Мистър София. От учебната 2020/2021 година вече е преподавател по Физическо възпитание и спорт. В своя Instagram Георгиос Сърбинов, по-известен като „българския Тарзан“ – основно заради дългите си коси, които го оприличават поразително с героя. На проведения на 2 декември 2022 г. конкурс Mister Planet Universe 2022 Георгиос Сърбинов, представящ България, става трети подгласник и печели титлата Mister Fitness Planet 2022.

16. Станислав Чакъров: над 21.6 хиляди последователи

Станислав Чакъров е роден на 25 декември 1992 г. в Ямбол и е първият фитнес-ютюбър в България, като стартира със свои клипове в най-голямата видео мрежа в света през септември 2014 г. Станислав Чакъров е завършил Bayesian Bodybuilding, откъдето притежава сертификат за треньор, и е съосновател на проекта Aesthetic By Science, който разработва от 2016 г. Това не е просто идея за сайт със статии, казва той, а идея която цели да създаде едно ново по-осъзнато общество от хора с еднаква цел, а именно да стават по-добри не само във фитнеса, но и във всяко едно отношение на техния живот базирайки се на наука, критично мислене, отвореност и жажда за нови знания. Може да се похвали, че Aesthetic By Science е помогнал на над хиляда българи да имат по-здраво и красиво тяло и няма да сгреши. В своя Instagram Чакъров има над 500 публикации, като всяка от тях получава средно по 2 хиляди харесвания.

15. Георги Шишков: над 22.9 хиляди последователи

Георги Шишков е роден на 9 февруари 1994 г. в Пазарджик, а в момента оперира в София. Георги Шишков започва да се занимава с фитнес още на 14-годишна възраст, като по това време заминава за Испания, където живее 8 години. Шишков споделя, че от тогава не е спирал да тренира, като преценява, че „реално, не съм почивал от залата за повече от 4 дни“. До 2016 г. надгражда своята физика, когато се премества в Лондон, където Георги Шишков искарва сертификат за фитнес инструктор REPs Level 3 Personal Trainer към YMCA Academy. В Англия живее 3 години, а от есента на 2019-та отново се връща в България. Георги Шишков практикува дейността от 2014 г. като тренира както мъже, така и жени. В момента редовно поддържа своята добра форма. В своя YouTube канал, където има над 22 хиляди последователи, представя свои тренировки и съвети, а в личния му сайт курсове и програми за спорт и здравословно хранене. В своя Instagram Георги Шишков доскоро беше публикувал над 250 снимки и клипчета, но вече е изтрил половината, като всяка публикация получава средно по над хиляда харесвания.

14. Валентин Митев: над 26.1 хиляди последователи

Валентин Митев, роден на 5 август 1991 г. в София, е сред най-популярните български фитнес модели в света и у нас, като спортува от 12-ти клас, а след това започва да се интересува от фитнес и здравословен начин на живот. Завършил е Националната спортна академия, от която притежава удостоверение. От няколко години разработва собствена фитнес академия и работи като личен инструктор. Валентин Митев е братовчед на друг световноизвестен фитнес треньор – Лазар Ангелов, който е №1 в класацията. Валентин Митев участва в проект на световноизвестния фотограф Марк Спилбърг. „Снимките, които направихме бяха нещо повече от изкуство. Той беше подготвен 3 месеци пред да се срещнем. Снимахме 2 дни в 8 града”, разказва Митев за фотосесията. В момента работи и като личен инструктор на по-заможни българи. Може да се види и в някое и друго поп фолк видео, вкл. на Десислава „Започваме на чисто“ (2015) и на Емануела „Скъпото се плаща“ (2019). В своя Instagram Валентин Митев има над 1800 публикации, като всяка от тях получава средно по над 720 харесвания и над 10 коментара. Над 84% от последователите на Валентин Митев са мъже и основно от България. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 25-34 години. Валентин Митев е и сред класацията с най-известните българи във Facebook.

13. Кирил Танев: над 27.5 хиляди последователи

Кирил Танев, роден в Бургас през 1981 г., влиза за първи път във фитнес зала през 1998 г. Той е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия „Васил Левски“ (НСА) и Българската федерация по културизъм и фитнес. Твърди, че е помогнал на около 3000 човека да подобрят своето тяло, като работи и с професионални спортисти, и с ВИП-персони. Има собствен онлайн магазин за хранителни добавки, както и блог за фитнес съвети. Консултант на фитнес предаването на БНТ „Супер сериите“, което се излъчваше през първата половина на 2017 година. Бивш кандидат за общински съветник в Бургас на местни избори 2019. Баща е на момиче. В своя Instagram Кирил Танев има над 1700 публикации, като всяка от тях получава средно по над 380 харесвания и повече от три коментара.

12. Радостин Цветанов: над 28.4 хиляди последователи

Радостин Цветанов е роден на 31 август 1996 г. в Роман. От малък мечтаел да застане редом до своите идоли в културизма и успява. Тренирал е също футбол, лека атлетика и баскетбол. През септември 2018 г. Радостин Цветанов печели още при дебютното си участие своя първи трофей – в категорията Classic Physique на състезанието Musclemania в Париж при мъжете, макар 22-годишен. От 2016 г. е сертифициран треньор и дава тренировки в зала и онлайн. през октомври 2019 г. печели и втората си титла – на Musclemania в Милано, което му носи и прокарта, с която ще може да участва на професионалните състезания, които се провеждат в Маями и Лас Вегас. В интервю Радостин твърди, че спортът го спасява от наркотиците и лошия начин на живот – от това да мисли с какво да се напие и с какво да се надруса, за да тръгне по свой собствен път. През август 2019 г. се жени за своята любима приятелка. Радостин Цветанов притежава сертификат от Фитнес Академия България и води индивидуални тренировки и на мъже, и на жени, както в зала, така и онлайн. В своя Instagram Радостин Цветанов има над 1200 публикации, като всяка от тях получава средно по над 1200 харесвания.

11. Боян Иванов: над 28.7 хиляди последователи

Боян Иванов е професионален фитнес инструктор, който е лицензиран от Българската федерация по културизъм и фитнес за извършване на културистична и фитнес тренировъчна дейност. Боян Иванов е роден в София през 1992 г. и завършва средно специално образование „Компютърни мрежи“ СПГЕ „Джон Атанасов“, а след това изкарва курс за фитнесинструктори в НСА при доц. Вл. Боянов с идеята да запише след това кинезитерапия. Боян Иванов е бронзов медалист от държавното първенство по културизъм 2015 г. за младежи до 23 години в категория над 75 кг. Боян Иванов е и първият българин, печелил титлата „Абсолютен шампион“ на шампионата за матьори „Олимпия“ в Италия, който се проведе през ноември 2018 г. В своя Instagram Боян Иванов има над 250 публикации, като всяка от тях събира по над хиляда харесвания и над 10 коментара.

10. Ричард Величков: над 32.6 хиляди последователи

Ричард е роден на 10 март през 1994 г. в Смолян, но е израснал в Мадан, а след като навършва пълнолетие заминава за София. Ричард Величков практикува фитнес от 14-годишен. На 18-годишна възраст се класира на 3-то място в републиканското по културизъм в категория „Фитнес и културизъм“, „Културизъм, юноши“ и „Мъжка физика, младежи“. Специализира „Спортен мениджмънт“ в НСА и притежава сертификат Les Mills „Spinning“ и „TapOut“. Ричард Величков е носител на титлата „Мистър София 2018“, а същата година влиза в шоуто VIP Brother. „Фитнесът ми е помогнал много в живота. Той ме е изградил като личност, дисциплинирал ме е и ме е научил да се не се отказвам“, споделя той.

9. Марио Вътов: над 45.3 хиляди последователи

Марио Вътов е роден в Радомир през 1988 г. Сертифициран фитнес инструктор е, макар да не посочва от къде му е издаден документа, като е учил и специализирал в Дубай, ОАЕ. От 2008 г. работи като индивидуален фитнес треньор – онлайн и в зала в София. Неколкократен шампион по силов трибой Експерт е в тренировките за загуба на мазнини, покачване на мускулна маса и bodybuilding методи. През ноември 2018 г. печели титлата King of Fitness Muscle 2018 в международния конкурс, проведен в София. От 2021 г. Марио Вътов става популярен и като фитнес модел.

8. Станимир Михов: над 48.3 хиляди последователи

Фитнес инструкторът Станимир Михов, автор на книгата „Моите 10 години здравословно хранене и тренировки“, е роден на 10 юни 1991 г. в Ловеч. Станимир, завършил културизъм и фитнес-културизъм в Националната спортна академия и сертифициран фитнес-инструктор от НСА, твърди, че разликата между него и другите фитнес инструктор е, че поддържа постоянна връзка с хората, които тренира, и е готов да отговоря на всички въпроси, които те биха имали в процеса на съвместната им работа. Станимири Михов поддържа и канал в YouTube с над 12 хиляди абонати. В своя Instagram Станимир Михов има над 770 публикации, като всяка от тях получава средно по над 320 харесвания и над 55 коментара. 53% от последователите на Станимир Михов са жени и основно от България. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 18-24 години.

7. Петко Циков: над 55.7 хиляди последователи

Вторият топ 10 български фитнес инструктор, който практикува в Обединеното кралство е Петко Циков, роден на 9 феврури 1994 г. в София. От 2008 г. живее в Бристол, Англия, и завършва специалност „Дигитални медии“ в Университета на Портсмут. Още от първи клас Петко започва да тренира футбол в ЦСКА, с фитнес се занимава от 2012 г., а от 2019 г. работи и като треньор в една от най-популярните спортни зали във Великобритания. Притежава сертификат за фитнес инструктор от американската асоциация NASM. В своя Instagram Петко Циков има над 650 публикации, като всяка от тях получава средно по над 1500 харесвания. 64% от последователите му са мъже и основно от САЩ. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 25-34 години.

6. Петър Александров: над 56.7 хиляди последователи

Петър Александров е бивш състезател по лека атлетика и бойни изкуства. Преминал е през различни спортни дисциплини като спортна и ловна стрелба, гребане, скално катерене, кикбокс, модерен петобой и щафетно бягане. Придобива своя опит в спорта и фитнеса в Атланта, Холандия, Англия и България. Той е сертифициран треньор от ISSA California. В своя Instagram Петър Александров има 290 публикации, като всяка от тях получава средно по над 40 харесвания и над един коментар. 57% от последователите му са мъже.

5. Николай Чолаков: над 70.8 хиляди последователи

Николай Чолаков е роден на 12 декември 1991 г. в София. Моделът тренира във фитнес залата от 2005 г., а през 2013 г. е сертифициран от НСА като персонален фитнес треньор. Участвал е в редица състезания по бодибилдинг, сред които и най-престижното Arnold Classic Europe 2014 (Мадрид) и Arnold Classic Europe 2018 (Барселона). Можете да го видите и в музикалните клипове на Анелия „Виж ме сега“ (2012), Теодора „Сърце не ми остана“ (2012), дуета на Димана и Сиана „Ще оцелея“ (2014), на сръбската звезда Марина Тошич „Любовница“ (2016), както и в хита на Емануела „Вечно свързани“ (2019). В своя Instagram Николай Чолаков има над хиляда публикации, като всяка от тях получава средно по над 200 харесвания и над 10 коментара. Над 71% от последователите му са мъже и основно от САЩ. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 25-34 години.

4. Сами Хоссни: над 127.6 хиляди последователи

Сами Хоссни, най-известен от участието си в реалити шоуто „Фермата“ (2019), е роден на 15 май 1992 г. в Стара Загора от баща египтянин и майка българка. Сами Хоссни твъди, че притежава няколко сертификата за упражняване на дейността фитнес инструктор, без да уточнява какви. На 1 ноември 2022 г. Сами Хоссни става баща на син от приятелката си Мила Савова, участничка в „Survivor“ (2022), и той носи името Тарек Хоссни.

3. Адриан Зурков: над 140.1 хиляди последователи

Адриан Зурков е роден на 13 декември 1990 г. в гр. Елена и нашумява в страната с хитовия сериал „Ден и нощ“ (2015-219) по Нова телевизия. Работи като барман в столицата, а с фитнес се занимава от 2006 г. Заедно с брат си Адриан разработва верига фитнес салони в американските щати Вирджиния, Мериленд и Флорида, където помагат на българите там да изградят здраво и красиво тяло, както и наемат сънародници за персонал. Звездата от малкия екран в България притежава няколко сертификата за персонален фитнес треньор, издадени както в родината, така и в САЩ, сред които и от Фитнес Академия България. Адриан Зурков участва и в главната роля на видео клипа на Татяна „Кой си“, чиято премиера беше на 17 март 2020 г. В своя Instagram Адриан Зурков има над 300 публикации, като всяка от тях получава средно по над 3800 харесвания и над 80 коментара. 52% от последователите му са жени и основно от България. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 18-24 години.

2. Иван Иванов: над 181.3 хиляди последователи

Иван Иванов е роден на 13 май 1993 г. в Карнобат. От 12-годишен се занимава с упражнения в залата, като е тренирал също свободна борба, баскетбол и футбол. Завършва инженерство във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Специализира се основно като фитнес треньор и притежава четири сертификата за дейността, вкл. VTCT (Vocational Training Charitable Trust) за 2-ро ниво Фитнес инструктор, 3-то ниво Личен треньор, за специалист по здравословно хранене и за онлайн тренировки. През 2016 г. печели 1-во място в състезанието XFS Northern Ireland в категориите Фитнес модел Мъже и Фитнес модел Младежи. От 2017 г. практикува своя бизнес в Белфаст – столицата на Северна Ирландия, Великобритания, и основно провежда индивидуални тренировки с мъжете, които желаят да направят по-красиво и здраво тяло. Категорично е против употребата на стероиди от атлети и доказва, че добро тяло може да се направи и поддържа само с естествени средства, воля и упорити тренировки. В своя изключително професионално поддържан Instagram Иван Иванов има над 1300 публикации, като всяка от тях получава средно по над 6700 харесвания. Буквално 100% от послдователите му са мъже от цял свят, вкл. сред тях световно известни фитнес треньори като Йозеф Ракич и Яко де Бруйн.

1. Лазар Ангелов: над 6.19 милиона последователи

Лазар Ангелов, роден на 22 септември 1984 г. в София, не само най-популярният български фитнес инструктор, а е и вторият най-популярен българин в Instagram. Преди да стане състезател по културизъм и персонален фитнес треньор, Лазар се занимава професионално с баскетбол 10 години и дори е бил селектиран в младежкия национален отбор на България. На 18-годишна възраст служи година и половина в редовната българска армия, като там се насочва към бодибилдинга. През 2006 г. получава лиценз за фитнес треньор от Националната спортна академия, а от тогава участва в редица състезания по бодибилдинг, на които печели минимум бронзов медал. През 2011 г. започва онлайн бизнес с хранителни добавки и фитнес съвети. По настоящем фитнес-модел и фитнес-инструктор в България и по света. Снимал се е за десетки международни модни списания и компании, реклами и музикални клипове, вкл. на корицата на „Men’s Health“. Автор е на книгата за фитнес практики „Тайната на коремната преса“. Продължава успешния си бизнес с мобилни приложения за хранителни режими и тренировъчни планове. През октомври 2017 г. успява да отвори първия си обект от веригата фитнес салони с марката „LA7“ в Египет и Дубай. В Instragram е публикувал над 2300 снимки. Последователите му нарастват с по над хиляда на ден и е сред 900-те най-известни в Instagram хора в света. Над 77% от последователите на Лазар Ангелов са мъже, основно от Индия. Преобладаващата възрастова група е в диапазона 25-34 години. Лазар Ангелов е и сред най-известните българи в Instagram, а и в класацията с най-известните българи във Facebook.

Можете да видите също кои са най-известните български певци и певици, а и най-известните българи като цяло, както и най-харесваните снимки в света, най-популярните домашни любимци, най-известните манекенки и модели мъже, най-известните футболисти, най-известните тенисисти, вкл. най-популярните хотели в социалната фото мрежа.

Ето и класацията с най-известните българи във Facebook.

Снимка: фитнес инструктор Станимир Михов